يکشنبه، 15 ارديبهشت 1392

پرسش :

دستاوردهای آزادی قبل انقلاب چه چیزهایی بوده و وضعیت آزادی بیان در حال حاضر در ایران به چه صورتی است ؟

پاسخ :
از ابتدای انقلاب به بعد روی این نکته بحث شده که آیا ارمغان این انقلاب آزادی بیان و سایر آزادی ها بوده است یا خیر. قطعاً الان آزادی بیان وجود دارد ولی نکته اینجا است که جایگاه این آزادی بیان باید کجا باشد . آیا ما می توانیم هر حرفی را در هرمکانی بزنیم . آیا ما معتقد به آزادی مطلق هستیم یا باید آزادی در یک محدوده ای قرار بگیرد . در ضمن باید ببینیم که عقل در این خصوص چه چیزی می گوید . عقل می گوید که آزادی باید یک چارچوبی داشته باشد وآزادی بیان هم مستثنی نیست . شما می توانید در مباحث عقلانی و اعتقادی، امروزه آزادی بیان را داشته باشید ، ولی در جایگاه خود . ما نمی توانیم یک مبحث اعتقادی را رسانه ای کنیم که ممکن است یک نفر یک بخش از آن را شنیده و یک بخش را نشنود . و در این صورت ایجاد شبهه کرده و به جامعه آسیب تزریق شود. اگر منظور از آزادی بیان، آزادی عقیده است ، دارای یک محدودیتی است که این محدودیت عقلی است . آیا به نظر شما می توان به اسم آزادی یک ویروس خطرناک را در جامعه پخش کرد ؟ قطعاً همه مخالف هستند . مسلماً همانگونه که ما در قسمت جسم ویروس داریم ، در قسمت جان هم ویروس داریم . در مسلک و دین ما تفکر ، تحقیق و بررسی نسبت به چیزی منع نشده است . فردی نزد پیامبر اسلام (ص) آمده و گفت من می خواهم نسبت به چیزی دو ماه تحقیق کنم . حضرت فرمودند که دو برابر این زمان هم می توانید تحقیق کنید . اما اگر ویروسی را تشخیص دادیم باید مانع از سرایت آن به جامعه شویم . آیا همه ی افراد جامعه قدرت تشخیص و استدلال را دارند که ما بگذاریم این ویروس در معرض باشد یا خیر؟ اگر به بهانه ی آزادی ، ما جامعه را در معرض این ویروس قرار دهیم، قطعاً سلب آزادی است . چون آزادی تشریعی و قانون گذاری برای این است که انسان از آزادی تکوینی و اختیار خود استفاده کرده و به سعادت و کمال برسد .