دوشنبه، 16 ارديبهشت 1392

پرسش :

همه‌ی انسان‌ها به دنبال خوب هستند. به طور مثال اگر شخصی که معاند اسلام هم هست به دنبال اداره حکومت باشد، دوست دارد به بهترین شکل ممکن آن را اداره کند. هیچ انسانی دوست ندارد طوری مورد قضاوت قرار گیرد که او بد است. الگویی که پیامبر اسلام (ص) طی ده سال بیان کردند الگوی بسیار خوبی بود، چرا توسط کسانی که بعد از پیامبر(ص) آمدند این الگو ماندگار و حفظ نشد؟ و چرا این الگو به عنوان تئوری‌های مدون برای جوامع دیگر قرار داده نشد؟

پاسخ :
اسلام یک نظام کامل حکومتی ارائه نداده، یعنی به طور مثال، در ماه مبارک رمضان همه روزه می‌گیرند که این روزه یک تعریف مشخص و قوانین خاص خود را دارد. آن پیامی که اسلام در مورد حکومت می‌آورد مثل روزه نیست که تمام ابعاد آن بسته باشد بلکه پیام اسلام در مورد مسائل سیاسی بیان اصول، روش‌ها و کلیات است. به طور مثال اسلام بیان می‌دارد عدالت باید اجرا شود، باید بین مردم مشاوره صورت بگیرد و حقوق مردم محترم است. در اصل، اسلام، پیام‌ها و قوانین کلی را بیان می‌کند و اذعان می‌دارد که در جامعه باید به اجرا در‌آید. این‌که یک الگوسازی براساس شرایط شود، دیگر وظیفه‌ی مسلمانان و اقتضای زمان است. و این‌که اسلام در باب حکومت آن را بسته نگذاشته است این یک نکته مثبت است چرا که در اختیار مسلمانان هر عصری قرار داده تا جستجو کنند و خود به یک تعریف مناسب دست پیدا کنند. بنابراین اسلام در کنار دستورات سیاسی مهمی که دارد، نظام سیاسی را در اختیار نسل‌های مختلف قرار داده تا خود به نتیجه‌ی مطلوب برسند.