شنبه، 12 بهمن 1392

پرسش :

در برخى از مراکز علمى مسائلى به وجود آمده که سبب ایجاد ذهنیت ناخوشایند، و بدبینى به دین، و موجبات دورى جوانان از دین و مذهب را فراهم آورده است; مسائلى که هیچ گونه ممانعتى براى انجام آن، نه از سوى دین و نه از سوى مراجع عالیقدر تقلید، ذکر نشده است. در دانشگاه «ع ک» پوشیدن لباسهاى آستین کوتاه براى مردان ممنوع است، و این مسأله بحث و گفتگوهایى را در پى داشته است. از آن جا که طرح تمام گفتگوهاى مطرح شده بین دانشجویان و مسئولین دانشگاه قدرى مشکل است، سعى کرده ایم خلاصه آن را در این استفتا بگنجانیم: دانشگاه: پوشیدن لباسهاى آستین کوتاه ممنوع است. دانشجویان: در کجاى دین پوشیدن لباسهاى آستین کوتاه براى مردان حرام شمرده شده است؟ دانشگاه: بعضى از مراجع تقلید حرام دانسته اند. دانشجویان: کدام مرجع تقلید حرام شمرده است؟ شاید ما مقلّد ایشان نباشیم. دانشگاه جوابى ندارد و فقط مى گوید: شما باید مقلّد همان کسى باشید که ما هستیم. چندى بعد یکى از روحانیون سرشناس به دانشگاه ما تشریف آوردند، موضوع را با ایشان در میان گذاشتیم، ایشان فرمودند: هیچ مرجع تقلیدى آن را حرام نشمرده است. نظر حضرتعالى در این مورد چیست؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت اللَّه العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه العالى):
پوشیدن لباسهاى آستین کوتاه براى مردان شرعاً حرام نیست; ولى مسئولین دانشگاه حق دارند مقرّراتى را طبق مصالحى که در نظر دارند براى محدوده دانشگاه ها وضع کنند، مثلاً بگویند شرط ورود به دانشگاه استفاده از فلان نوع و رنگ لباس است. همان گونه که در محیطهاى نظامى و انتظامى لباسهاى خاصّى را شرط مى کنند، بنابراین خوب است دانشجویان عزیز با مسئولین دانشگاه ها در این گونه مسائل بطور منطقى و بدون جرّ و بحث کنار بیایند تا مشکل شرعى براى هیچ یک از دو طرف پیدا نشود.
منبع: makarem.ir