سه‌شنبه، 24 ارديبهشت 1392

پرسش :

کدام نخست وزیر ایران بود که بهائیت را ترویج می داد؟

پاسخ :
نخست وزیر مورد سوال جنابعالی امیر عباس هویدا است که حدود سیزده سال نخست وزیر محمد رضا پهلوی بود یعنی از بهمن 1343 تا مرداد ماه 1356
به موجب اسناد باقی مانده از ساواک مختصری از نسب و عقیده وی در ذیل می آید:
پدربزرگ هویدا میرزا رضا قناد از بهائیان مخلص و فداکار و مجذوب عباس افندی بود او به واسطه نزدیکی با عباس افندی از غضب مردم مسلمان بیم و هراس داشت و از اقامت در ایران نگران بود لذا به عکا رفت و مستخدم و نوکر دستگاه عباس افندی شد و به لحاظ تعصب و علاقه ای که به بهائیت داشت مورد لطف و محبت خاص او قرار گرفت... امیر عباس به پیروی مسلک و عقیده پدر خویش با سران بهائی نزدیک شد و از هیچ گونه خدمتگذاری در راه ترویج مسلک بهائی فروگذاری نمی کرد.[1]
در دوران صدارت هویدا تعلّق او به بهائیت شهرت وسیع یافت. در زمینه ارتباطات هویدا با فرقه ضالّه بهائیت و کمک به ترویج این فرقه به ذکر یک سند اکتفا می کنیم:
سند مربوط به گزارش ساواک از جلسه بهائیان ناحیه 2 شیراز مورخ 19/5/1350 می باشد:
«جلسه ای با شرکت 12 نفر از بهائیان ناحیه 2 شیراز در منزل آقای هوشمند و زیر نظر آقای فرهنگی تشکیل گردید. پس از قرائت مناجات شروع و خاتمه و قرائت صفحاتی از کتاب «لوح احد و ایقان»، آقایان فرهنگی و محمد علی هوشمند پیرامون اوضاع اقتصادی بهائیان در ایران صحبت کردند. فرهنگی اظهار داشت: بهائیان در کشورهای اسلامی پیروز هستند و می توانند امتیاز هر چیزی را که می خواهند بگیرند. تمام سرمایه های بانکی و ادارات و رواج پول در اجتماع ایران مربوط به بهائیان و کلیمیان می باشد. تمام آسمان خراش های تهران، شیراز و اصفهان مال بهائیان است چرخ اقتصاد این مملکت به دست بهائیان و کلیمیان می چرخد، شخص هویدا بهائی زاده است، عده ای از مأمورین مخفی ایران که در دربار شاهنشاهی می باشند می خواهند هویدا را محکوم کنند ولی او یکی از خادمین امر الله است و امسال مبلغ 15 هزار تومان به محفل ها کمک نمود است. آقایان بهائیان نگذارند کمر مسلمانان راست شود»[2]،[3]
وابستگی و ارتباط هویدا با بهائیت به گونه ای بود که طبق گفته‌های آیت‌الله خلخالی پس از اعدام ، جسد هویدا را به فرانسه بردند و از آنجا به اسرائیل حمل کردند و در شهر عکا در گورستان بهاییان در کنار پدرش دفن کردند .[4]
پاورقی ها:
[1] . خاطرات ارتشبد سابق، حسین فردوست، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، تهران، انتشارات اطلاعات، 1371، ج 2، ص 375.
[2] . همان، ص 385.
[3] . دلدم، اسکندر، زندگی و خاطرات امیر عباس هویدا، تهران، نشر گلفام، 1372، ص 23.
[4] عاقلی، شرح حال رجال سیاسی و نظامی ایران، ج 3، ص 1801؛ روزنامه کیهان، خاطرات آیت‌الله خلخالی، 8/7/1358.