دوشنبه، 14 اسفند 1391

پرسش :

چند زمین از چهل سال پیش براى ساخت خانه جهت سرپرستى و نگهدارى ایتام وقف شده‏اند و عمل به این وقف از آن زمان تاکنون استمرار داشته است و متولّى معیّنى هم دارد که مورد تأیید اداره اوقاف است، ولى اخیراً سند عادى ارائه شده که ادّعا مى‏شود که از سند قدیمى استنساخ شده است و در آن تصریح شده که این زمین‌ها از سیصد سال پیش تاکنون وقف شده‏اند، با توجّه به عدم وجود سند اصلى وقف که ادعا مى‏شود قدیمى‏تر است و با توجّه به اینکه نسخه موجود ناقص است و در آن متولّى‏تعیین نشده و سابقه عمل به وقف هم نسبت به آنها وجود ندارد، به‌خصوص که ذوالید و تصرّف‏کنندگان هم منکر این ادّعا هستند و اشتهار به وقفیّت قبلى مورد ادّعا هم وجود ندارد، آیا این سند مى‏تواند مانع از عمل به وقف جدید در جهتى که اکنون به آن براى سرپرستى و نگهدارى و اسکان ایتام عمل مى‏شود باشد؟

پاسخ :
مجرّد سند وقف اعم از اینکه اصلى باشد یا از روى آن استنساخ شده باشد، حجت شرعى بر وقف نیست، در نتیجه تا وقف قبلى با حجت معتبر ثابت نشود، وقف جدیدى که در حال حاضر به آن عمل مى‏شود، محکوم به صحّت‏ و نفوذ و جواز عمل است.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی