چهارشنبه، 16 بهمن 1392

پرسش :

اطبا در آزمایشگاه، منى مرد (اسپرم) را با تخمک زن (اوول) در لوله آزمایش قرار داده، و آن را رشد مى دهند، بفرمایید: الف) آیا نطفه رشد یافته را مى توان دور افکند، یا این کار حکم سقط جنین دارد، و لذا باید تا طفلِ کامل (صاحب روح) شدن از وى محافظت نمود؟ ب) اگر دور افکندن آن جایز نباشد، آیا باید دیه سقط جنین پرداخت شود؟ در صورتى که باید پرداخت شود بر عهده کیست؟ ج) آیا بین دور انداختن آن قبل از ولوج روح، یا بعد از ولوج، فرقى هست؟ د) در مورد سؤال فوق، آیا تفاوتى بین نطفه مرد اجنبى با منى زن اجنبیه براى لقاح و رشد در لوله آزمایشگاهى هست؟ هـ) اگر منى متعلّق به مرد و زن اجنبى و اجنبیه باشد، آیا اصل انجام این عمل جایز است؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت اللَّه العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه العالى):
الف: نگهدارى آن واجب نیست.
ب: از جواب قبل روشن شد که دیه ندارد.
ج: مادام که به صورت انسان زنده اى در نیامده، حفظ آن دلیلى ندارد.
د: تفاوتى نیست.
هـ: خالى از اشکال نیست.
منبع: makarem.ir