خبرگزاری فارس: غرفه مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت یاران نواب صفوی در بخش عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن به بررسی ماجرای کشف حجاب در ترکیه و ایران اقدام کرده است.
به گزارش خبرنگار قرآنی باشگاه خبری فارس «توانا»، بخش عفاف و حجاب بیستمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، در حالی یکی از پربازدیدترین بخشهای نمایشگاه قرآن است که اغلب غرفههای این بخش در حال فروش محصولاتی نظیر پارچه، چادر، مقنعه، روسری، شال و کالاهایی از این دست هستند، البته در محوطه وسط بخش، نمایشگاهی از انواع چادر، مانتو، چادرملی، چادر مانتو سریر و آثار جدید عفاف و حجاب عرضه شده است.
در این بخش غرفه بنیاد ملی مد و لباس جدیدترین محصول عفاف و حجاب که همان چادر مانتو «سریر» است را به نمایش گذاشته است.
غرفه مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت یاران نواب صفوی از غرفههای شاخص این بخش است که با عرضه تابلوهایی اسناد، تصاویر و وقایع دوران کشف حجاب را بررسی میکند.
بنا بر این گزارش در این غرفه طی تابلوهایی از روی کار آمدن «مصطفی کمال آتاتورک» و ماجرای کشف حجاب در ترکیه بررسی شده است.
در سال 1924 «مصطفی کمال آتاتورک» با انحلال حکومت عثمانی در ترکیه به قدرت رسید؛ وی در ابتدا با حذف «شیخالاسلام» به عنوان بالاترین مقام مذهبی کار خود را آغاز کرد، در همین سال در ترکیه اتفاقات دیگری نظیر جلوگیری از دخالت روحانیون در هرگونه امور سیاسی و حکومتی، انحلال تمام دروس دینی و مکتبخانهها، انحلال دادگاههای شرع، ممنوعیت پوشیدن لباس روحانیت به جز افرادی معین که آن هم فقط میتوانستند در مسجد لباس روحانیت بر تن کنند، رخ داد.
در سال 1925 «مصطفی کمال آتاتورک» و مقامات عالیرتبه کشوری ترکیه با همسرانشان در کلوپ رقص حاضر شدند و به دنبال آن در بسیاری از شهرهای ترکیه کلوپهای رقص افتتاح شد، در 28 ژوئن 1928 قانون منع ایجاد انجمنهای مذهبی تصویب شد که به موجب آن تمام سازمانهایی که بر اساس اشتراک دینی، نژاد، طبقه و یا خویشاوندی تأسیس شده بودند، غیرقانونی اعلام شدند، به دستور آتاتورک گروهی مأموریت پیدا کردند زبان ترکی را از واژههای عربی و فارسی پالایش کنند.
تقویم ترکیه بر اساس سالهای هجری تنظیم شده بود، ولی در 26 دسامبر 1925 این تقویم ملغی و تقویم گرگورین با مبدأ میلاد مسیح رسمیت پیدا کرد.
همچنین در این غرفه در خصوص تاریخ ماجرای کشف حجاب در ایران و اسناد مربوط به آن و احکام ابلاغ کشف حجاب به شهرهای مختلف، تابلوهایی نصب شده که توجه به بخشی از آن خالی از لطف نیست.
رضاخان در سال 1300 با انحلال حکومت قاجار در ایران به پادشاهی رسید، وی در سال 1304 قصد داشت مرجعیت را حذف کند که موفق نبود، اعمال دیگری که رضاشاه در این خصوص انجام داد.
محدود کردن دادگاههای شرع، ممنوعیت پوشیدن لباس روحانیت به جز برای هشت گروه مراجع تقلید، مراجع امور شرعی دهات در صورت قبولی در امتحان، فقیهان اهل سنت، امامان جماعات، محدثین که از دو نفر مجتهد اجازه روایت داشته باشند، طلاب شاغل به تحصیل که از عهده امتحان برآیند، مدرسین فقه و اصول و حکمت الهی، روحانیون ایرانی غیر مسلمان از دیکر اقدامات دین ستیزانه رضاخان بود.
رضاشاه کشف حجاب را در 4 مرحله انجام داد، حمایت پلیس از بیحجابها، برگزاری کلاسهای کشف حجاب در مدارس، تشویق کشف حجاب و زور و اجبار.
کشف حجاب اولینبار رسماً در فروردین 1314 اتفاق افتاد، در مدرسه شاپور شیراز عدهای دختر جوان بدون حجاب و با گیسوان نمایان در حضور وزیر معارف به پایکوبی پرداختند، همچنین در همین سال رضاشاه به همراه همسر و دو دخترش بدون حجاب در مراسم فارغالتحصیلی یکی از دانشگاهها شرکت کردند.
در سال 1314 فرهنگستان ایران به دستور رضاشاه به منظور جداسازی زبان فارسی از واژههای بیگانه تشکیل شد، ایجاد محدودیت در مراسم مذهبی مثل عزاداری، مجالس روضهخوانی و مساجد از دیگر اقدامات رضاشاه در این خصوص بود.
تقویم ایران تا سال 1304 بر اساس هجری قمری بود که از این سال بنا شد بر مبنای هجریخورشیدی باشد.
منبع : خبرگزاری فارس