آشنایی با شهرهای استان فارس
فیروز آباد
مساحت فیروزآباد 11917 كیلومتر مربع و 6/9 درصد از خاك استان را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به شیراز و كازرون، از غرب به بوشهر، از جنوب به لار و لامرد و از شرق به جهرم محدود است. این شهرستان دارای چهار شهر فیروز آباد، قیرو كارزین، فراشبند و میمند، چهار بخش و 654 آبادی است. براساس سرشماری سال 1378، جمعیت این شهرستان 221603 نفر بوده است . فیروزآباد مركز این شهرستان است.
نام قدیمی فیروز آباد شهر گور بود
. این شهر در سه كیلومتری فیروزآباد امروزی قرار داشت و در زمان ساسانیان مركز حكومت اردشیر بابكان و یكی از پنج ناحیه ی معروف فارس بود. این ولایت در روزگار ساسانیان و سده های اول اسلامی از شیراز تا دریای پارس و جزایر جنوبی از خارك تا قشم و از شرق به دارابگرد و از غرب به بیشابور و كازرون محدود می شد.
برخی مراكز دیدنی:
قلعه دختر، كاخ اردشیر، نقش برجسته اردشیر بابكان، امامزاده و تفرجگاه تنگ خرقه، آتشكده فراشبند.
كازرون
این شهرستان به مساحت 4060 كیلومتر مربع، 3/3 درصد از خاك استان را در بر گرفته است. این شهرستان از شمال به ممسنی، از غرب به بوشهر، از جنوب به فیروزآباد و بوشهر ، و از شرق به شیراز محدود است. كازرون مركز شهرستان، "شهر سبز" لقب گرفته و شهرهای قائمیه، نودان، بالاده، خشت و كنار تخته دیگر شهرهای این شهرستان هستند. كازرون دارای چهار بخش و 469 آبادی است . براساس سرشماری سال 1378 جمعیت این شهرستان 268989 نفر بوده است.
كازرون ابتدا از سه قریه ی نورد، راهیان و دریس تشكیل می شد و روی هم به «بلد العتیق» معروف بود، و در اواخر قرن چهارم ه. ق كازرون نام گرفت. بعضی می گویند نام این شهر از لغت گازرو گازرون گرفته شده زیرا شغل مردم آن این بود كه پس از شستن كتان، پارچه ای به نام توز می بافتند. برخی نیز معتقدند چون كوه های پیرامون این شهر از لحاظ طبیعی غنی بود، كوه زران نامیده می شد و به همین دلیل شهری كه در كنار آن قرار داشت، كازرون نام گرفت. در بعضی از متون قدیمی ، كازرون را شهر سبز لقب داده اند چون در فصل بهار تمامی شهر و دشت اطراف آن سبز می شود و حتی روی سنگ ها را گونه ای خزه می پوشاند.
برخی مراكز دیدنی:
شهر تاریخی بیشابور، نقوش برجسته ی تنگ چوگان، مجسمه و غار شاپور، آتشكده جری (گره)، نقش برجسته ی بهرام دوم و كتیبه ی بزرگ ساسانی در مشهد سر، نقش قندیل ، گور دختر، خانقاه علیا یا مقبره سید امین الدین ، مقبره شیخ ابواسحاق كازرونی ، دریاچه ی پریشان، مقبره اوحد الدین بلیانی، مقبره علامه دوانی.
لار
شهرستان لار 20933 كیلومتر مربع وسعت دارد و از این نظر با اختصاص 9/16 درصد از كل مساحت استان، بیشترین مساحت استان را در بر گرفته است. این شهرستان از شمال به داراب و جهرم، از غرب به فیروزآباد، از جنوب به لامرد و استان هرمزگان و از شرق به استان هرمزگان محدود است. جمعیت لار 250666 نفر و شهرهای آن به جز لار به عنوان مركز، گراش، اوز، خُنج، بنارویه، بیرم و جویم است. این شهرستان دارای شش بخش و 721 آبادی است.
در مورد نام لار در متون تاریخی آمده است كه این شهر ابتدا «لاد» نامیده می شد و لاد نام یكی از پسران پادشاه قدیم پارس بود كه این شهر را در ناحیه ی گرمسیری جنوب پارس ساخت. این شهر در دوره صفویه به دلیل واقع بودن در مسیر راه تجارتی به بندرعباس از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
برخی مراكز دیدنی:
پیر سرخ، امامزاده میرحمزه، امامزاده میرعلی بن حسین، مسجد جامع لار، بنای مشهور به قبر مادر نادرشاه، قلعه اژدها پیكر، قلعه گراش، قلعه پرویزه، آب انبار دهان شیر، پل عباسی، بازار قیصریه، باغ نشاط و حمام آن و ...
لامرد
این شهرستان با 6008 كیلومتر مربع وسعت، حدود 8/4 درصد از كل مساحت استان را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به لامرد، از غرب به بوشهر و فیروزآباد، از جنوب به بوشهر و هرمزگان و از شرق به استان هرمزگان محدود می شود. جمعیت این شهرستان 119021 نفر و شهرهای آن علاوه بر لامرد به عنوان مركز، مهر، اشكنان، اهل و علاء مرودشت است. این شهرستان دارای پنج بخش و 302 آبادی است.
برخی مراكز دیدنی:
حمام اشكنان، حمام وراوی، قبرستان تاریخی فال بازمانده ی كاخ هخامنشی، استودان های خوزی، مسجد اشكنان
مرودشت
شهرستان مرودشت با وسعت 4649 كیلومتر مربع، 8/3 درصد از كل مساحت استان را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به خرم بید و اقلید، از غرب به سپیدان، از جنوب به شیراز و از شرق به ارسنجان و بوانات محدود و دارای سه نقطه ی شهری به نام مرودشت به عنوان مركز شهرستان، سعادت شهر و سیدان و پنج بخش مركزی، سعادت آباد، كام فیروز، سیدان و درودزن است. 409 آبادی در این شهرستان وجود دارد. جمعیت مرودشت بر اساس سرشماری سال 1378، 310588 نفر بوده است.
مرودشت یكی از قدیمی ترین مناطق باستانی ایران با پیشینه ای كهن در طول تاریخ است. نام این شهر احتمالاً اقتباسی از دشت ها و مرغزارهای سرسبز آن بود. اولین بار «ابن بلخی» در كتاب فارس نامه از «مرو» به عنوان یكی از محلات شهر باستانی استخر نام برده است. با توجه به اسناد موجود گرچه روستاها و مناطق عشایری این شهرستان از دیرباز دارای سكنه بود، اما شهرنشینی در این محل از سال 1314 با تأسیس كارخانه قند مرودشت به سرعت گسترش یافت.
برخی مراكز دیدنی:
تخت جمشید، معادن سنگ تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب، ویرانه شهر استخر، پاسارگاد و چادرهای عبرت در تخت جمشید، مقبره ایوب نبی (ع), امامزاده اسحاق، امامزاده سلطان ولایت، امامزاده عقیل، بهشت گمشده، تیره باغ، دریاچه سد درودزن و ...
ممسنی
شهرستان ممسنی به مركزیت شهر نورآباد به وسعت 6876 كیلومتر مربع، 5/5 درصد از كل مساحت استان را به خود اختصاص داده است. این شهرستان از شمال به سپیدان و كهكیلویه و بویر احمد، از غرب به كهكیلویه و بویراحمد و بوشهر، از جنوب به كازرون و بوشهر و از شرق به شیراز و سپیدان محدود است. شهرستان ممسنی دارای دو نقطه ی شهری به نام نورآباد و مصیری ، چهار بخش و 863 آبادی است. براساس آمار سال 1378، جمیعت این شهرستان برابر با 169704 نفر بوده است. نورآباد مركز این شهرستان است.
برای رسیدن به ممسنی می توان پس از عبور از شهر تاریخی بیشابور و چنار شاهیجان به نورآباد رسید. «ابن بطوطه» كه در سال 730 ه. ق از كازرون دیدن كرده می گوید بلاد اطراف كازرون را بلاد «شول» می نامند و در متن دیگری آمده است كه ممسنی هوایش سردسیر مایل به اعتدال و اراضی آن بسیار و اهالیش بی شمار است.
برخی مراكز دیدنی:
میل اژدها ، مقبره داودختر ، بازمانده كاخ های هخامنشی ، نقش گورنكان ، نقش بهرام.
نی ریز
شهرستان نی ریز با مساحت 10630 كیلومتر مربع، 6/8 درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده است. این شهرستان در شرق استان واقع شده و از شمال به ارسنجان و بوانات، از غرب به شیراز و استهبان ، از جنوب به داراب و استهبان و از شرق به كرمان محدود است. این شهرستان به جز نی ریز به عنوان مركز شهرستان ، دارای شهر آباده طشك، سه بخش و 455 آبادی است. بر اساس سرشماری سال 1378 جمیعت شهرستان برابر با 96929 نفر بود.
نی ریز در زمان هخامنشیان یكی از مراكز مهم سلاح سازی و به «نای زی» یعنی كارگاه اسلحه سازی و فولاد سازی معروف بود و احتمالاً نام آن از نیزه ریز گرفته شده است. در آن زمان بیش از 700 كارگاه تهیه و توزیع زره ، شمشیر و نیزه در این شهر دایر بود.
برخی مراكز دیدنی:
مسجد جامع كبیر، قلعه اس. پی.آر ، امامزاده حسن و حسین ، امامزاده خواجه احمد انصاری ، امامزاده كامل الدین اربیلی (پیرمراد) ، قدمگاه خضر نبی الله ، امامزاده سلطان سید ابراهیم ، كاروانسرای نی ریز ، دریاچه ی بختگان و منطقه حفاظت شده ی آن ، جزیره نرگس ، آبشار تارم ، منطقه حفاظت شده بهرام گور و ...