مقدمه

آزمون IQ یا همان ظریب هوشی قادر است میزان هوش شما را در یک زمان مشخص اندازه گیری کند. از آنجا که قرار نیست آزمون های هوش میزان مهارت شما در یک حوزۀ خاص را بسنجند، پس آمادگی برای آن ها نیز چندان ساده نخواهد بود. با این حال با انجام برخی تمرین های خاص قادر خواهید بود تا حد زیادی نمرۀ خود در آزمونهای هوش را افزایش دهید.
 

1.هر روز مطالعه کنید

 هر روز به مدت بیست تا سی دقیقه را به مطالعۀ موارد مرتبط با آزمون های هوش اختصاص دهید. این مطالعه می تواند زدن یک آزمون هوش، کار کردن روی مهارت های ریاضیات و یا انجام یک بازی ذهنی و معمایی باشد. هدف از این کارها ورزیده شدن ذهن است. شما در حقیقت با این تمرین ها می خواهید ذهنتنان را برای مواجه شدن با مسائل و سؤالات جدید آماده سازید.
 
با تمرین هر روزه می توانید ذهنتان را درگیر نموده و از فراموشی پیشگیری کنید. مثلاً اگر دانش آموز هستید، برای اینکه بتوانید نمرات خود در آزمون هوش را افزایش دهید لازم است پس از پایان سال تحصیلی و در ایام تعطیلات تابستانی نیز به مطالۀ خود ادامه دهید. تجربه ثابت کرده دانش آموزانی که در طول تعطیلات تابستانی از مطالعه دست می کشند، نمرات آن ها در آزمون های هوش به شدت افت می کند. 
 
البته وقتی احساس می کنید از نظر ذهنی خسته هستید، بهتر است به خودتان فشار نیاورده و مطالعه را رها کنید. بنابراین آن 20 تا 30 دقیقه ای که بیان شد، می تواند به هر زمانی که آمادگی ذهنی شما بیشتر است، موکول شود. چرا که وقتی ذهن آمادگی نداشته باشد و شما آن را به تمرکز وادار می کنید، مطمئن باشید نتیجۀ مطلوبی دریافت نخواهید کرد.
 

 2.برای خودتان آزمون برگزار کنید

اگر نسخه های قدیمی آزمون های هوش را در اختیار دارید، می توانید برای تمرین از آن ها استفاده کنید. این آزمون ها را می توانید با مراجعه به کتاب فروشی ها و یا برخی سایت های اینترنتی به دست آورید. همچنین برخی سایت های اینترنتی نیز آزمون های هوش را به صورت آنلاین برگزار می کنند.
 
خوشبختانه در بازار کتاب، کتاب هایی موجود است که حاوی همه یا بخشی از آزمون های معتبر هوش هستند. البته قبل از خرید کتاب می توانید به یک کتابخانۀ عمومی رفته و کتاب های اینچنینی را مطالعه کرده و سپس در صورت نیاز برای خرید آن اقدام نمایید. اگر چنین امکانی ندارید، می توانید در همان کتاب فروشی، به دقت کتاب ها را تورق کرده و بهترین و معتبرترین آن ها را انتخاب و خریداری نمایید. در صورت خرید آنلاین نیز، حتماً فهرست مطالب کتاب را ببینید.
 
سعی کنید کتاب هایی را اننتخاب کنید که شامل آزمون های معتبر و به روز باشند.

3. بازی های فکری را فراموش نکنید

با درگیر نمودن ذهنتان در مجموعۀ مختلفی از بازی های ذهنی می توانید ذهنتان را منعطف و فعال نگه دارید. بازی هایی انتخاب کنید که ذهنتان را به چالش کشیده و انجام آن ها نیازمند سرعت عمل است. یکی از این بازی های مفید، Dual-N-Back است. این بازی به راحتی از طریق اینترنت در دسترس است.
 
انجام این بازی ها برای تقویت ذهن به شدت توصیه می شوند. البته به این نکته توجه داشته باشید که در طول روز نباید بیش از 20 تا 30 دقیقه را به این بازی ها اختصاص دهید.
 
اگر بتوانید به صورت منظم به انجام این بازی ها فکری بپردازید، نه تنها توانایی های مرتبط با هوش که کل توانایی های شناختی شما بهبود خواهند یافت. باید آن قدر بازی کنید تا آن بازی بریتان ساده شده و به راحتی بتوانید از پس انجامش برآیید.
 

 4. بخوانید

تا می توانید کتاب بخوانید. کتابخوانی یک از بهترین و ارزانترین کارها را برای تحریک مغز به حساب می آید. به خاطر آوردن مجموعه ای از اطلاعات به هم پیوسته می تواند به افزایش قدرت حافظه کمک کند. مطالعه به خودی خود می تواند باعث آرامش و افزایش تمرکز گردد. برای گرفتن نتیجۀ بهتر، خوب است که در ژانرها و موضوعات گوناگون مطالعه کنید و حتی مطالعۀ آثار نویسندگان مختلف را تجربه نمایید.
 
بیشتر آزمون های هوش دارای سؤالات موبوط به توانایی های کلامی هستند، بنابراین مطالعۀ زیاد به این حوزه کمک می کند. وقتی مطالعه می کنید، اگر با کلمه و یا عبارتی نا آشنا مواجه شدید، بهتر است با بی تفاوتی از کنارش عبور نکرده و معنی و مفهوم آن را به خوبی دریابید. در بسیاری از موارد با مراجعه به اینترنت می توانید معنای آن عبارت و یا کلمه را دریابید. همچنین خوب است گاهی اوقات برخی متون قدیمی و دشوار را در برنامۀ مطالعاتی خود قرار دهید.
 

5. چیز جدیدی بیاموزید

فعالانه تلاش کنید تا با یادگیری یک چیز جدید و نو، مانند آموختن زبان دوم، ذهن خود را به چالش بکشید. یادگیری های اینچنینی موجب ترشح هورمون دوپامین و افزایش آن در سطح بدن می شوند و این افزایش به تولید نورون های جدیدی می انجامد. افزایش تعداد نورون ها ارتباطی مستقیم با حافظه بلند مدت دارد.

6. گاهی اوقات تکنولوژی را کنار بگذارید

لازم است در برخی موارد بی خیال استفاده از تکنولوژی شده و سعی کنیم برای انجام کارهایمان بر توانایی های فردی تکیه نماییم. مثلاً می توانید گاهی اوقات به جای استفاده از ماشین حساب، محاسبات عددی را ذهنی و یا با استفاده از کاغذ و قلم انجام دهید. این کارها موجب تحریک مغز شده و توانایی هایش را افزایش خواهد داد.
 
یکی دیگر از کارهای مفیدی که می توانید در این زمینه انجام دهید، استفاده از نقشه های کاغذی به جای GPS است. امروزه بسیار از ما برای مسیر یابی از سامانۀ ناوبری خودرو و یا گوشی های هوشمند خود استفاده می کنیم. این در حالی است که در گذشته ای نه چندان دور برای یافتن مسیر از نقشه های کاغذی و یا پرسیدن از دیگران، راه خود را پیدا می کردیم. بهتر است در مواردی به زمان قدیم باز گردیم و ذهن خود را با این کار تقویت کنیم.
 

 7. از تلویزیون دور بمانید

احتمالاً همۀ شما شنیده اید تماشای تلویزیون تقریباً هیچ سودی برای بهبود توانایی های شناختی شما به همراه نخواهد داشت. بنابراین اگر قصد افزایش توانایی های خود در پاسخگویی به آزمون های هوش را دارید، نباید روی تماشای تلویزیون حساب بکشید. سعی کنید روزانه بیش از 30 دقیقه را صرف تماشای تلویزیون ننموده و به جای آن یک فعالیت جدید را امتحان کنید.

ادامه دارد...

منبع: سایت ویکی هاو