0

مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

 
koozegar
koozegar
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 41
محل سکونت : teh

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

نقاط دیدنی شهرستان بروجرد (قسمت چهارم)

روستای ونایی

ونّایی vennaii نام روستایی بزرگ و آباد در شهرستان بروجرد استان لرستان در غرب ایران است. این روستا از توابع بخش اشترینان این شهرستان می‌باشد و در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهر بروجرد در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته است.

کشتزارهای اطراف ونایی

موقعیت جغرافیائی

ونایی در تنگه‌ای بین دو کوه بلند برآفتاب و کوه گرین قرار گرفته است و آب و هوایی کوهستانی دارد. زمستانهای آن سرد و پر برف است و تابستانهای آن خنک و معتدل است. جنوب ونایی را دشت کوچکی تشکیل می‌دهد که به دلیل وجود آب فراوان، کشاورزی در آن رونق دارد. چشمه سارهای متعددی مانند سراب سفید و سراب پنبه از دامن کوههای این منطقه می جوشد که منبع اصلی آب شرب شهر بروجرد است. این روستا با جاده آسفالته به بروجرد و اشترینان و با جاده شنی به الشتر وصل می‌شود.

مردمشناسی

جاده بروجرد به ونایی در نزدیکی ونایی

زبان مردمان ونایی آمیزه‌ای از لری و گویش بروجردی-خرم آبادی است. گروه قابل توجهی از مردم ونایی وابسته به تیره‌هایی از ایلهای لر هستند و برخی خانواده‌های سادات نیز در آنها دیده می‌شود. اهالی آن بیشتر کشاورز، باغدار و دامپرور هستند.

گردشگری

ونایی از مناطق گردشگری طبیعی بروجرد است و در فهرست روستاهای گردشگری استان لرستان قرار دارد. دارای یک قلعه تاریخی به شماره ثبت ملی ۱۱۲۲۴ و یک دهنه غار می‌باشد. ونایی به خاطر سرچشمه‌های گوناگون، بیشه زارها و کوههای مرتفع از توان بالایی برای گردشگری برخوردار است.

سوغات عمده ونایی خیارشور است. خیار ونایی و دیگر محصولات جالیزی آن مشهور است. کارگاههای تولید خیار شور در این روستا فراوان است که بصورت سنتی اقدام به تولید خیار شور و فروش آن می‌کنند. یکی از معروفترین کارگاه های تولید خیار شور کارگاه زاگرس خیارشور مهرشاد میباشد. از مناطق دیدنی این روستا میتوان به:سراب چله،سراب سفید،دربند و غار مردآزما اشاره کرد.

جمعیت

جمعیت ونایی در سال ۱۳۸۵، برابر با ۴٫۶۴۹ نفر بوده است [۲] که احتمالاً پر جمعیت‌ترین روستای استان لرستان به حساب می‌آید. پراکندگی جمعیت مردان و زنان در این روستا تقریباً مساوی است. این روستا ۱٫۲۰۵ خانوار دارد و ۵/۶۸% جمعیت آن باسواد هستند.

(((  یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله  )))

مرکز حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله عزیز خوشوقت

شنبه 14 بهمن 1391  9:45 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh mohammad_43 fatemeh35
shivam
shivam
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 81
محل سکونت : آذربایجانشرقی

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

تصاوير ديدني از آذربايجانشرقي- شهرستان مرند:

كوه ميشو مرند

 

 

 

برداشت زردآلو از باغ های شهرستان مرند

پيست اسكي پيام مرند

مسجد بازار مرند
مسجد بازار که در مدخل شهر واقع شده حدود 300 متر مربع مساحت دارد بر روی چهار ستون سنگی استوانه ای قرار گرفته است بنا به اظهار مهمترین محلی در روزگاران قدیم دیری بوده که بعداً به علت انتساب به مادر حضرت نوح تبدیل به یک مسجد گردیده است در شهر مرند همچنین چند بنای باستانی وجود دارد که به اندازة کافی مورد مطالعه قرار نگرفته اند. در حالیکه اگر چنین می شد احتمالاً گوشة تاریکی از تاریخ فرهنگ گذشته این شهر روشن می شد از جمله این بناها دو امامزاده به نامهای امامزاده احمد در قسمت غربی شهر و در کوه امامزاده ابراهیم واقع در کوی یالدور مرند و نیز تاع و مقابر مربوط به اصحاب علم و عرفان بنامهای پیر اسمعیل در محلة یالدور، پیر اسحق در محلة گلعذاریها و پیر خموش در کوچة صمصامی می باشد.

 

آبشار عیش آباد مرند:
ارتفاع این آبشار حدود 15 متر است و در قسمت کوهستانی میشو غربی در جوار روستای عیش آباد بخش مرکزی
 
شهرستان مرند واقع شده است. بخشی از جاده منتهی به آن اتومبیل رو و بقیه راه کوهستانی است. حدود 300 مترمربع
 
وسعت دارد و در جوار کوه و دره منظره بدیعی از زیبایی طبیعت را به نمایش گذاشته است.
شنبه 14 بهمن 1391  10:04 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh mohammad_43 fatemeh35
sajad2007
sajad2007
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 9109
محل سکونت : رفسنجان

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

خانه ی حاج آقا علی با زیربنایی بالغ بر هفت هزار متر مربع و با معماری زیبا و ایرانی یکی از بزرگترین و زیباترین خانه های خشتی و سنتی جهان به شمار می آید که توسط حاج آقا علی معروف به زعیم الله رفسنجانی (بزرگترین تاجر ایرانی آن دوره) در سال 1136 هجری خورشیدی بنا گردیده است.این بنا در فاصله ی شش کیلومتری شهر رفسنجان واقع شده است.

شنبه 14 بهمن 1391  10:47 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh mohammad_43 fatemeh35
nazaninfatemeh
nazaninfatemeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1389 
تعداد پست ها : 81124
محل سکونت : تهران

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

خراسان شمالی

آیینه خانه مفخم:

موقعیت: بجنورد خیابان شریعتی شمالی

بنای آیینه خانه مفخم در شمال شهر و د رانتهای خیابان شریعتی شمالی واقع شده است. این بنا همزمان با عصر ناصری در داخل باغ بزرگی ساخته شده است. آییینه خانه مفخم مقر سردار مفخم، حکمران بجنورد، اسفراین، جاجرم، استرآباد بوده و دیدارهای رسمی با مقامات قاجاری و رجال سیاسی در این مکان صورت می گرفته است. پلان این بنامستطیل شکل بوده ودردوطبقه باتزئینات داخلی وخارجی ساخته شده است. تزئینات خارجی بنا شامل کاشیکاری هفت رنگ، معلقی و اشکال گل و بوته و نقوش انسانی و حیوانی است. این بنا 4 مناره در طرفین ورودی اصلی دارد که روی 2 مناره کلمه محمد 12 بار به شیوه کاشیکاری معلقی تکرار شده است. در طبقه دوم اتاق آیینه کاری شده ای وجود دارد که نام خود را به بنا بخشیده است. تمام دیوارهای داخلی این اتاق با روش مقرنس و قرینه سازی آیینه کاری شده و در قسمت گیلویی سقف ردیفی از عکس رجال سیاسی آن دوره زیر شیشه به نمایش گذاشته شده است. دربهای این اتاق با چوب صندل ساخته شده است و با عاج و استخوان ترصیع شده اند. امروز بنای آیینه خانه به عنوان موزه تاریخ – فرهنگی بجنوردمورداستفاده  قرارمیگیرد.

 

عمارت مفخم:

شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 952  موقعیت: بجنورد، خیابان شریعتی شمالی

بنای تاریخی عمارت مفخم بزرگترین و شاخص ترین اثر تاریخی دوره قاجار در استان خراسان شمالی در شهر بجنورد قرار دارد. این بنا در حدود سالهای 1300-1305 (ه – ق)  در زمان حکومت ناصر الدین شاه به دستور یار محمد خان شادلو (سردار مفخم) از حکمرانان منطقه ساخته شده است. این عمارت دو طبقه محل سکونت خانواده مفخم بوده وایچری نامیده می شده است. نقشه این ساختمان توسط ممتحن الملک مهدی خانشقانی یکی از نخستین آرشیتکت های ایرانی طراحی گردیده است. این بنا 34 اتاق با دو  تالار بزرگ به نامهای تالار آیینه و تالار موزه دارد که با سبک های آیینه کاری، کاشی کاری، و گچبری مزین شده بود. از زیباترین فنون معماری این بنا استفاده از تکنیک کاشیکاری معرق، معلقی و هفت رنگ با طرح ها و نقوش انسانی، حیوانی، اسلیمی وهندی میباشد.

مقبره امامزاده سید عباس معصوم زاده  شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 94150

در جنوب شرق بجنورد، بارگاهی با گنبد فیروزه ای رنگی قرار دارد که به معصوم زاده شهرت یافته است. این بقعه مدفن امامزاده سلطان سید عباس فرزند امام موسی کاظم است که در دوره حکومت بنی عباس از مدینه وارد خراسان شده و در اواخر سده دوم هجری وفات یافته است.

پارک بابا امان

در 10 کیلومتری شمال شرق بجنورد و د رکنا رجاده اصلی بجنورد – مشهد، گردشگاه معروف باباامان واقع شده است. درباباامان چشمه ای وجودداردکه درچهارنقطه ازدرون تپه ای می جوشدوآب آن به استخرهایی می ریزدکه بااختلاف سطح ساخته شده تا آبشارهای مصنوعی تولید کند. این پارک که به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری ملی انتخاب گردیده است با امکاناتی چون متل، رستوران، سوپرمارکت، نانوایی ،نمازخانه و ... هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است.

 

پارک تفریحی بش قارداش

این پارک در کیلومتر  6 جاده بجنورد- اسفراین واقع شده است که با دارا بودن آب فراوان، درختان چنار قدیمی استخر شنا، فروشگاه های عرضه مواد غذایی، نماز خانه، سرویس بهداشتی، پارکینگ و ... در طول سال گردشگران زیادی را به خود جلب می نماید. از دیگر جاذبه های این پارک وجود بنای تاریخی است که به مقبره سردار مفخم مشهور گشته است.پلان این بنا مستطیلی و طرح آن از یکی گنبد خانه در وسط و دو تا اتاق کوچکتر در دو سوی آن تشکیل شده است. این بنای تاریخی به شماره 4136 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

آب گرم ایوب پیغمبر

آب گرم ایوب در دهستان گیفان در 95 کیلومتری شمال بجنورد در روستای ایوب واقع شده است. ویژگی منحصر به فرد چشمه آب گرم و خواص درمانی آن سبب شده که به منظور رفع بیماری های پوستی مورد استفاده قرار گیرد.

این چشمه در روزهای تعطیل پذیرای گردشگران است که جهت استفاده از آب گوگردی و بهره وری از خواص آن به روستای ایوب سفر می کنند. این چشمه به عنوان منطقه نمونه استانی انتخاب گردیده است.

 

شهر بلقیس

شماره ثبت در فهرست آثار ملی :4497 کهندژ بلقیس اسفراین که به شهر بلقیس معروف شده در 3 کیلومتری جنوب شرقی اسفراین کنونی واقع شده است. وسعت این شهر کهن در حدود 150 هکتار و مساحت ارگ(کهندژ) حدود 5 هکتار است. این شهر بر اساس اسلوب معماری ساسانی و شامل سه بخش کهندژ، ربض و شارستان ساخته شده است و مهمترین مصالح به کار رفته در آن خشت و گل است. کهندژ 29 برج به ارتفاع حدود 11 متر دارد و دروازه اصلی آن در شمال شرقی واقع شده است. این مجموعه تاریخی را می توان جزو عظیم ترین میراث های خشتی ایران تلقی کرد که در طول تاریخ همواره به عنوان یکی از شهرهای مهم در حاشیه جاده معروف ابریشم قرار داشته است.

روستای استاد فاروج

این روستا در 30 کیلومتری جنوب غربی شهرستان فاروج واقع شده است. روستای استاد آب و هوای معتدل کوهستانی دارد و از جاذبه های آن علاوه بر چشم اندازهای طبیعی زیبا می توان به تخت حصار، قلعه کهنه، مسجد جامع، حمام قدیمی و بنای امامزاده اولیاء اشاره نمود. در استاد صنایع دستی مختلفی از جمله قالیبافی رواج دارد. ورزش محلی کشتی با چوخه، انواع غذاها و نان محلی مراسم جشنی نوروز و سیزده بدر، تعزیه خوانی و ... به این روستا چهره منحصر به فردی بخشیده است.

روستای اسفجیر

روستای اسفجیر در 25 کیلومتری شمال غربی شهرستان فاروج و در بخش خبوشان واقع شده است.

تنگه ورودی، دشت و تپه های منتهی به روستا، در ابتدای ورودی روستا دیده می شود. روستا بر روی دوتپه بنا شده است که یک رودخانه از وسط آن میگذرد. اسفجیر دارای تپه ای پر آب و سر سبزی است که به دربند معروف بوده و در شمال روستا واقع و گردشگران بیشماری را پذیرا می باشد.  چشمه های انتهای آب دربند از لحاظ آب معدنی بسیار مفید می باشد. همینطور در مسجد این روستا درخت چناری وجود دارد که به گفته های روستا بیش از 500 سال قدمت و تنه آن 7 متر قطر دارد.

منطقه گردشگری خسرویه:

روستای خسرویه در دامنه رشته کوههای زیبای شاه جهان و در فاصله 25 کلومتری جنوب غربی فاروج در دل دره ای سبز سر سبز جای گرفته است. خسرویه زادگاه عالم ربانی آقا نجفعلی قوچانی است و از بافت سنتی و معماری بسیار غنی برخوردار است. علاوه بر بافت سنتی و مذهبی، خسرویه از جادبه های طبیعی از جمله چشمه های جوشان استخرهای پرورش ماهی قزل آلا با تنوع محصولات باغی شامل: سیب، گلابی، گیلاس، گردو و ... برخوردار است. از جمله آثار این روستا می توان به امامزاده بابا و بی بی قلعه سنگی و سنگ قبرهای گورستان قدیمی باخط ثلث جلی با قدمت بیش از 700 سال و 2 صندوق منبت کاری شد، امامزاده اشاره نمود که حکایت از قدمت روستا به دوران قبل از صفویه دارد.

دره مایوان فاروج

دره زیبای مایوان به طول تقریبی 25 کیلومتر در شهرستان فاروج واقع شده و آب و هوای بسیار مطلوب و مناظر طبیعی دارد. در سراسر دوره درختان گردو و بادام روییده و علاوه بر ایجاد محیطی سرسبز به رونق اقتصادی منطقه کمک می کند این دره، به بهشت فاروج معروف است.

قلعه جلال الدین

شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 1577/3      موقعیت: حد فاصل شهر گرمه و جاجرم

قلعه جلال الدین یکی از برجسته ترین قلعه های نظامی خراسان قلمداد می شود که در سده های   7-6هجری ساخته شده است. این قلعه با مصالح سنگ و ساروج بر بلندای کوهی بنا شده که بر تمام دشت اطراف مشرف است. موقعیت ساخت بنا در بلندای کوه ستبری دیوارها و ارتفاع برج و باروها قلعه جلال الدین را به دژی مستحکم و نفوذ ناپذیر تبدیل کرده است.

رباط قره بیل

شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 4574     موقعیت: شهرستان گرمه، روستای رباط قره بیل

کاروانسرای یا رباط قره بیل یکی از دیگر کاروانسراهای تاریخی شهرستان گرمه است که به احتمال فراوان قدمت بنای اولیه آن به قرون 4-5 هجری می رسد و د رمتون تاریخی از آن به نام رباط املوتلو یاد شده است. بعدها در دوره تیموری و زمانی که شاهراه کهن گرکان- نیشابور برای دسترسی به مشهد احیا می شود، به دستور وزیر با تدبیر دربار تیموری، میر علیشیر نوایی، رباط هایی در طول این مسیر ساخته شده و یا رباط های قدیمی مرمت میشود. این کاروانسرا، بامصالح سنگ، ساروج، گچ و آجر بنا شده و پلان چهار گوش با دو حیاط بزرگ و کوچک دارد.

بنای شاهزاده ابراهیم دربند

شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 11076

موقعیت: شهرستان جاجرم – یک کیلومتری شمال روستای دربند

آرامگاه شاهزاده ابراهیم یکی از یادمانهای مذهبی – تاریخی قرون 7-8 هجری شهرستان جاجرم است.بنای امامزاده دردامنه شرقی تپه ای قرارداردکه دربردارنده لایه های استقراری ازقرون 7-8 تادوره صفوی است به اعتقاد اهالی،مدفن امامزاده ابراهیم، برادر امام رضا (ع) است.

امازاده دلاور: شماره ثبت در فهرست آثار ملی : 723
در فاصله دو کیلومتری شمال شهرآشخانه بقعه متبرکی وجود دارد به نام امامزاده دلاور یا محمددیباج که بنا به نقل قول های موجود از نوادگان امام رضا (ع) بوده است بنای ساختمان آن از آجر و آهن است که دارای یک گنبد و دو مناره می باشد و از نظر نمای بیرونی کاملاً نوساز شده است.

آتشکده اسپاخو

شماره ثبت در فهرست آثار ملی: 1579

شهرستان مانه و سملقان روستای اسپاخو:  برجسته ترین اثرمذهبی دوره ساسانی در خراسان شمالی آتشکده اسپاخو است که در محل به کلیسا مشهور است.

آبشار بیار: این آبشار به فاصله یک کیلومتری جنوب شهر آشخانه ودرجوارروستای بیارواقع شده است .


 درکش:این روستادرفاصله 30کیلومتری جنوب غربی شهرآشخانه واقع شده است و از جاده اصلی 2 کیلومتر فاصله دارد. درکش آب و هوای معتدل طبیعی جنگل و کوهستانی و نیز چشمه سارهای بسیار دارد تنها جنگل بلوط مشرق کشور در اطراف این روستا قرار دارد به علاوه در کوهسارها و دره های مجاور، باغات میوه، انواع گیاهان دارویی و گونه های مختلف جانوری وجود دارد. این روستا جز روستاهای هدف گردشگری خراسان شمالی محسوب می شود.
سد شیرین دره

دریاچه این سد به لحاظ شنا، قایقرانی و ماهیگیری و سیاحتی مکانی بسیار دیدنی و جالب توجه است. راه ارتباطی از طریق جاده آسیایی می باشد که در حدود 25 کیلومتر است. این سد بر وری رودخانه شیرین دره ساخته شده است.

مقبره امامزاده گلزار کشانک: بنای مقبره امامزاده گلزار در فاصله 13 کیلومتری مرکز شهرستان آشخانه و در کنار جاده آسیایی در دامنه سرسبز ارتفاعات بلند روستای کشانک قرار دارد. این مقبره مدفن امامزاده سلطان ابراهیم (ع) معروف به امامزاده گلزار می باشد.


 

آرامگاه ذکریا لبی

در 70 کیلومتری شمال شرقی شیروان حد فاصل نامانلو و منطقه گلول در قلعه ای صعب العبور یکی از ارتفاعات منطقه، کنبدی سر سبز نمایان است که به مقبره ذکریای پیغمبر شهرت دارد. طبق روایت قدیمی این گنبد در محل سر بریده شده امام محمد ذکریااحداث شده است. و بدن آن بزرگوار در فاصله نزدیکی از محل گنبد قرار گرفته که مورد استنادو احترام اهالی است.

روستای اسطرخی

در کیلومتر 28 جنوب شهر شیروان و در دهستان گلیان روستایی زیبا به نام اسطرخی وجود دارد که در دره نسبتاً ژرف قرار گرفته است. و رودخانه ای از وسط این دره وروستا می گذرد که از چندین چشمه کوچک و برزگ تشکیل شده است و پس از طی مسافت کوتاه به آبشاری زیبا و بلند تبدیل می گردد و آب از ارتفاع 20 متری به ته دره سرایزر می شود. این آبشار که بلندترین آبشار منطقه بشمار می رود و در بین مردم به آبشار شارشار معروف است. دامنه شرقی و غربی اسطرخی را درختان انبوه فرا گرفته است که بیشتر حالت جنگلی دارد.

 

 

از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست

شنبه 14 بهمن 1391  11:50 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43 fatemeh35
09132417637
09132417637
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : مهر 1391 
تعداد پست ها : 66
محل سکونت : کرمان

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

بازار بزرگ کرمان که 3 کیلومتر طول دارد -- حمام گنجعلیخان --

 

تخت دریا قلی بیگ --گنبد جبلییه --مشتاقیه -- 

 

کاروانسرا و اب انبارهای گنجعلیخان

 

شنبه 14 بهمن 1391  11:54 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
soal123
soal123
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1391 
تعداد پست ها : 14
محل سکونت : کرمانشاه

شهر هزار ماسوله پاوه

 

شهر هزار ماسوله پاوه

شهر هزار ماسوله پاوه

موقعیت جغرافیایی شهر پاوه

 پاوه شهری است از توابع هورامان لهون واقع در استان کرمانشاه در 123 کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه و45 کیلومتری نوارمرزی ایران وعراق که ارتفاع آن از سطح دریا حدود 1600 متر است .پاوه از شمال به شهرستان مریوان، از جنوب به شهرستان جوانرود، ازمغرب به مرز ایران و عراق و از مشرق به استان كردستان محدود می‌گردد.

براساس تقسیمات کشوری در 1316ش ، پاوه از بخشهای شهرستان سنندج از استان پنجم بود. در 1337ش ، شهرستان پاوه به مرکزیت شهر پاوه تشکیل شد. این شهرستان مشتمل بر 6 بخش :1-مرکزی 2- جوانرود3- روانسر4-  نوسود5- باینگان 6- ازگله وباویسی بود.اما در چند مرحله سه بخش  جوانرود، روانسر وثلاث از پاوه جدا و بصورت شهرستان مستقل در آمدند واکنون این شهر مشتمل بر سه بخشِ مرکزی ، باینگان و نوسود، هفت دهستان و چهار شهر می باشد.

پاوه شهری است کوهپایه ای که در دامان کوهستان سر به فلک کشیده شاهو قرار گرفته وباغات بی نظیر آن شهر را کاملا در خودمحصور نموده وچنان زیبایی خاصی به آن بخشیده که از دور همچون بهشتی دیدگان هربیننده ای را به سوی خود جلب می نماید.

پاوه را شهر هزار ماسوله می نامند زیرا منازل مسکونی در این شهر به گونه ای ساخته شده اند که در بیشتر موارد پشت بام خانه ای حیاط خانه بالایی است.

 وجه تسمیه پاوه

1- پاوه در زبان هورامی به معنای ایستاده است. پاوه شهریست در بلندای هورامان  و قرار گرفته در دامنه کوه شاهو  که هزاران سال از قدمت آن می گذرد ودر برابر حوادث طبیعی و غیر طبیعی همانند دژی محکم ومقاوم  ایستاده  است. براستی این نام برزانده پاوه است.

2- پاوه از نام یکی از سرداران سپاه ایران در دوران یزدگرد سوم ساسانی به نام پاو گرفته شده است که به هنگام حمله اعراب مسلمان به ایران ، پاو از جانب یزدگرد ماموریت می یابد برای جلب حمایت کردها در برابر حمله اسلام به هورامان وشهرزور رفته هنگام ورود به پاوه مورد تکریم واحترام اهالی قرار می گیرد چند صباحی را در آنجا مانده آتشکده ای بر پا  وچند دژ از جمله قلای پاسگه و قلادزی را می سازد . مردم برای تجلیل از این سردار ایرانی نام قصبه ی خود را پاوه می گذارند.

3- درگذشته به پاوه فاوج می گفتند.فاوج معرب پاوه است.همانند ساوج که معرب ساوه است.

پاوه در دوران باستان :

منطقه هورامان وبالاخص پاوه قدمتی به بلندای تاریخ ایران زمین دارد. تاریخ سرزمین ایران با ورود آریائیها اعتلا می یابد واما قبل از ورود آریائیها چندین تمدن در آن زندگی کرده اند از جمله گوتی ها وکاسیها ولولوبیها وعیلامیها که بنا به مستندات تاریخی در منطقه هورامان کاسیها زندگی کرده ودارای تمدن بوده اند با این حال همچون دیگر مناطق کردستان تا قرن 11 ق.م تحت سلطه دولت بابل بوده است. درزمان تیگلات پالاسر اول(1100-1115 ق.م) سپاه آشور به ارمنستان حمله برده آنجا را فتح نمود سپس به حوالی دریاچه وان سپاه راند بعد از او آراد نیراری وفرزندش آشور بانی پال حملات اورا ادامه دادند ولی نتوانستند از کوههای زاکرس عبور کنند تنها توانستند منطقه هورامان را فتح نمایند. هورامان مدتها تحت سلطه دولت آشور بود . دراین دوران بود که حروف ماسی موراتی درمیان کردان رواج داشته وبا این حروف کتابت نموده اند که تا قرون اولیه اسلام هم دربین هورامیها این خط رایج بوده است.

در بلندای شهر پاوه در محل بیدمیری ودر دامنه کوه شاهو مجسمه ای وجود دارد به نام مردوک که ازخدایان بابلی بوده است . اقوام بین النهرین در پرستش خدایان گاهی اشتراک داشته  و خدای مردوک نیز خدای مشترک بابلیان وآشوریان بوده است. آشوریان به هنگام ورود به هر سرزمینی خدای خود را نیز به همراه می آوردند مانند خدای شمش  (که لوو شه مشی برگرفته از این نام است) وخدای مردوک ؛ ومعمولا خدایان خود را بربلندای کوهها قرار می دادند.با این اوصاف می توان گفت پاوه در زمان سلطه آشوریان در هزاره اول قبل از میلاد دارای مردمانی ساکن در آنجا وصاحب تمدن بوده است.

در حدود قرن سوم پیش از میلاد اسکندر مقدونی به ایران حمله برد وتمام ایران رابه آتش کشید . هورامان از این غائله مستثنی نبود .اما هورامان تنها جایی بود که بصورت جدی دربرابر سیل خروشان سپاه اسکندر مقاومت کرد و مقاومت دلاور ایرانی آریوبرزن که با پرتاب سنگهای عظیم در تنگه دربند دزلی برروی سپاهیان اسکندر موجب تلفات فراوانی برای آن سپاه شکست ناپذیر بود ، درکتابها مسطور است.

سپاهیان سلوکی بعد از تسلط برمنطقه درصدد محوکردن آثار تمدن ایران وجایگزینی فرهنگ یونانی برآمدند .تمام آتشکده ها را ویران ساختند ومردم را به پرستش الهه ها واصنام مجبور کردند.اگر چه هیچ نشانه ای از پرستش بت در این منطقه موجود نمی باشد اما گویا  (الهه بل خدای آبها ) یکی از الهه های یونانی بوده که مورد پرستش قرار می گرفته است. وامروزه هنوز آثاری از آن باقی مانده ویکی از بزرگترین چمشه های آب معدنی دنیا درهورامان به نام چشمه بل نمودی از اعتقاد به این الهه دربین هورامیان است.

پاوه در دوران اشکانیان وساسانیان:

درقرن دوم واول قبل از میلاد هورامان تحت سلطه حکومت ارمنستان بوده است از اسنادی که درهورامان کشف شده ، مشخص گردیده که درسال88 ق.م منطقه اورامانات تحت حکومت ارتاکسیس یا ارتاکسیاس بوده است. اما آنچه پاوه را به عنوان منطقه ای مسکونی ودارای تمدن در دوران اشکانیان معرفی می کند همین چرم نوشته ها هستند که به قباله های هورامان اشتهار دارند . این قباله ها اجاره نامه هایی بوده که یکی از آنها به زبان پهلوی وخط سریانی نوشته شده(88ق.م) . دونسخه دیگر با خط وزبان یونانی نگاشته شده اند ومضمون هردویکی است. این دونسخه درزمان فرهاد چهارم از پادشاهان اشکانی نوشته شده اند.(22  و 21 ق.م) . این قباله ها درواقع خرید وفروش تاکستان  پاوه می باشد .تاکستانی که هزاران سال از عمر آن می گذرد وامروزه همچنان در بلندای پاوه وبر روی کوههای اطراف شهر زیبایی خاصی به طبیعت پاوه داده است.

مادر دوران اشکانیان در پاوه ردپای مسیحیت را می یابیم نظرات آقای امیر امینی نویسنده ی پاوه ای در این زمینه حائز توجه است:

« در عهد فرهاد چهارم اشکانی اسقف مطران از ارمنستان همراه فرمانداری ارمنی به نام پاونی برای ترويج کيش مسيح به پاوه واورامانات مهاجرت کردند ونام طايفه ميتران يا متران هنوز درپاوه شنيده مي شود که بازماندگان آن اسقف مسيحی اندودرمحل فعلی مسجدجامع پاوه کليسای مرکزي را ساختند ودراطراف اين کليسا سردابه هاي زيادي براي غسل تعميد ايجاد کردند که دراين  سردابه هاي مقدس با آب خود را غسل مي دادند ونام يک محله پاوه به نام محله سردابه ها هنوز برسر زبانهاست. و سه ردی(sarde)می گويند يعنی محل سردابه هاي مقدس مسيح ودو کليسای ديگر درهمين زمان که حدود سال 50 ميلادي مي شد،درپاوه در محله شيشو(shishow) و پشته(pshta) ساخته شدند که به ترتيب نام يکی از حواريون مسيح وکليسای محکم گفته مي شد.و »

در این مورد که در چه زمانی دین زردشت به پاوه آمده ودومین آتشکده مقدس وعظیم زردشتیان در پاوه از چه زمانی روشن شده است ، اطلاع زیادی در دست نیست اما گویا از دوران اشکانیان که دین رسمی ایران زردشتی بوده مردم پاوه نیز براین آئین بوده واهورامزدا را پرستش کرده اند . آتشکده بزرگ برفراز کوه آتشگاه دقیقا روبروی شهر پاوه قرار داشته وقریب به 800 سال فروزان بوده است. گویا در اواخر عصر ساسانی اعتقاد مردم بیشتر به دین آسمانی مسیحیت گرایش یافته وآئین زردشتی کم رنگ شده است. تا اینکه سپه سالار ایرانی به نام پاو به این منطقه آمده ومردم را به آئین قدیمی خود دعوت وآتشگاه را دیگر بار فعال می سازد.

اسلام در پاوه :

با فجر اسلام و شروع فتوحات و ورود سپاه اسلام به ايران وتسخير مداين، شاهنشاه ايران به سوی شرق عقب نشينی کرد در حوالی جلولايکی از سرداران سپاه خود به نام «پاو» را مامور کرد به مناطق کردنشين برود و به فراهم نمودن سپاه وآذوقه بپردازد. اين سردار به همراه سپاهش به منطقه شهرزو آمد وچون متوجه شد که سپاه عرب بی امان حمله می کنند ويزدگرد به سوی شرق فرار کرده است، او نيز آهنگ باز گشت نمود، از رودخانه سيروان عبور کرده به جای باصفايی رسيد که در کنار جنگلی عظيم، روستايي بزرگ  وزيبا دردامنه کوهی مرتفع واقع شده است. درآنجا رحل اقامت افکند .مردم روستا به گرمی او را پذيرفتندوتعدادی از بزرگان وريش سفيدان به حضورش آمدند .پاو به همراهی مردم وارد روستا شد ومدت دو ماه درآنجا ماندگار گرديد.به فراست دريافت که از روی اکراه از دين آبا واجدادی خود دست کشيده ومسيحي شده اند. پاو آنها را تشويق کرد که به آيين خود که همانا زردشتی است باز گردند ومردم به خوشحالی پذيرفتند. آتشکده معروفی که هزارسال فروزان  اما مدتها به خاموشی گراييده بود دگر بار فروزان گرديد. کليساها دوباره تبديل به معبد شدند. آيين زردشتی استوار گرديد ومردم قصبه خود را به افتخار حضور اين سردار خردمند وخوشنام ايرانی «پاوه» گذاشتند.

پاو پس از دو ماه حضور در پاوه متوجه شد که لشکر اسلام در حال پيشرويست .لاجرم به طرف شرق رفت تاخود را به شاه يزدگرد ملحق سازد اما چون يزدگرد به طرف خراسان فرار کرده بود، پاو نيز به سوی مازندران که سرزمين آبا واجداديش بود رفته وبا شعار هيربدی سالها تاآخر عمر درآنجا روزگار گذرانيد.

سپاه عظيم اسلام از عراق عرب گذشته درحوالی کرمانشاهان به دستور فرماندهی کل سپاه عبدالله ابن عمروابوعبيده انصاری به همراهی پنج هزار سوار به قصدفتح  شهرزور به آن ديار رهسپار شدند. درکنار رود سيروان رحل اقامت افکندند وبا ارسال پيک ونامه مردم را به کيش اسلام دعوت نمودند. اما آنان قبول نکرده وکار به جنگ کشيد. لشکريان اسلام شبانه از رود سيروان گذشتند ودرحوالی حلبجه دوسپاه با هم تلاقی کردند از اول صبح تا تاريکی شب جنگ ادامه داشت وابوعبيده انصاری شهيد شد. شب هر دوسپاه به محل استقرار خود رفتند فردای آن روز سپاه عرب حمله شديدی را آغاز کرد وشدت حمله به حدی بود که مردم منطقه تاب مقاومت نياوردند وفرار کردند اما سپاه عرب به دنبال آنان رفته وبمدت سه روزوسه شب به قتل عام آنان پرداختند.روزچهارم با التماس زنان وفرياد وضجه اطفال و تسليم شدن مردان ، سپاه اسلام به دستور عبدالله بن عمر دست از قتل عام کشيدند وبازماندگان از کردار خود نادم واسلام را قبول کردند واز مرگ رهايي يافتند. آنگاه جسد ابوعبيده انصاری را دردامن کوهی دردشت شهرزورمدفون ساختند. امروزه زيارتگاه اين صحابی در روستايي به همين نام قرار داردکه به زبان محلی به آن روستا (عبا بيلي) می گويندو در پنج کيلومتریشهر حلبچه واقع شده است.

سپاه اسلام پس از تسخيرشهرزور ازرودخانه سيروان گذشته ، روبه منطقه کوهستانی هورامان نهاد. چندين دژ وقلعه سر راه خود از جمله قلعه دريبر وگنجگه و قلعه پاسگه را علارغم مقاومت سرسخت ساکنان آن، تسخير وويران کردند.تابه حوالی پاوه رسيدند. پاوه دردامنه کوهی عظيم ودرميان جنگلی انبوه قرار داشت واين موقعيت کار سپاه مهاجم را سخت مي کرد. اعراب مسلمان بنا به رويه ای که در جنگها داشتند سريعاً اقدام به حمله کردند اما هيچ سودی نبخشيد .چون عرب بيابانی با کوه وجنگل بيگانه بود. شب هنگام طرفين درجای خود آرام گرفتند .سپاه عرب چون صبح بيدار شدند وبه قصد حمله به شهر حرکت نمودند، متوجه شدند که شب هنگام دورادور پاوه خندقی عظيم کشيده شده است که عبور را بسيار سخت می کند. واهالی همگی بر روي پشت بام هايي که هريک حالت قلعه ای را داشت سنگر گرفته وسنگهای بزرگی را نيز برمحل عبور دشمن تعبيه نموده اند. سپاه عرب چون اين وضع را ديدند به سختی ترسيدند.

عبدالله بن عمر و ساير بزرگان مسلمانان هرکاری کردند که با مهربانی ونرمی وملاطفت پاوه را بگشايند ممکن نشد وجنگ درگرفت که در اين جنگ طرفين دليرانه جنگيدند واز دو طرف نيروهای فراوانی کشته شدند به نحوی که کشته های مسلمانان بالغ برپانصد نفر بود.

پس از تسخير پاوه به فرمان عبدالله بن عمر(رض) مسلمانان  از مقاتله وکشت وکشتار دست کشيدند . آتشگاه پاوه ويران شد.و معابد منهدم وبه جای آنها مسجد برقرار گرديد. عبداله بن عمر(رض)مسجدی بنا نهاد که شخصاً عمودهای آن را با دست خويش کار گذاشت واين مسجد امروزه دروسط شهر پاوه به نام مسجد حضرت عبدالله مشهور است. بدين ترتيب اسلام درهورامان ( بالاخص هورامان لهون) درسال هجدهم هجری برقرار گرديد.

پاوه پس از اسلام

از تاریخ پاوه پس از اسلام تا دوران صفویه اطلاع چندانی در دست نیست . در قرن دهم هجری یعنی در دوران صفویه نامی از پاوه در کتابها دیده می شود. مورخ مشهور کرد امیر شرف خان بدلیسی در  شرفنامه  آورده است که قلعه پاوه در دست سهراب بیگ از امرای درتنگ بوده است .

در دوران قاجار ، در کتب اعتمادالسلطنه وسنندجی فاوج (معرب پاوه) را از قرای معتبر جوانرود با یکصد خانوار وپنج مسجد ذکر کرده اند واضافه کرده اند که علمایی از این شهر برخاسته اند. در دوران قاجار وسلسله اول پهلوی پاوه گاهی تحت سیطره حکام اردلانی جاف جوانرود بود وگاهی سلاطین هورامان لهون .مدتی علی اکبر خان شرف الملک بر پاوه حکم می راند این شرف الملک والی کردستان بود که از جانب خود میرزا حبیب اله مستوفی را بر پاوه گماشته بود. تا اینکه با قدرت گرفتن جعفر سلطان سان بزرگ هورامان پاوه جزئی از هورامان لهون گشت . ((منبع دستنوشته های شمس))

 آثار باستانی ومناطق دیدنی

 آثار باستانی و تاریخی این شهر عبارتنداز:

1- قلعه های پاسگه واقع در بین راه پاوه به دشه  .بقایای این قلعه باستانی بر روی تپه ای  در کنار جاده پاوه به دشه دیده می شود.

قلعه دژ  یا (قه لا دزی)متعلق به دورة ساسانی است که بر بلندای شهر پاوه ساخته شده وبقایای آن موجود است.

2- مسجد جامع پاوه که ظاهراً بر بقایای آتشکده ای از دوران ساسانی ساخته شده است و بنای آن را به عبدالله بن عمر فرزند عمربن خطاب نسبت می دهند.

3- آتشگاه که ویرانه های آتشکده ای زرتشتی بر بالای کوه آتشگاه در جنوب شهر پاوه است مقبره امامزاده سیدمحمود اصفهانی متعلق به دورة صفویه واقع در جاده سراب هولی .

پاوه وکلاَ هورامان چنان دارای طبیعت بکر وزیباییست که جای جای آن را می توان منطقه تفریحی قلمداد کرد مناطقی همچون تفرجگاههای سریاس و دالانی و نوه یجه ر وسیروان و کوسه هجیج وسلطان اسحاق که هر ساله هزاران نفر را از مناطق دیگر به این شهرستان می کشاند.

 واما واز مناطق دیدنی وتفریحی شهر پاوه می توان به مکانهای ذیل اشاره کرد:

1- ییلاق بسیار زیبای بیمیری 2- سراب هولی 3- جاده گردشگری 4- ییلاق سردره 5- پارک طبیعی کویمه کال 6- دره خانقاه وگلال

 نژاد  وزبان ومذهب

 ساکنین شهر پاوه کلاَ از نژاد کرد بوده وبه دوزبان هورامی وسورانی (جافی)تکلم می کنند. هورامی‌ زبانها از بومیان اصلی شهر وهمچنین مهاجرین جنگ بوده که از روستاهای هورامی زبان مرزنشین بر اثر جنگ  به پاوه مهاجرت کرده وسکنا گزیده اند و جافها عموماً در روستاهای اطراف شهر پاوه زندگی می‌کنند که در سالهای اخیر تعداد زیادی از آنها به شهر پاوه مهاجرت کرده‌اند. شهر پاوه هم اکنون در اثر توسعه شهری به روستاهای اطراف خود شامل دوریسان، چورژی، نسمه، بندره و نوریاب متصل شده‌است. اگرچه روستاهای نامبرده به صورت رسمی در محدوده شهرداری پاوه قرار ندارند.

در مورد مذهب باید گفته شود 100% ساکنین بومی شهر پاوه وروستاهای آن سنی وپیرو مذهب امام شافعی می باشند. تعدادی نیز اهل تشیع در پاوه ساکن هستند که این افراد عموماَ کارمندادارات وغیر بومی می باشند.

 تکایا :

در پاوه دو تکیه موجود می باشد: ا- تکیه مرحوم حاج شیخ نصرالدین خالصی که هم اکنون حاج شیخ طه خالصی به عنوان مرشد ورهبر طریقت قادری در پاوه به فعالیت مشغول است 2- تکیه وخانقاه نقشبندی که مرکز تجمع دراویش حضرت شیخ حسام الدین نقشبندی است

 ادارات : پاوه مرکز شهرستان است و کلیه ادارات دولتی در این شهر فعالیت دارند.

*****

پاوه در گذشته نه محله داشته که ساکنان اصلی شهر در این قسمت ها ساکن بوده اند و عبارتند از: "میرائاوا"، "شه خه لیان"،  "سه ردی"، "قدیم شار"، "ئاسنگران"، "پشته"، "قلاخوان"، "فیض ئاوا"، "سواره یا زواره".

 از لحاظ تغذیه باید از غذاهایی نام برد که مخصوص پاوه و هورامان اند؛ "دوینه"، "کلانه"، "شه له مینه"، "خورشت هلو" ، "خورشت خرال" و ... . شیرینی های محلی مثل "نیمه فیسی"، " نوخورجانه" ( کلوچه )، "گیته مژگیه"، "شیلکینه"، "شکر له‌می"، "په شیه" و ... . محصولات باغی هم غالباً عبارتند از: گردو، گلابی، توت، انجیر، سیب، انار، بادام، انگور و ... . از جمله گل های وحشی منطقه می توان به: " سوره هراله"، " چنور"، " بوژانه "، " ورکه‌مر"، " شب بو"، " گل سوسن"، " برزه‌لنگ " اشاره کرد. گیاهان وحشی که برای طب و یا به صورت خوراک از آنان استفاده می شود عبارتند از: "ریواس"، " سوره بنه"، " کنی‌وال"، " گزنه"، " گل گاو زبان"، " به‌ره‌زا"، " پیچک " ، و .... . درخت ها و درخت چه های خودرو جنگل های پاوه: : گلابی، بلوط، ون، تمشک و ... . صنایع دستی این منطقه هم عبارتند از: گیوه دوزی، کلاه دوزی، چوخا بافی، موج بافی، سجاده بافی و ... .

*******

مردم پاوه در گذشته باغدار و دامدار بوده اند. این دو حرفه امروزه از رونق خود افتاده اند و بخصوص قانون ارث تاثیر بسیاری در قطعه قطعه شدن باغ های شهر دارد. امروزه مردم پاوه بیشتر یا مغازه دارند و یا در ادارات دولتی و شرکت ها فعالیت می کنند. اگر از بعد صنعت جهانگردی که می رود تا رتبه نخست را در انواع تجارت جهانی به خود اختصاص دهد، به پاوه نگاه کنیم و آن را به دو جاذبه صنعت جهانگردی تقسیم کنیم، پاوه این موقعیت ها را دارد:

*جاذبه های فرهنگی

1.  آثار و ابنیه تاریخی:

· معماری و سکونت گاه های انسانی: خود شهر که بافت پلکانی دارد

· آرامگاه ها و مقبره ها: مانند آرامگاه "سید محمد اصفهانی "

· اماکن متبرکه و مقدس: مانند مسجد "حضرت عبدالله"، مسجد "خضر زنده"

· موزه ها: موزه مردم شناسی فرهنگی

· مکان های تاریخی: مانند مجسمه پیر میردوک که البته بر اثر فعالیت سودجویان این مجسمه تخریب شده و تنها مکان این مجسمه تاریخی، با نام پیر میردوک باقی مانده است.

2. مراسم سنتی اجتماعی- مراسم مذهبی

· مراسم مذهبی مانند مراسم عرفانی و ذکر که در تکیه و خانقاه برگزار می شوند. مراسم سنت های اجتماعی مانند تولد نوزاد، عروسی، عزاداری و ... بخصوص در روستاهای اطراف پاوه این مراسم به خوبی حفظ شده اند.

3.  شیوه های زندگی اجتماعی:

· کوچ نشینی، روستا نشینی، شهر نشینی که شکل خاص خود را منطقه دارد و بسیار دیدنی می باشد.

4. شیوه های معیشت:

·  صنعت: که البته در منطقه و شهر ما رونق بسیاری ندارد.

·  کشاورزی: صید مانند شیلات که نو پا می باشد.

               شکار: مانند شکار کبک و بز کوهی که روش منحصر به فردی در پاوه و هورامان دارد.

               صنایع دستی: "چه خورانک مه ره ز"، "کلاش"، "شال"، "فره نجی"، "هه لاوه"4 و ... .

               کشاورزی: که در پاوه بیشتر باغداری است.

· دامداری: که سابقه طولانی دارد و البته امروزه دامداری در پاوه رونق چندانی ندارد.

* جاذبه های طبیعی

1.کوهستان ها: مانند "شاهو"، "آتشگاه"، "کریسان"، " سیمله"  و ...

2. چشمه ها و آبشارها: مانند "ئورینج" های "ویمیر"، "هانه برالو"، "هانه ساو" و برای آبشار می توان از "شلماو" نام برد.                         

3. یخچال های طبیعی: مانند "پیازدول" ، "میشیاو"

4. جنگل ها: سراسر پاوه و هه ورامان پوشیده از جنگل های طبیعی با درخت هایی است که ارتباط نزدیکی با نوع تغذیه شهر و منطقه دارند. مانند " مرخیل" و ... .

 

یک شنبه 15 بهمن 1391  12:33 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh fatemeh35
ssina22
ssina22
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : شهریور 1390 
تعداد پست ها : 64
محل سکونت : اذربایجنشرقی

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

ارک علیشاه- مسجد کبود-ائل گولی-بازار تبریز-مقبره الشعرا-ربع رشیدی-میدان ساعت-تفرجگاه عون ابن علی-برج اتش نشانی-مسجد صاحب الامر-موزه قاجارو...

شهر تبریز است وجان قربان جانان میکند               سرمه چشم از غبار کفش مهمان میکند

یک شنبه 15 بهمن 1391  12:44 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
ahmadrezavip
ahmadrezavip
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : تیر 1391 
تعداد پست ها : 3
محل سکونت : بوشهر
یک شنبه 15 بهمن 1391  1:14 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
srf1368
srf1368
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : دی 1391 
تعداد پست ها : 105

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

با سلام

مناطق دیدنی شهر قم

حرم حضرت معصومه سلام الله علیها

مسجد مقدس جمکران

امام زادگان و مقبره علما در سراسر شهر

بیت النور (خانه حضرت معصومه)

چهل اختران

آب انبار شاد قلی خان

موزه آستانه

کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی

مسجد آیت الله بهجت

شیخان

و ....

یک شنبه 15 بهمن 1391  9:36 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
samanehtajafary
samanehtajafary
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 2436
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

مناطق دیدنی مشهد مقدس

حرم مطهر امام رضا(علیه السلام)

 

 

 

آرامگا ه فردوسی

 

 

آرامگاه نادرشاه

 

 

آبشار اخلمد

 

 

گنبد هارونیه

 

 

بند گلستان

 

یک شنبه 15 بهمن 1391  10:55 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh fatemeh35
samanehtajafary
samanehtajafary
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 2436
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

مناطق دیدنی مشهد مقدس

شهر مشهد دارای مکانهای دیدنی متنوعی است. وجود مکان های تاریخی، موزه ها، تفرجگاه ها و اماکن تفریحی در مشهد و اطراف آن جذابیتی مضاعف به این شهر بخشیده است.

مرقد مطهر امام رضا(ع) هر ساله میلیونها زائر را به این شهر می کشاند. آرامگاه فردوسی- حماسه سرای بزرگ ایرانی- گردشگران بسیاری را از داخل و خارج کشور به این سرزمین جلب می کند. همچنین کهن دژ توس، بقعه هارونیه و خواجه ربیع از مکان های دیدنی مشهد به شمار می روند.
از میان تفرجگاه های اطراف مشهد، می توان به دیدن آبشار زیبای اخلمد در 84 کیلومتری مشهد رفت. این آبشار با وضعیت بدیعش جلوه ای خاص دارد. تفرجگاه های نزدیک تر عبارتند از ییلاقات طرقبه، کنگ، چشمه سبز و شاندیز.
عشق و ارادت مردمان به آستان قدس رضوی، باعث وقفیات بیشماری گردیده که بسیاری از آنها اشیاء ذی قیمت یا تاریخی بوده اند. از این رو مجموعه نفیسی از موزه های آستان قدس، شامل موزه تمبر، موزه هنر، موزه ظروف، موزه پول و ... گردآوری شده است.
مقابر بسیاری از بزرگان نظیر شیخ بهایی، شیخ طبرسی، عباس میرزا ولیعهد فتحعلیشاه قاجار و پیر پالاندوز در این شهر قرار دارد. گفته می شود قبر شاه تهماسب هم علی رغم کشمکش های پس از مرگ او همچنان در این شهر قرار دارد.

پارك ملت :
اين پارك در مغرب مشهد و حاشيه بلوار وكيل آباد قرار دارد .مساحت اين پارك 720 هزار مترمربع است . پارك ملت بزرگترين پارك مشهد و يكي از زيباترين پاركهاي كشور به شمار مي رود و شهربازي ، تاسيسات ورزشي و فضاي مصفاي آن جاذبه زيادي براي علاقمندان به سياحت پديد آورده است .

كوهسنگي :
اين پارك در جنوب غربي شهر و در انتهاي خياباني به همين نام قرار دارد پارك كوهسنگي كه در حاشيه كوههايي مرتفع ايجاد شده است از قديمي ترين ييلاقهاي مشهد است . كوهسنگي داراي رستوران و استخر و فروشگاههاي صنايع دستي است . پارك جنگلي وكيل آباد نزديك ترين تفريحگاه و ييلاق عمومي مشهد است كه در فاصله 8 كيلومتري شمال غربي مشهد قرار گرفته و بولوار عريض و بسيار زيباي وكيل آباد - ميدان آزادي را به روستا و پارك جنگلي وكيل آباد متصل مي نمايد .

بند گلستان :
اين بند در 15 كيلومتري شمال غربي مشهد و 4 كيلومتري طرقبه و در نزديكي روستاي ييلاقي گلستان واقع شده است . بناي اين بند تاريخي را به شاهرخ پسر تيمور و برخي به همسر وي گوهرشاد نسبت مي دهند . ارتفاع بند 15 متر و عرض آن نيز حدود 15 متر مي باشد . حجم كل درياچه 8 ميليون مترمركعب بوده كه فعلاً به 5/4 ميليون متر مكعب كاهش يافته است . اين بند بعلت واقع شدن در محيطي بسيار دلپذير و سرسبز داراي نما و منظره بسيار جالبي است .

غار مغان :
در 30 كيلومتري جنوب غربي مشهد در جاده خلج ، در كوهپايه هاي كوه مغان و دره مغان قرار گرفته است . اين غار داراي دهليزها و راهها ي پر پيچ و خم و گوناگوني است كه در صورت عدم آشنايي با محيط احتمال گم شده زياد است . از سقف اين غار، ستونها و شاخه هاي آهكي آويزان است و منظره بسيار جالبي را بوجود مي آورد . درون اين غار چاههاي مختلفي نيز وجود دارد كه درون بعضي از آنها پرندگاني نيز زندگي مي كنند.

شاهان گرماب :
شاهان گرماب در فاصله 140 كيلومتري جنوب شرقي مشهد و بالاي تپه اي قرار دارد و داراي چشمه آب گرمي است كه حرارت آن به 48 درجه سانتيگراد مي رسد .

روستای کوهپایه ای کنگ :
روستای کنگ در دامنه کوه های بینالود و در قسمت جنوبی این رشته کوه به فاصله 22 کیلومتری شمال غربی واقع شده است . کنگ با داشتن چشم اندازهای کوهستانی، چشمه سارها و اشجار گوناگون بر دامنه کوهپایه هایی زیبا، همواره مورد توجه کوهنوردان بوده است.

جاغرق :
روستایی ییلاقی جاغرق در 21 کیلومتری شمال غربی مشهد و در فاصله ی 7 کیلومتری جنوب غربی طرقبه واقع شده است . جاغرق دارای آب و هوای معتدل کوهستانی، باغ های میوه و دره های سرسبز و پرآب می باشد . این ناحیه اقامتگاههای موقت و رستوران هایی برای استراحت و تفریح گردشگران دارد.



.: اماکن تاریخی :.



شهر مشهد و مناطق اطراف آن دارای اماکن تاریخی قابل توجهی است. گذشته از حرم مطهر رضوی که دارای معماری های تاریخی جالب توجهی از دوران تیموریان و پس از آن است، آثار تاریخی چون آرامگاه فردوسی، مقبره نادرشاه افشار و شهر تاریخی توس نیز در شهر مشهد و اطراف آن قرار دارد.

همچنین مساجد و مدرسه های علمیه تاریخی نیز در شهر مشهد وجود دارد. مسجد گوهرشاد، مسجد ملاحیدر، مدرسه علمیه دودر، مدرسه علمیه پریزاد و ... از زمره این گونه آثار تاریخی و فرهنگی هستند. علاوه بر آن، بناهای تاریخی همچون میل اخنگان، گنبد سبز و خواجه ربیع جزو آثار تاریخی ارزشمند شهر مشهد به شمار می روند که دیدن آن ها برای زائران و گردشگران خالی از لطف نیست.


پیشینه ی تاریخی :
اگر چه پیشینه این ناحیه بنا بر تحقیقات و بررسی های باستان شناسی به حدود هشتصد هزار سال می رسد، اما شهر مشهد تکامل یافته روستائی کوچک به نام سناباد از مضافات نوغان بوده است که در آغاز سده سوم هجری پس از شهادت حضرت رضا (ع) و بعد از خاک سپاری آن امام همام در کاخ حمید بن قحطبه در سال 203 هجری به تدریج به صورت شهرکی مذهبی درآمد . در قرون و سده های پس از آن نیز فراز و نشیب ها و رویدادهائی بر این منطقه حادث گردید که به دلیل امن بودن مشهد الرضا(ع) مأمن و پناهگاه مهاجران ، ارادتمندان امام رضا (ع) و ... به شمار می آمد.

مجموعه ي معماری آرامگاهی حرم حضرت رضا (ع) :
مجموعه با شکوه حرم مطهر رضوی ، شامل صحن ، ایوان ها ، رواق ، موزه غنی و کتابخانه مرکزی آستان قدس است. این مجموعه معماری مشتمل بر چهار ایوان مرتفع به نامهای ایوان عباسی ، ایوان طلا ، شرقی یا نقاره خانه و ایوان غربی و پنج صحن انقلاب ، آزادی ، امام خمینی (ره) ، جمهوری اسلامی و قدس می باشد . کاشی کاری زیبای دوره سلجوقی مزین به آیات کریمه و احادیث شریف جلوه خاصی به مجموعه بخشیده و تمامی قسمت فوقانی دیوارها و سقف زیر گنبد با مقرنس های آینه کاری شده تزیین گردیده است. از دیگر آثار با شکوه داخلی حرم می توان به سه محراب زیبا مربوط به قرن 7 هجری و ضریح طلا پوش بر روی مضجع امام رضا (ع) اشاره نمود . همچنین این مجموعه معماری دارای 24 رواق است که رواق های دارالحفاظ، دارالسیاره، دارالسعاده، دارالذکر، دارالسرور و دارالعزه از آن جمله اند . حرم مطهر رضوی یکی از جامع ترین و زیباترین ابنیه معماری جهان اسلام و دایره المعارف کاملی از هنر معماری ، کاشی کاری ، آینه کاری ، مقرنس و گچ بری دوره های مختلف اسلامی می باشد.

آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی :
به استناد تذکره ها و نسخ تاریخی منصور بن حسن ملقب به ابوالقاسم فردوسی در سال 329 هـ . ق در پاژ به دنیا آمد. وی از نجیب زادگان و دهاتیان توس بود که شاهنامه را در شصت هزار بیت با مزمون داستانهای اسطوره ای و ملی ایرانیان به نظم درآورد. وی سالهای پایانی عمرش را در بینوایی به سر برد و سرانجام در سال 411 و بنا به قولی در سال 416 هـ . ق در توس دیده از جهان فرو بست.
بنای فعلی آرامگاه وی پس از یک سلسله تحولات معماری با زیربنای 945 مترمربع در سال 1345 ساخته شد . در ساختمان این بنای آرامگاهی از شیوه ی معماری هخامنشی و تزئینات آن دروان در نما و تزئینات دوران اسلامی در داخل بنا استفاده شده است.

آرامگاه نادرشاه افشار :
نادر شاه افشار موسس سلسله افشاریان در زمان خود با رشادت ایران را از انحطاط صفویان و تسلط افاغنه نجات بخشید اما به دلیل تغییر رفتار در اواخر عمر، به سال 1160 ق به دست سردارانش به قتل رسید. بنای کنونی آرامگاه وی در سال 1340 هـ . ش با طرح و نقشه مهندس هوشنگ سیحون به اتمام رسید . این بنا مشتمل بر اتاق آرامگاه ، تالارهای موزه، ایوان ها ، راهروها ، تالار پذیرایی ، باغ ، محوطه ای زیبا و آب نمائی چشم نواز است . مجسمه مفرغی نادر سوار بر اسب از آثار هنری استاد ابوالحسن صدیقی بوده که ریخته گری آن در ایتالیا به انجام رسیده است.

مسجد جامع گوهرشاد :
این بنا عظیم ترین مسجد چهار ایوانی ایران است که در سال 821 هـ . ق به دستور گوهرشاد آغا همسر شاهرخ تیموری و با عماری استاد قوام الدین شیرازی در مجموعه حرم مطهر ساخته شده است . این مسجد با 9410 متر مربع وسعت دارای چهار ایوان به نامهای مقصوره ، دارالسیاره حاجی حسن ، آب و هفت شبستان می باشد . بزرگترین ایوان مسجد ، مقصوره آن است که با مقرنس کاری کتیبه ثلث به خط بایسنغر میرزا و کاشی کاری بسیار زیبایی مزمن شده است . از دیگر جلوه های هنری جامع گوهرشاد منبر صاحب الزمان می باشد.

مدرسه پریزاد :
این مدرسه به پریزاد خانم ندیمه گوهرشاد منسوب است به سال 823 هـ . ق در جوار مسجد گوهرشاد بنا شده است . پریزاد مدرسه ای کوچک و 4 ایوانی مشتمل بر غرفه ها و حجرات می باشد و تزیینات آن شامل آجرکاری سر در ایوان ها و کاشی کاری با نقوش اسلیمی بر سر در غرفه های همکف مدرسه است.


اماکن تاریخی شهر مشهد:

مجموعه معماري حرم حضرت رضا (ع)
مسجد گوهرشاد
قبر مير
مسجد شاه
حمام شاه
گنبد سبز
گنبد هارونيه
مصلي مشهد
مصلي ترق
چهار تاقي بازه هور
ميل اخنگان
ميل رادکان
مقبره و مناره ارسلان جاذب
ارگ قديم توس
دروازه ارغوانشاه
برج و باروي دربند ارغوانشاه
کتيبه نادري
عمارت خورشيد
مسجد کبود گنبد
بند - سد نادري
آبادي خشت
مدرسه دو در
مدرسه پريزاد
مدرسه عباسقلي خان
مدرسه ميرزا جعفر
مدرسه خيرات خان
مدرسه نواب
خانه زوار يزدي
رباط فخر داود
سنگ نگاره - شتر سنگ
کتيبه خان تاشي
چهار طاقي چلاقد
راه کهنه فاضل
خانه ملک
رباط ويراني
باغ خوني
روستاي پاژ - زادگاه فردوسي

 
یک شنبه 15 بهمن 1391  11:00 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
saeed74
saeed74
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : آذر 1391 
تعداد پست ها : 18
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

بیرجند از تاریخی ترین و مهم ترین مناطق استان خراسان جنوبی به شمار می آید. این منطقه دربرگیرنده شاخص ترین بناهای معماری، باغ های قدیمی و حمام های تاریخی است که قدمت بیشتر آنها به دوره قاجاریه و زندیه باز می گردد. از شاخص ترین بناهای تاریخی بیرجند؛ ارگ کلاه فرنگی در حاشیه خیابان شهید مطهری را می توان نام برد که در شش طبقه و به سبک زیگورات ساخته شده است. در این ارگ؛ شاهد لایه های متعدد تمدنی بر روی هم هستیم و این ویژگی؛ برای علاقه مندان تاریخ و باستان شناسی بسیار اهمیت دارد. یكی دیگر از مهم ترین جاذبه های تاریخی شهر بیرجند؛ محور فرهنگی تاریخی "چهار درخت" است كه از مدرسه شوكتیه آغاز و به مسجد جامع عاشورا ختم می‌شود و تنها در حاشیه همین كوچه بیش از بیست اثر تاریخی ثبت شده‌ در فهرست آثار تاریخی قرار دارد که هر یک دارای ویژگی های خاص معماری است. این محور چندین مدرسه، خانه، حسینیه، مسجد و آب انبار را در خود جای داده ‌است.
مسجد چهار درخت؛ در محل میدان چهار درخت (قدیمی ترین میدان بیرجند) و در مجاورت مسجد عاشورا قرار دارد. مجموعه باغ و عمارت های اکبریه بیرجند نیز شامل: باغ، عمارت، سردرب ورودی، اصطبل، حمام، خمخانه، تالار تشریفات، استخر و... است. مهم ترین بخش این بنا؛ کوشک آن است که در سه طبقه و به صورت هشت ضلعی ساخته شده است. نمای خارجی این بخش دارای تزیینات آجرکاری با زره های هندسی شبیه بناهای دوره زندیه شیراز است. بخش مرکزی این بنا که از لحاظ معماری جالب ترین بخش مجموعه است در دو طبقه ساخته شده و اکنون به موزه باستان شناسی و مردم شناسی تبدیل شده است.
در اسناد مکتوب نام بیرجند نخستین بار در کتاب معجم‏ البلدان، قرن هفتم هجری قمری آمده که این شهر را از زیباترین بلادهای قهستان معرفی کرده ‌است. همچنین سیاحان و مورخانی چون مارکوپولو، یاقوت حموی، مقدسی، حمدالله مستوفی و حافظ ابرو در کتابهای خود از این شهر یاد نموده‌‏اند.
شهرستان بیرجند دارای آثار و دیدنی های فراوانی است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
غار چنشت (جنوب شرق بیرجند)،
امام ‌زاده زید بن موسی‌ (روستای آفریز بیرجند)،
آبشار گیوک (روستای گیوک كیلومتر 5 جاده كرمان)،
آبشار چهارده (كیلومتر 5 جنوب شرقی شهر)،
ارگ كلاه فرنگی (بیرجند)،
قلعه پائین شهر (بیرجند)،
عمارت اكبریه (بیرجند)،
عمارت شوكت آباد (شوكت آباد، كیلومتر 5 جاده زاهدان)،
عمارت رحیم آباد (بیرجند)،
مدرسه شوكتیه (بیرجند)،
مقبره ابن حسام (شهر خوسف، كیلومتر 35 جاده كرمان)،
مسجد جامع خوسف (شهر خوسف، كیلومتر 35 جاده كرمان)،
قلعه فورگ (روستای فورگ، كیلومتر 80 جاده زاهدان)،
غار جنشت (روستای جنشت، كیلومتر 60 جاده زاهدان) و
آرامگاه حسام الدوله (بیرجند).

 

بند دره

عکس های شهر بیرجند

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

خراسان جنوبی استان جدید با تاریخ کهن + عکس www.taknaz.ir

 

دعا کردم وجودت بی بلا باشد
دو دستت را خدا گیرد هوادارت رضا باشد

دل نوشته کبوتر

یک شنبه 15 بهمن 1391  11:49 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh fatemeh35
yakob9476
yakob9476
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آذر 1391 
تعداد پست ها : 67
محل سکونت : کردستان

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

با سلام

مناطق گردشگری شهرستان  بانه (استان کردستان)

ابتدا مناطق تفریحی : روستای سرسبز نجنه علیا - منطقه جنگلی سورین - کوه های زیبای شهر بانه از جمله آربابا - دوزین -

بابوس-کل کجار-زاغه-رشید قلعه - پرژال - و ..........- پارک تفریحی دوکانان - پارک تفریحی و جنگلی پیر مراد منطقه مرزی چومان و

آلوت با مناظر طبیعی شگفت انگیز - مرز رسمی سیران بند - جنگل های بلوط وسیع-در فصل بهار کوهستان های پر برکت با میوه

ترش ریواس و ...-گردنه خان که نمایی زیبا از شهر و کو ههای اطراف را به نمایش می گذارد- روستای بوالحسن که در زمان جنگ مورد شیمیایی قرار گرفت -روستای شهاب الدین-   مناطق مذهبی :

مزار شهدای گمنام روستای سیران بند -  پیر مراد از صحابه پیامبر (ص)- مزار سلیمان بگ - مسجد جامع - قرآن تاریخی واقع در روستای نجنه علیا -

اما از لحاظ تجاری شهر بانه شهر پاساژ ها است وسایل خانگی - پوشاک - کفش - وسایل الکتریکی و ........ که بیشترین گردشگری را در این زمینه دارد به طوریکه می توان گفت سالیانه صدهاهزار نفر بازدید کننده دارد.

 

Y.Mlaugh

یک شنبه 15 بهمن 1391  12:00 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43 nazaninfatemeh
ashkan56
ashkan56
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 19
محل سکونت : اردبیل

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

آب های گرم سرعین -شورابیل - شیخ صفی -  پل های تاریخی اردبیل وخیلی جاهای دیدنی وزیبا

یک شنبه 15 بهمن 1391  12:31 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh mohammad_43
mahmood_panahi
mahmood_panahi
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 101
محل سکونت : البرز

پاسخ به:مناطق دیدنی شهر خود را نام ببرید(تاپیک با امتیاز ویژه)

کاروان سرای شاه عباسی

سد کرج

باغ لاله ها در فصل بهار سمت جاده چالوس

پیست اسکی

کوه عظیمیه

پارک خانواده

باغ فاتح(پارک تنیس)

امامزاده حسن

امامزاده محمد

امامزاده طاهر

 

یک شنبه 15 بهمن 1391  2:39 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها