دوشنبه، 14 اسفند 1391

پرسش :

بر طبق نظر امام راحل(قدّس‏سرّه) که مسجد متولّى ندارد، آیا این حکم شامل املاکى که براى مسجد وقف شده‏اند مثل املاکى که براى اقامه مجالس وعظ و ارشاد و تبلیغ احکام در مسجد وقف شده‏اند هم مى‏شود؟ و بر فرض شمول، با توجه به اینکه بسیارى از مساجد، املاک موقوفه‏اى دارند که متولّى قانونى و شرعى دائمى دارند و اداره اوقاف هم با آنان به عنوان متولّى رفتار مى‏کند، آیا جایز است متولّیان این اوقاف از تولیت آنها دست بردارند و از انجام وظائف خود نسبت به اداره آنها خوددارى کنند با آنکه در استفتایى از حضرت امام(رضوان الله علیه) نقل شده که متولّى حق اعراض از تولیت وقف را ندارد بلکه واجب است طبق آنچه واقف مقرر کرده عمل کند و در این‌باره کوتاهى ننماید؟

پاسخ :
حکم به این که مسجد، تولیت بردار نیست مختص به خود مسجد است و شامل موقوفه‏هایى که براى مسجد وقف شده‏اند نمى‏شود. در نتیجه به طریق اولى‏ شامل موقوفه‏هایى که براى امورى از قبیل تبلیغ احکام و موعظه و ارشاد و مانند آن در مسجد وقف شده‏اند، نمى‏شود، بنا بر این تعیین متولّى براى اوقاف خاص و عام، حتّى در مثل وقف ملک براى رفع نیازهاى مسجد از قبیل لوازم و روشنایى و آب و نظافت مسجد و غیره، بدون اشکال است و متولّى منصوب، حق اعراض از تولیت
این قبیل اوقاف را ندارد بلکه واجب است مبادرت به اداره امور وقف همانگونه که واقف در صیغه آن مقرر کرده بنماید هرچند با گرفتن نایب براى این کار باشد و کسى حق ندارد براى او در اداره وقف ایجاد مزاحمت و مشکل کند.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی