سه‌شنبه، 30 مهر 1392

پرسش :

وقتى انسان میمیرد، چه مدتى طول میکشد تا قیامت شود؟

پاسخ :
«علم به قیامت» بنابر آیات قرآنى، فقط «عنداللّه » است و قابل ظهور براى دیگران نیست:
«وَ یَقُولُونَ مَتى هذَا الْوَعْدُ إِنْ کُنْتُمْ صادِقِینَ »1؛
«و میگویند: اگر راست میگویید، این وعده چه وقت است؟»
«یَسْئَلُونَکَ عَنِ السّاعَةِ أَیّانَ مُرْساها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّی لا یُجَلِّیها لِوَقْتِها إِلاّ هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ لا تَأْتِیکُمْ إِلاّ بَغْتَةً یَسْئَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ اللّهِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النّاسِ لا یَعْلَمُونَ »2؛
«[ اى رسول ما] از تو احوال ساعت قیامت را خواهند پرسید که چه وقت فرا رسد؛ پاسخ ده که علم آن نزد پروردگار من است . کسى جز او، آن ساعت را ظاهر و روشن نتوان کرد . [ شأن ]آن ساعت در آسمان ها و زمین بس سنگین و عظیم است؛ نیاید مگر شما را ناگهان . از تو میپرسند که گویى کاملاً بر آن آگاهى، بگو علم آن ساعت محققا نزد خداوند است؛ ولى اکثر مردم بر این حقیقت آگاه نیستند».
از نظر علامه طباطبایى، تعبیر «إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّى» بیان کنایى از این نکته نیست که کسى (مثل پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم) به قیامت جاهل است؛ بلکه بیان جدى و غیرکنایى از این حقیقت است که وقت قیامت، جز نزد خداوند نیست. این بدان جهت است که قیامت، ظرف فناى خودیهاى همه اشیاء است و تا خودى اشیاء فانى نشود، حضرت حق براى شیئى ظهور و تجلّى نخواهد کرد 3. براساس آیات قرآن و روایات معصومان علیهم السلام، در آن زمان خداوند متعال خود پرسشگر و جواب دهنده است.
خود میپرسد:
«لِمَنِ الْمُلْکُ »؛ «ملک براى چه کسى است».
و خود پاسخ می دهد:
«للّهِ الْواحِدِ الْقَهّارِ »؛ «براى خداوند یکتاى غلبه کننده» .
پی نوشت:
1. یونس10، آیه 48.
2. اعراف7، آیه 187.
3. در این باب نگا:
الف. محمد شجاعى، قیام قیامت، مبحث چگونگى نفخ صور اوّل و دوّم.
ب. سید محمدحسین طباطبایى، انسان از آغاز تا انجام، (ترجمه و تعلیقات صادق لاریجانى)، صص 108 ـ 109 و 302 ـ 303؛
ج. سید محمدحسین طباطبایى، المیزان، ج 9، ص370.
منبع: www.porseman.org