سه‌شنبه، 28 آبان 1392

پرسش :

لطفا این حدیث را شرح دهید. امام صادق علیه السّلام فرمودند: مَن تَبِعَنا نَجی، وَ مَن تَخَلّفً عَنّا هَلَکَ؛ هر کس از ما پیروی کند نجات می یابد و هر کس از ما تخلّف کند و عقب بماند، هلاک می شود. (1)

پاسخ :
شرح حدیث:
خداوند، «اهل بیت» را الگو، اسوه و مقتدای مسلمانان قرار داده است، تا با اقتدا به آنان راه خدا را بپویند و رضایت خدا را به دست آورند.
فلسفه امامت در اسلام، پیروی امّت مسلمان از امام در همه ی امور است.
در روایات، پیشوایان دین به «کشتی نوح» تشبیه شده اند که هر کس بر آن سوار شود، نجات می یابد و هر کس تخلّف کند و عقب بماند، هلاک می شود. در این حدیث نیز، همین نکته بیان شده است.
در عقیده به امامت، جلوه ی عملی این اعتقاد، کارساز است، نه فقط بُعد درونی.
به «امامت» سوگند
نسزد شعر پراز مدح و ثنا
ریختن پای امام
و ندانستن و پی نابردن
راه کو/ چاه کدام؟
بلکه بایست که راهش را رفت
شیوه زندگیش را بشناخت
سخن او را، بایست شنفت
هدف زندگیش را باید
تا که با مردم گفت
و به گفتار و به کردار امام
آشنا باید شد
و عمل باید کرد.(2)
این گونه است که خط اهل بیت(علیه السلام) خط هدایت، نجات و سعادت است.
پی نوشت:
1. اهل البیت فی الکتاب و السّنة، ص187
2. برگ و بار، ص263.
منبع: حکمت های صادقی (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام صادق علیه السلام)، جواد محدثی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول (1390)