آزمودن دوست، سبب دستیابی به انتخابی برتر خواهد شد.
چکیده: در زندگی انسان، یکی از ماندگارترین چیزها، دوستی با افراد دیگر است. در این نوشتار به بررسی بهترین راه های آزمودن دوست می پردازیم. با ما همراه باشید.

تعداد کلمات: 960 کلمه / تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
حسین ابراهیمی تهرانی

بهترین راه های آزمودن دوست

1- از طریق همنشینان

برای اینکه بتوانید یک نفر را خوب بشناسید و در مورد او به درستی قضاوت کنید، لازم است تا کمی او را زیر نظر داشته و از ارتباطات او، دوستانش را شناسایی کنید. همین امر سبب می شود تا شما از روحیات، ذائقه، سطح اخلاق و حتی دینداری فرد مطلع شوید.
پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله فرمودند: « اخْتَبِرُوا النَّاسَ‏ بِأَخْدَانِهِمْ فَإِنَّمَا یُخَادِنُ الرَّجُلُ مَنْ یُعْجِبُهُ نَحْوُه‏»[1] مردم را با دوستانشان بیازمایید. زیرا آدمی با کسی که از رفتارش خوشش بیاید دوستی می کند.
امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: « فَمَنِ اشْتَبَهَ عَلَیْکُمْ أَمْرُهُ وَ لَمْ‏ تَعْرِفُوا دِینَهُ‏ فَانْظُرُوا إِلَى خُلَطَائِهِ فَإِنْ کَانُوا أَهْلَ دِینِ اللَّهِ فَهُوَ عَلَى دِینِ اللَّهِ وَ إِنْ کَانُوا عَلَى غَیْرِ دِینِ اللَّهِ فَلَا حَظَّ لَهُ فِی دِینِ اللَّه‏»[2] هرگاه وضع کسی بر شما مشتبه شد و دین او را نشناختید، به دوستانش نظر کنید. اگر اهل دین و آیین خدا باشند، او نیز پیرو آیین خدا است. اگر بر آیین خدا نباشند، او نیز بهره ای از آئین حق ندارد.

2- عصبانی شدن

واکنش افراد در هنگام عصبانیت بسیار مهم است. اگر انسان، خودساخته باشد و از ایمان و اخلاق خوبی برخوردار باشد، حتما در این هنگام می تواند بر خشم خود غلبه کند. اما اگر ایمان و اخلاق درستی نداشته و یا فقط ظاهر سازی کرده باشد، مطمئنا پس از سه بار عصبانی شدن، از کوره در خواهد رفت.
امام صادق علیه­السلام فرمودند: « مَنْ‏ غَضِبَ‏ عَلَیْکَ‏ مِنْ‏ إِخْوَانِکَ‏ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ فَلَمْ یَقُلْ فِیکَ مَکْرُوهاً فَأَعِدَّهُ لِنَفْسِک‏»[3] هر یک از برادرانت که سه بار از تو خشمگین شد و درباره تو سخن بدی نگفت، او را به دوستی خود برگزین.

3- نیازهای اقتصادی

روشن است که انسان برای رفع احتیاجات و نیازهای خود، به پول و مادیات نیازمند است. این نیاز به جهت وابستگی بیش از حد برخی به مادیات، تبدیل به علاقه ای شدید شده، تا جایی که حاضر هستند برای به دست آوردن پول و یا از دست ندادن پول، از همه چیز خود حتی بهترین دوستانشان بگذرند. لذا نقطه ضعف پول و مادیات، بهترین جایی است که می توان خوب بودن یک دوست را محک زد.
امام صادق علیه­السلام فرمودند: « لَا تَسُمَ‏ الرَّجُلَ‏ صَدِیقاً سِمَةً مَعْرُوفَةً حَتَّى تَخْتَبِرَهُ بِثَلَاثٍ تُغْضِبُهُ فَتَنْظُرُ غَضَبَهُ یُخْرِجُهُ مِنَ الْحَقِّ إِلَى الْبَاطِلِ وَ عِنْدَ الدِّینَارِ وَ الدِّرْهَمِ وَ حَتَّى تُسَافِرَ مَعَه‏»[4] هیچ کس را به دوستی مشناس مگر آنکه در سه چیز او را بیازمایی: 1- او را به خشم آوری و ببینی که آیا این خشم او را از حق به باطل می کشاند، 2- درهم و دینار(نیازهای اقتصادی) ... .
لقمان علیه­السلام فرمود: «لاتعرف اخاک الا عند حاجتک الیه» برادرت را نشناسی مگر زمانی که به او نیاز پیدا کنی.

4- مسافرت

آخرین راهی که به شما در مورد شناخت دوست خوب معرفی می کنیم، مسافرت است. مسافرت از دو جهت می تواند به شما برای شناخت دوست خوب کمک کند:
  1. در مسافرت زمانی طولانی با او همراه شده و زمان زیادی برای آزمایش و محک او در اختیار دارید.
  2. در مسافرت، موقعیت های پیش بینی نشده مختلفی می تواند پدید آید. اگر شخصی دست به ظاهر سازی بزند و اخلاق خود را در زیر نقابی پنهان نماید، مطمئنا چون پیش بینی این موقعیت ها را نکرده، خود را لو خواهد داد. لذا امام صادق علیه­السلام فرمودند: « لَا تَسُمَ‏ الرَّجُلَ‏ صَدِیقاً سِمَةً مَعْرُوفَةً حَتَّى تَخْتَبِرَهُ بِثَلَاثٍ تُغْضِبُهُ فَتَنْظُرُ غَضَبَهُ یُخْرِجُهُ مِنَ الْحَقِّ إِلَى الْبَاطِلِ وَ عِنْدَ الدِّینَارِ وَ الدِّرْهَمِ وَ حَتَّى تُسَافِرَ مَعَه‏»[5] هیچ کس را به دوستی مشناس مگر آنکه در سه چیز او را بیازمایی: 1- او را به خشم آوری و ببینی که آیا این خشم او را از حق به باطل می کشاند، 2- درهم و دینار(نیازهای اقتصادی) 3- در سفر کردن با او.

5- مواظبت بر نماز

یکی از مهمترین راه های محک زدن افراد، مشاهده میزان تقید آن ها به نماز است. روشن است که اگر فردی از ایمان و تقید خوبی بهرمند باشد، از بسیاری رذائل اخلاقی دوری کرده و فرد مناسبی جهت دوستی خواهد بود. امام صادق علیه­السلام فرمودند: «اخْتَبِرُوا إِخْوَانَکُمْ‏ بِخَصْلَتَیْنِ‏ فَإِنْ کَانَتَا فِیهِمْ وَ إِلَّا فَاعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ مُحَافَظَةٍ عَلَى الصَّلَوَاتِ فِی مَوَاقِیتِهَا وَ الْبِرِّ بِالْإِخْوَانِ فِی الْعُسْرِ وَ الْیُسْر» برادران خود را با دو خصلت آزمایش کنید. پس اگر آن دو خصلت در آن ها بود، خوب است وگرنه دور شوید دور شوید دور شوید : مواظبت او بر نمازهایش در اوقات آن ... .

6- نیکی کردن به دیگران

اگر فردی به دیگران نیکی کند و اهل خیر رساندن باشد، مسلما به دوست خود نیز چنین خواهد کرد. اما اگر فردی باشد که از هرگونه کمک رسانی به دیگران دوری می کند، مطمئنا در دوستی با او ثمره ای یافت نخواهد شد. امام صادق علیه­السلام فرمودند: «اخْتَبِرُوا إِخْوَانَکُمْ‏ بِخَصْلَتَیْنِ‏ فَإِنْ کَانَتَا فِیهِمْ وَ إِلَّا فَاعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ مُحَافَظَةٍ عَلَى الصَّلَوَاتِ فِی مَوَاقِیتِهَا وَ الْبِرِّ بِالْإِخْوَانِ فِی الْعُسْرِ وَ الْیُسْر»[6] برادران خود را با دو خصلت آزمایش کنید. پس اگر آن دو خصلت در آن ها بود، خوب است وگرنه دور شوید دور شوید دور شوید : مواظبت او بر نمازهایش در اوقات آن و نیکی به برادران در سختی و گشایش.
ادامه دارد.
 
پی نوشت
[1] حسین نوری، مستدرک الوسائل، قم: آل البیت، ج8، 1408ق، ص327،
[2] محمد حر عاملی، وسائل الشیعه، ج8، قم: آل البیت، 1409ق، ص365.
[3] حسن بن شعبه حرانی، تحف العقول، قم: جامعه مدرسین، 1404ق، ص368.
[4] محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج71، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1403ق، ص181.
[5] محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج71، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1403ق، ص181.
[6] محمدبن یعقوب کلینی، اصول کافی، تهران: اسلامی، ج2، 1407ق، ص672.

بیشتر بخوانید
پیامدهای بی اعتمادی اجتماعی
ویژگی دوستی ها در مقاطع مختلف زندگی
افراد نامناسب برای دوستی
عوامل آسیب زننده به دوستی ها