سه‌شنبه، 1 بهمن 1392

پرسش :

همسرم چندین سال قبل، بنا به عللى، مرا طلاق داد، و حضانت تنها فرزندمان، که دخترى خردسال بود، نیز به من سپرده شد. با تمام مشکلات اقتصادى، که جهت تأمین مخارج زندگى دخترم وجود داشت، او را بزرگ نمودم، حال که دخترم به سنّ ازدواج رسیده، شوهر سابقم اصرار دارد که دختر را از من بگیرد. قابل ذکر است که : اوّلا) در طول مدّتى که از هم جدا شده‌ایم، هیچ گونه کمکى از جانب شوهر سابقم به دخترمان نشده است. ثانیآ) چون دخترم در طول این مدّت پدر را اصلا ندیده، شدیدآ در برابر تقاضاى او امتناع مى‌کند، با توجّه به مطالب فوق به دو سؤال زیر پاسخ فرمائید : الف) آیا شوهرم حق دارد دختر را از من بگیرد؟ ب) نفقه دخترم بر عهده کیست؟ آیا مى‌توانم حقوق و نفقه او را از شوهر سابقم مطالبه کنم؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت اللَّه العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه العالى):
الف. هرگاه دختر به سنّ بلوغ رسیده، نه پدر مى‌تواند او را اجبار کند و نه مادر؛ بلکه نزد هر کدام دوست داشته باشد، مى‌تواند زندگى کند.
ب. در صورتى که به میل خود نفقه او را داده‌اید، نمى‌توانید از پدر او چیزى بگیرید؛ ولى اگر پدر نفقه او را نمى‌داده، و شما به این قصد نفقه او را داده‌اید که از او بگیرید، حقّ مطالبه دارید.
منبع: makarem.ir