يکشنبه، 20 مرداد 1392

پرسش :

مواد لازم و طرز تهیه نخود پلو را توضیح دهید.

پاسخ :
مواد لازم برای 4 نفر :
برنج --------------------- 3 پیمانه
نخود فرنگی ------------- 1 لیوان
گوجه فرنگی ------------ 3 عدد متوسط
سیب زمینی ----------- 1 عدد متوسط
پیاز --------------------- 1 عدد کوچک
زعفران دم کرده -------- 1 قاشق غذا خوری
نمک و زرد چوبه -------- به مقدار لازم
روغن ------------------- به مقدار لازم

طرز تهیه :
برنج را از چند ساعت قبل با دو قاشق غذا خوری نمک و مقداری آب سرد خیس کنید.
نخود فرنگی را به مدت 5 دقیقه با دو لیوان آب و یک قاشق چایخوری نمک، روی حرارت ملایم، بپزید تا تقریبا نیم پز شود . بعد نخود فرنگی را آبکش کنید و کنار بگذارید .
سیب زمینی را نگینی خرد کنید، در مقداری روغن سرخ کنید و کنار بگذارید .
پیاز را خلال خرد کنید. در یک قابلمه مناسب، در مقداری روغن همراه با کمی زردچوبه تفت دهید تا طلایی شود .
گوجه فرنگی را بعد از فیله کردن، پوره کنید و بعد از سرخ شدن پیاز، داخل قابلمه بریزید و حرارت را زیاد کنید تا آب گوجه چیده شود و مایه به صورت سس غلیظی در آید .
4 لیوان آب به همراه نصف قاشق غذا خوری نمک و یک الی دو قاشق غذا خوری روغن داخل قابلمه بریزید و مواد را کاملا مخلوط کنید .
صبر کنید تا آب بجوشد .
وقتی آب جوشید، نخود فرنگی نیم پز را داخل آن بریزید و مواد را هم بزنید. (حرارت همچنان بالا باشد)
وقتی آب دوباره به جوش آمد، آب روی برنج را خالی کنید و برنج را داخل قابلمه بریزید.
صبر کنید تا آب داخل قابلمه به نصف برسد و بعد سیب زمینی سرخ کرده را به غذا اضافه کنید و بعد از اینکه آب داخل قابلمه کاملا کشیده شد، زعفران را روی پلو بریزید، اول دم کنی و بعد درب قابلمه را روی آن بگذارید، حرارت زیر قابلمه را کاملا ملایم کنید و 1 ساعت زمان دهید تا پلو دم بکشد .و بعد پلو را درظرف مناسب بکشید و سرو کنید.
نکته :
میتوانید از مقداری قارچ سرخ کرده نیز استفاده کنید. در این صورت قارچ سرخ کرده را هنگام سرو، لای پلو یا روی آن قرار دهید .
هنگام تهیه تمام پلو ها به سایز قابلمه و تناسب آن با مواد کاملا توجه کنید . در صورتیکه قابلمه به اندازه کافی جادار نباشد، معمولا نتیجه کار زیاد جالب نخواهد شد !‌ بهتر است قابلمه به اندازه دو برابر مواد گنجایش داشته باشد . ( وقتی مواد خام هستند )
حتما صبر کنید تا آب بجوشد و بعد برنج را به آن اضافه کنید و بر خلاف روش معمول آب و برنج را همزمان روی حرارت قرار ندهید . در غیر این صورت پلو در اصطلاح خمیر ( یا شفته ! ) میشود .
در صورتیکه به جای گوجه فرنگی از رب گوجه استفاده میکنید ( البته من توصیه نمیکنم !! ) دو قاشق غذا خوری رب گوجه را با 5 لیوان آب جوش مخلوط کنید و بعد از سرخ شدن پیاز، داخل قابلمه بریزید و صبر کنید تا آب بجوشد و بعد باقی مراحل.
در این صورت هنگام ریختن نمک، کمی بیشتر دقت کنید .
توجه داشته باشد که هنگام استفاده از پوره گوجه فرنگی مقدار آب 4 لیوان است و در صورت استفاده از رب گوجه فرنگی 5 لیوان .
روش دوم تهیه نخود پلو ، به صورت آبکشی و تقریبا نزدیک به روش تهیه شوید باقلا پلو است که در قسمت مربوط به شوید باقلا پلو ، به این روش اشاره شده. ولی نخود پلو سنتی به روش دمی تهیه میشود.