دوشنبه، 13 خرداد 1392

پرسش :

قانون مبارزه با استفاده از امکانات عمومی و دولتی به نفع جناح یا فرد خاصی در انتخابات چیست و چه می گوید؟

پاسخ :
در کتاب قوانین و مقررات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران تدوین آقای جهانگیر منصوری چنین آمده است :
به منظور تضمین برخورداری یکسان نامزدهای ریاست جمهوری از امکانات دولتی کمیسیونی بنام کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات در وزارت کشور بنا به دعوت وزیر کشور تشکیل می شود.[1]
اعضای بررسی کمیسیون تبلیغات عبارتند از:
1) دادستان کل کشور یا نماینده او
2) وزیر کشور یا نماینده او
3) مدیر عامل صدا و سیما یا نماینده او[2]
تبصره: شورای نگهبان می تواند یک نفر از میان اعضای خود یا از خارج به منظور کار کمیسیون مزبور تعیین نماید.
مادة 64: برنامه تبلیغات از صدا و سیما باید ضبط شود.
مادة 65: نامزدهای ریاست جمهوری که صلاحیت آنان توسط شورای نگهبان تأیید و اسامی آنها از طرف وزارت کشور اعلام می‌گردد هر یک حق‌دارند به طور مساوی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برای معرفی و ارائه برنامه‌های خود استفاده نمایند.
مادة 68: قوانین و مقررات انتخابات ریاست جمهوری استفاده از وسائل و امکانات وزارت خانه ها و ادارات و شرکت های دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و نهادها و مؤسسات که از بودجه عمومی (به هر مقدار) استفاده می کنند و همچنین در اختیار گذاشتن وسائل و امکانات مزبور ممنوع بوده و مرتکب، مجرم شناخته می شود.
تبصره 1: مؤسسات و نهادهایی که دارائی آنان از اموال عمومی است همانند بنیاد مستضعفان مشمول ماده فوق است.
تبصره 2: ادارات و ارگانها و سازمانهای دولتی و نهادها با ذکر سمت خود حق ندارند له یا علیه هیچ یک از نامزدهای انتخاباتی اعلامیه یا اطلاعیه بدهند.
مادة 69: الصاق اعلامیه یا عکس بر روی علائم راهنمائی و رانندگی و تابلوهای بیمارستان و مدارس و سایر مؤسسات آموزشی دولتی یا وابسته به دولت ممنوع می باشد.
بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی در خصوص استفاده از اموال عمومی یا دولتی در انتخابات چنین می فرمایند:
اینجانب به هیچ وجه و به هیچ کس اجازه نمی دهم تا از سهم مبارک امام علیه السلام و یا از اموال دولت و اموال دفاتر و سازمانها و مجامع و اموال عمومی خرج انتخابات کنند (10/4/66 – صحیفه نور، ج 20، ص 101)
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
کتاب قوانین و مقررات مربوط به انتخابات (ریاست) جمهوری اسلامی ایران ، تدوین جهانگیر منصور – چاپ : تهران سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال 1381.
پاورقی ها:
[1] . ماده 62، قوانین و مقررات مربوطه به انتخابات ریاست جمهوری، منصوری، جهانگیر.
[2] . ماده 63، همان.