جمعه، 14 تير 1392

پرسش :

حضرت مهدی (عج) چه عاملی را مانع هلاک شدن اهل زمین می‌دانند؟

پاسخ :
شرح پرسش:
لطفا این حدیث را شرح دهید. امام زمان علیه السلام می‌فرماید: «لَوْ لا إِسْتِغْفارُ بَعْضِکُمْ لِبَعْض لَهَلَکَ مَنْ عَلَیْها؛ اگر طلب مغفرت و آمرزش برخى از شما براى یکدیگر نبود، تمام اهل زمین هلاک مى‌گشتند.»[1]

شرح حدیث:
امام زمان علیه السلام در حدیثى طولانى خطاب به فرزند مهزیار، شیعیان را به استغفار و دعا در حقّ یکدیگر ترغیب مى‌کند؛ زیرا از آثار و برکات آن رفع عذاب از روى زمین و اهل آن است.

از آیات قرآن استفاده مى‌شود که دو چیز عامل ایمنى زمین از عذاب الهى در این دنیاست:

1. وجود پیامبر صلّى الله علیه و آله؛ خداوند متعال مى‌فرماید: «ما کانَ اللّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فیهِمْ[2]؛ تا تو در میان مردم هستى، هرگز خداوند آنان را عذاب نخواهد کرد.»

2. استغفار؛ خداوند متعال مى‌فرماید: «ما کانَ اللّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ یَسْتَغْفِرُونَ[3]؛ خداوند آنان را در حالى که استغفار مى‌کنند، هرگز عذاب نخواهد کرد.»

از این حدیث دو نکته استفاده مى‌شود:

1. گناه باعث هلاکت و عذاب مردم در همین دنیا مى‌شود.

2. استغفار سبب مغفرت است، خصوصاً اگر در حقّ همدیگر استغفار کنند.

پی نوشتها:
[1]. دلائل الامامة، ص297.
[2]. سوره‌ى انفال، آیه‌ى 33.
[3]. همان.

منبع: شرح چهل حدیث از حضرت مهدى علیه السلام، على اصغر رضوانى، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1382).