دوشنبه، 26 فروردين 1392

پرسش :

در قرآن کریم آمده که سنت‌های الهی هیچ‌گاه تغییر نمی‌کند. یکی از این سنت‌ها هم عذاب گنا‌هکاران و ظالمان است . پس شفاعت چه جایگاهی پیدا می‌کند؟

پاسخ :
سنت‌های الهی سه دسته است که هر دسته دارای چندین سنت است. سنت عذاب گناهکار، در سنت‌های دسته اول قرار دارد. سنت‌های دسته اول یعنی آنهایی که در وهله‌ی اول حکم اولیه هر موضوع است. مثلاً حکم اولیه گناه، عذاب است. دسته‌ی دیگر سنت‌ها، ناظر بر دسته اول می‌باشند. یعنی هنگامی که فردی گناهی می‌کند، در حال حاضر مستوجب عذاب است اما می‌تواند با راه‌های جبرانی از جمله توبه و حسنات آن را تغییر دهد. و دسته‌ی ‌سوم، توسل و شفاعت است و در نهایت راه‌های دیگری مانند عمل خیر هم می‌توان انجام داد. علم بشر در اندازه‌ی شناخت همه‌ی حکمت‌های خداوند نیست و نباید تصور کنیم که همه‌ی کارهای خدا قابل تبیین است. بنابراین هر زمان این دسته‌ها را شناختیم دیگر تصور این‌که با یک سنت همه چیز توجیه‌پذیر است را نمی‌کنیم.