ایمن سازی خانه برای بازی کودک، موجب آرامش بخشی خانه است.
 
چکیده:  وقتی کودک نوپایی دارید، باید محیط خانه را برای او امن کنید، بچه های زیر سه سال دوست دارند به اشیاء و وسایل مختلف دست بزنید و توجه ندارند که شاید این کار سلامتی آنها را به خطر بیندازد و آنها آسیب ببیند. با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر بدانید.

 تعداد کلمات 1100 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه



فراهم کردن محیط ایمن برای کودک در خانه

کودکان نمی دانند بعضی از اشیاء گرانبها هستند و نباید به آن دست بزنند. بچه ها دوست دارند همه چیز را ببینند، والدین شان باید مراقب آنها باشند و محیط امنی در خانه برای آنها فراهم کنند. والدین وقتی محیط خانه را برای فرزندشان امن می کنند، باید به خواسته ها و حس کنجکاوی کودک نیز توجه داشته باشند.
 

مجموعه فعالیت های والدین برای ایمن کردن خانه

والدین باید خانه را به محیط امنی برای کودک شان تبدیل کنند. مثلا پریزهای برق را با درپوش بپوشانند، در کابینت هایی که در آنها وسایل خطرناک قرار دارد را قفل کنند، وسایل تیز را در دسترس کودکان نگذارند و اشیاء گران قیمت خودشان را نیز از جلوی بچه ها بردارند. علاوه بر این، آنها باید توجه داشته باشند که در جمع کردن وسایل از جلوی دست کودکان اغراق نکنند. عده ای از والدین فکر می کنند که همه ی اشیایی که بچه ها نباید به آنها دست بزنند را باید از دسترس آنها خارج کنند. بچه ها بالاخره یاد می گیرند که نباید به همه چیز دست بزنند. عده ای دیگر به فرزندشان می گویند که نباید به وسایل خاصی دست بزنند، ولی آن وسایل را از دسترسی کودکان برنمی دارند. آنها این کار را می کنند تا فرزندشان وقتی به میهمانی می رود نیز بداند که نباید به وسایل میزبان دست بزند. کودکی دوست داشت پشت پرده های خانه شان بازی کند و مادرش با این کار او مخالف نبود، ولی مادر نگران بود که وقتی به میهمانی نیز می رود کودکش این کار را انجام دهد. این گونه ترس ها باعث می شود که مادران نگذارند حس کنجکاوی کودک ارضا شود، مادر این کودک می تواند به او یاد بدهد که فقط در خانه ی خودشان اجازه دارد که پشت پرده ها بازی کند و هروقت میهمانی می رود، نباید این کار را انجام دهد. عده ای از والدین وسایل تزئینی خانه را در دسترس کودک قرار می دهند و به او می گویند که نباید به آنها دست بزند. این دسته از والدین مدام با کودک کنجکاوشان که میخواهد به همه چیز دست بزند، مشکل دارند.

یکی از مکان هایی که این وسایلدر آنجا قرار دارند، آشپزخانه است والدین که نمیدانند حس کنجکاوی کودکشان باید ارضا شود به کودک می گویند که نباید به ظرفشویی، یخچال و کابینت ها دست بزند. ولی این کار والدین باعث می شود که کودک نسبت به وسایلی که آنها استفاده می کنند، کنجکاوتر شود و سعی کند بفهمد که آنها چگونه کار می کنند. چنین کودکی هروقت می بیند که در یخچال باز شد، سریع به سمت آن می رود و یا سعی می کند از کابینت ها بالا برود و خودش قاشق و چنگال بردارد. او می خواهد به این وسایل دست بزند ولی والدینش مدام به او می گویند که نباید این کار را بکند.

درست است که نباید کودک را بیش از حد آزاد بگذاریم، ولی او خودش به مرور زمان یاد می گیرد که نباید به وسایل خطرناک و اشیاء قیمتی خانه دست بزند. او می فهمد که نباید به تلویزیون، بخاری، لامپ و غیره دست بزند. نیازی نیست که همه ی وسایل را از دسترس کودک خارج کنیم. کودک خودش یاد می گیرد که می تواند به چه وسایلی دست بزند و به چه وسایلی نباید دست بزند. مثلا نیازی نیست که به کودک بگوییم نباید به ماشین ظرفشویی دست بزند. وقتی از این دستگاه استفاده می کنیم، می توانیم مقداری ظروف و اسباب بازی های پلاستیکی به کودکان بدهیم تا او نیز مشغول شستن آنها شود. ما همچنین مقداری خوراکی در طبقه ی اول یخچال بگذاریم تا هر وقت کودکان دلش خوراکی خواست، خودش آنها را از یخچال بردارد و به چیزهایی دیگری که در یخچال است، دست نزند.
اگر والدین به کودکشان اجازه ندهد که به بعضی از وسایل خانه دست بزنند و از دست زدن به وسایل دیگر آنها را منع کنند، نباید وقتی از کودک اشتباهی سر می زد، بیش از حد به او سخت بگیرند. هر قدر کودک آزادی بیشتری داشته باشد، وقتی والدینش به او می گویند که کاری را انجام ندهد، بیشتر به حرف آنها گوش خواهد کرد. وقتی خانه را به محیط امنی برای کودک تبدیل کرده باشید، خیالتان راحت می شود و در این صورت زمانی که در خانه مشغول انجام کاری هستید و یا با تلفن حرف می زنید، نمی ترسید که مبادا برای او اتفاقی بیفتد. اگر به کودکتان گفته اند که می تواند به وسایل خاصی دست بزند وقتی او این کار را کرد، که از دستش ناراحت نمی شوید. این مسأله را مدام به فرزندتان گوشزد کنید. بچه ها گاهی حرفهای شما را فراموش می کنند و نمی توانند به بعضی چیزها دست بزنند.
 

محیط ایمن در مهمانی برای بازی کودک

اگر می خواهید که زمانی فرزندتان به میهمانی می رود، به وسایل میزبان دست نزند، قبل از این که به میهمانی بروید به او بگویید: «توی خونه ی خودمون می تونی با بالشتک های مبل بازی کنی، ولی وقتی خونه ی مامان بزرگ می ریم، نباید این کار رو بکنی». در این صورت خواهید دید که کنجکاوی کودک کمتر می شود و کمتر به اشیاء و وسایل دیگران دست می زند.
اگر جایی میهمانی می روید که صاحب خانه خودش بچه ندارد، باید از صاحب خانه بخواهید که وسایل خطرناک یا گران قیمت را از دسترس کودک خارج کند. معمولا صاحب خانه با شما همکاری می کند، به خصوص اگر شما به او کمک کنید که دوباره وسایلش را سرجایش بگذارد.
این کار برای کودکان سه ساله ضروری است. کودکان کنجکاو هستند و دوست دارند به همه چیز دست بزنند و آنها را ببینند. اگر خودتان را برای این مرحله از زندگی کودک آماده کرده باشید، راحت تر می توانید این مرحله را پشت سر بگذارید. شاید شما فکر کنید که کودکتان هیچ گاه دست از کنجکاویهایش برنخواهد داشت، ولی به مرور زمان این کار کمتر می شود. بعد از سن سه سالگی، کنجکاوی کودک نسبت به وسایل خانه کمتر می شود و او بیشتر مراقب خودش و وسایل خانه خواهد بود و کمتر به آنها دست می زند. دراین دوران از زندگی کودک می توانید وسایل خانه را به شکل اولش سر جایشان بگذارید.
 
 منبع : کتاب راهنمای کامل تربیت کودک (از تولد تا نوجوانی)
نویسنده: رابین گلدستاین

بیشتر بخوانید :
17 بازی مادر و کودک
ایمنی اسباب بازی
چگونگی بازی با کودکان
در هر سنی چگونه با کودک بازی کنیم؟
کودکان و ارزش های سازنده بازی