دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

خانواده دختر قادر به خرید یک مرتبه جهیزیه مورد نیاز خود نیست، اگر از درآمد کسب به تدریج وسایلى به این جهت بخرد، آیا مشمول خمس مى شود؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه اى، سیستانى، فاضل، وحید و نورى: چنانچه در بین سال، از درآمد آن سال تهیه کرده و از شأنش بیشتر نباشد، خمس ندارد 1.
آیات عظام بهجت و صافى: اگر جهیزیه در زمانى که دختر در معرض (سن) ازدواج است، تهیه شود، خمس ندارد 2.
آیه اللّه تبریزى: آنچه در سال ازدواج تهیه شده، خمس ندارد و آنچه در سال هاى قبل تهیه شده است، بنابر احتیاط واجب باید خمس آن را بدهد. آرى، اگر اموالى را قبل از بلوغ دختر، به او بخشیده اند، پرداخت خمس آن بر دختر واجب نیست 3.
آیه اللّه مکارم: چنانچه تهیه جهیزیه از پیش، در میان مردم رایج باشد و به صورت هزینه معمولى در آید و یا اگر تهیه نکنند، عیب محسوب مى شود، خمس ندارد 4.
پی نوشت :
1. توضیح المسائل مراجع، م 1777؛ خامنه اى، اجوبة، س 905 و 917؛ نورى، توضیح المسائل، م 1773؛ وحید، توضیح المسائل، م 1785.
2. صافى، جامع الاحکام، ج 1، س 748؛ بهجت، توضیح المسائل، م 1391.
3. تبریزى، توضیح المسائل، م 1786 و استفتائات، س 822.
4. مکارم، استفتائات، ج 2، س 548 و توضیح المسائل مراجع م 777.
منبع: www.porseman.org