يکشنبه، 29 ارديبهشت 1392

پرسش :

با توجه به انواع پوشش زن و مرد، کدام یک از آن ها عفت و عزت افراد را بیشتر تضمین می کند؟

پاسخ :
بر اساس آموزه های دینی و تأمین هدف و فلسفه حجاب، فقهای عظام و مراجع تقلید، چادر را حجاب برتر دانسته و بر برتری آن تأکید کرده اند. مقام معظم رهبری می فرماید: "بهترین حجاب، پوشش چادر است و چادر سیاه هم بی اشکال است و کراهت ندارد".
آیت الله فاضل لنکرانی می گوید: "چادر مشکی بهترین نوع حجاب است".
آیات عظام: مکارم شیرازی، تبریزی، سیستانی، بهجت، صافی و غیره نیز نظیر این فتوا را فرموده اند.(1)
قرآن مجید خطاب به پیامبرش فرمود: "به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو که: خویشتن را با "جلباب" بپوشند که این کار برای این که به عفت شناخته می شوند و از تعرض محفوظ می مانند، برای آنان بهتر است".(2)
بعضی از مفسّران جلباب را پوششی فراگیر معنا کرده اند که از بالای سر تا پایین پا را می پوشاند و چیزی در اندازه چادر است.(3) البته دیدگاه دیگر جلباب را پوشش تا زانو(4) و دیدگاه سوم جلباب را مقنعه می داند.(5)
بر اساس دیدگاه اوّل می توان گفت: قرآن از چادر یا چیزی مانند آن که تمام بدن را بپوشاند، به عنوان حجاب برتر نام برده است.
علاوه بر این، درباره پوشش حضرت فاطمه(ع) هنگام خروج از منزل و رفتن به مسجد برای دفاع از فدک، همین پوشش نقل شده است.
حضرت فاطمه(ع) مقنعه خویش را بر سر و جلباب بر تن کردند؛(6) یعنی پوششی که تمام تن را از سر تا قدم فرا می گرفته است.
علاوه بر این عقل نیز بر برتر بودن چادر حکم می کند، چون اندام بدن با چادر بهتر محفوظ می ماند.
شاید با استفاده از این موارد و احادیث دیگر فقهای بزرگوار بر حجاب برتر بودن چادر تصریح کرده اند.
البته پوشش کامل با مانتو و روسری نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد، ولی حجاب برتر نیست، زیرا هر چند با مانتو و روسری پوشش صورت می گیرد، ولی باز حجم بدن مشخص است و با مقایسه با چادر، قطعاً چادر برتری دارد.
آنچه مهم است، مراقبت زن از خود و حجاب و عفت خویش به جهت ایجاد جامعه سالم است. آن چه که بهتر بتواند این هدف را تأمین کند، برتر است، در عین حال در صورت لزوم باید با حفظ عفت و حجاب، زن نقش اجتماعی خود را ایفا کند.
برای مطالعه بیشتر جهت تهیه پایان نامه کتاب هایی را معرفی می کنیم:
1ـ مسئلة حجاب، از استاد مطهری،
2ـ زن، از مهدی مهریزی،
3ـ حجاب شناسی، از حسین مهدی زاده،
4ـ معرفی چهل کتاب پیرامون حجاب، مجلة نور علم، شمارة 20.
5ـ کتاب شناسی حجاب، از سید محسن سعید زاده، مجلة پیام زن، شمارة 8 و 9،
6ـ زن در آیینة جلال و جمال، از آیت الله جوادی آملی.

پی نوشت ها:
1. حسین مهدی زاده، حجاب شناسی، ص 165 ـ 160.
2. احزاب (33) آیه 59.
3. ر.ک: علامه طباطبایی، المیزان؛ شیخ طوسی، تفسیر تبیان.
4. المصباح المنیر، ریشة جلب.
5. راغب اصفهانی، مفردات، ریشة جلب.
6. طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 98.