سه‌شنبه، 7 خرداد 1392

پرسش :

فرق (بلاد) با کلمه (بلدان) که هر دو جمع بلد هستند چیست؟

پاسخ :
واژه "بلد" که جمع آن "بلاد" است، در قرآن استعمال شده است، اما بلدان که جمع دیگر آن است،[1] استعمال قرآنی ندارد. این دو کلمه با هم مترادف اند، و «بلدة» و «بلاد» به هر مکانی از زمین – خواه آباد باشد و خواه غیر آباد - اطلاق می شود.[2] از همین قسم است (مکان غیر آباد) در کلام خدای متعال: "فَتُثِیرُ سَحاباً فَسُقْناهُ إِلى‏ بَلَدٍ مَیِّت‏"،[3] که بلد به سر زمین بی آب و علف اطلاق شده است.
در روایات این دو کلمه (بلاد و بلدان) در یک متن مورد استفاده قرار گرفته اند.[4]
پی نوشت:
[1] ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 3، ص 94، دار صادر، بیروت، 1414 ق.
[2] همان.
[3] طریحى، فخر الدین، مجمع البحرین ج 3، ص 17، کتابفروشى مرتضوى،تهران، 1375 ش.
[4] ر.ک: کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 7، ص 131، ح 1، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ش.
منبع:islamquest.net