دوشنبه، 16 ارديبهشت 1392

پرسش :

گفته شد، دین امری فطری است،در حالی که احساس می شود دین امری موروثی در خانواده‌ها شده است؟ در این باره توضیح دهید؟

پاسخ :
انسان فطرتاً گرایش به زیبایی دارد اما تعریف از زیبایی یکی نیست یعنی هیچ مادری به فرزند خود یاد نمی‌دهد که در زندگی خود زیبایی را دوست داشته باش. در اصل تعریف زیبایی در فرهنگ‌ها،جوامع، نظام‌های خانواده و افراد مختلف متفاوت است. در باب دین هم اصل گرایش به آن به طور قطع، امری فطری است به همین خاطر هم در جوامع بدوی و هم درجوامع مدرن گرایش به دین وجود دارد که اگر در مقطعی ارضاء نشده باشد از جایی دیگر سر باز خواهد کرد. اما این‌که تعریف هر انسان از دین چیست یعنی کدام دین را می‌پذیرد، به کدام دین اعتقاد پیدا می‌کند، این دیگر امری فطری نیست. به طور طبیعی، فردی که در خانواده‌ی مسیحی، مسلمان و هر دین دیگر پرورش یافته باشد، گرایش به آن دین پیدا می‌کند. اما نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که اگر یک مسلمان خیالش از بابت این‌که دین او از ابتدا اسلام بوده، راحت باشد خیلی ارزشمند نیست بلکه نوعی لطف پروردگار است که شامل حال وی شده، اگر صرفاً براساس گرایش ابوی خود مسلک مشخصی داریم قطعاً مسئولیت‌مان نسبت به آن دین سنگین‌تر است. یعنی مسلمانی هستیم که خیلی این نوع مسلمان بودن، دارای ارزش نیست. بنابراین واقعیت این است که دین و گرایش به آن، فطری است اما گرویدن به چه دینی ، امری فردی است که ما باید مراقب باشیم که انتخابی با پشتوانه‌ی معرفتی داشته باشیم . انسان لحظه به لحظه باید تجدید ایمان کند که این تجدید بستگی به انتخاب وی دارد.