دوشنبه، 16 ارديبهشت 1392

پرسش :

ادعا شما مبنی بر این بود که در قرن بیستم و نافرجامی سکولاریسم، بشر و غرب بازگشت به دین پیدا کردند. آیا در این دین، بنا به پیش‌بینی هانگینتون ،اسلام موضوعیت پیدا می‌کند یا منظور، دینی است که ادیان نوظهور با رنگ و بوی معنویت بیان می‌کنند اما هیچ نسبتی با اسلام ندارد؟

پاسخ :
نظریه‌ی هانگینتون بسیار خطرناک و غلط است که آینده‌ی جوامع بشری در آغاز قرن بیست و یکم را آینده‌ی برخورد، تنازع و خشونت می‌بیند. این نظریه چند نکته مهم را گوشزد می‌کند . یکی از این نکات در پاسخ‌گویی به نیازهای بشر امروز دیگر اشخاصی که قهرمانان دوران روشن‌گری و انقلاب صنعتی مثل توماس جفرسون بودند، این‌ها نمی‌توانند پاسخ قانع کننده‌ای به جوانان حومه‌های شهرهای بزرگ امروزی بدهند. حضرت مسیح (ع) یک شانس بهتری دارد که بتواند مخاطب خود را در بین آن جوانان پیدا کند ولی در بلند مدت حضرت محمد (ص) برنده خواهد شد. این مسیری که دنیای صنعتی، به خصوص غرب پیموده، نشان‌دهنده‌ی این است که غرب از اوج قدرت خود در 1914 همواره یک منحنی سراشیب افول را طی کرده است و همچنان ادامه دارد. این حرف را به سود مسلمانان نمی‌زند بلکه به غرب می‌گوید تا تفوق وجود دارد قدردان باشید و جای خود را محکم‌تر کنید. نظر هانگینتون این است که مسلمانان با رشد جمعیتی که دارند در 2030 به بعد، دین اول جهان می‌شوند. در این‌جا به اسلام به عنوان یک ایدئولوژی نمی‌نگرد بلکه به عنوان تعداد جمعیت آن را بیان می‌کند.