يکشنبه، 15 ارديبهشت 1392

پرسش :

شما چگونه جوانی را که به اسلام ایمان دارد اما از رحمت خداوند ناامید است راهنمایی می کنید؟ آیا با عقل می توان خدا را اثبات کرد؟

پاسخ :
مشکل این جوان این است که به اسلام عمل نمی کند . آموزه های دینی است که انسان در اوج بحران هم نباید ناامید شود . اگر کسی ناامید شد مانند کسی است که مسلمان باشد و دروغ بگوید . این دروغ گفتن خارج شدن از حریم اسلام است . برخی جوانان وقتی در کنکور موفق نمی شوند ناامید می شوند . چون فکر می کنند که تنها دروازده ی زندگی کنکور است . یا وقتی که یک کار خاصی را می خواهند و به آن نرسند نا امید می شوند . این ناامیدی خارج شدن از حریم آموزه های اسلامی است . مشکل یک مقدار به مکانیزم دریافت معرفت های دینی ما باز می گردد . دین باور است . ما می دانیم یک خدایی است اما به آن باور نداریم . ما در حوزه ی معرفت دینی به یقین نرسیده ایم . اصول دین عقلانی است . باید خدا را با عقل خود باور کنیم. ما باید به ایمان حقیقی رسیده و آن را لمس کنیم . وقتی که لمس کردیم می توانم به آن اتکا کرده و امیدوار باشیم . ما در جامعه ظاهراً دین باور هستیم ولی باز هم در مشکلات بجای خدا یک نیم نگاهی به دوست و ... داریم . اسلام از ابتدا مطرح کرده که ایمان از نظر فلسفی جزو مقولات تشکیکی است . ایمان درجات مختلف دارد . وظیفه ی کسانی که ایمان ضعیف دارند این است که آن را تقویت کنند . تقویت ایمان با آموزه های مذهبی صورت می گیرد . یکی از آموزه های مذهبی امور تجربی است . همینکه قرآن قصه زیاد دارد برای این است که از موارد و مصداق های تجربی استفاده کنیم . تجربه بالا تر از علم است . برخی از افراد به یک جایی می رسند اما وقتی شکست خوردند نا امید می شوند . احساس می کنند که همه ی درها به روی آنها بسته شده است . اسلام با آموزه های تجربی سطح امید این افراد را بالا می برد . با درجات عالی ایمان، انسان هیچگاه نا امید نمی شود . ما باید ایمان خود را تقویت کنیم و یکی از راه های تقویت ایمان نمونه های تجربی است . فلسفه ی اینکه قرآن قصه می گوید نیز به همین خاطر است . ما اگر می خواهیم در مقابل رخدادها که طبیعت زندگی ما است انسان موفقی باشیم، باید مشکلات را تبدیل به فرصت بکنیم . دین آمده این روش ها را به ما آموزش بدهد . شناخت آن قوانین دارد . قوانین طبیعت هستی است و ما باید به سمت باز کردن چشم ها و گوش های خود باشیم تا بیاموزیم و زندگی خود را مدیریت کنیم . موحدان تاریخ پیوسته خدا را با عقل ثابت کرده اند . فیلسوفان موحد با راه های عقلانی مانند برهان خلف ، برهان نظم و با همان راه های عقلی خدا را اثبات می کردند . نازپرورده تنعم نبرد راه به دوست ، عاشقی شیوه ی رندان بلاکش باشد .