روغن بادام مملو از ویتامین‌ها و مواد معدنی، و هم‌چنین اسیدهای چرب است. استفاده از این روغن برای کنترل خشکی بینی بسیار موثر است.
 

مقدمه

نخستین بخش از مجاری تنفسی بدن که هوا از طریق آن وارد، و گرم می‌شود، بینی است. بینی جایی است که آلودگی‌ها، باکتری‌ها، و ویروس‌ها را گیر می‌اندازد و از انتقال آن‌ها به سایر نقاط دستگاه تنفسی‌مان پیشگیری می‌کند. اگر از خشکی بینی رنج می‌برید، این مسئله می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکلاتی دیگر باشد. این علائم، علی‌رغم این‌که دلالتی بر وجود مشکلات حاد و حیاتی نیستند، ولی می‌توانند بسیار ناخوشایند باشند و روز به روز وخیم‌تر شوند، زیرا وقتی بینی‌تان خشک باشد، به خوبی قادر نیست از عهده‌ی کارکرد تصفیه‌ی هوا بر بیاید. از این رو، آگاهی از علت‌ها و درمان‌های خانگی خشکی بینی بسیار ضروری به نظر می‌رسد.
 

خشکی بینی چیست؟

شمار زیادی از آدم‌ها به دلیل مصرف بیش از اندازه‌ی برخی داروها نظیر اسپری‌های بینی و آنتی هیستامین‌ها دچار خشکی بینی می‌شوند. بینی انسان برای انجام عملکرد مناسب، نیازمند سطح خاصی از رطوبت است، و شرایط به شدت خشک یا داغ می‌تواند باعث ایجاد خشکی بینی شود. آب و هوای خشک و گرم، رطوبت پایین به همراه استفاده از دستگاه‌های تهویه‌ی هوا می‌توانند به خشکی بینی منجر شوند.
 

علت‌های خشکی بینی کدام‌اند؟

هر وقت به بینی‌تان فکر می‌کنید، ممکن است آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی به خاطرتان بیاید. با وجود این، خشکی بینی نیز مشکل رایجی است که ممکن است در نتیجه‌ی عوامل بسیاری ایجاد شود.

برخی از رایج‌ترین عوامل ایجاد خشکی بینی عبارت هستند از:
 
الف. محیط:
اگر در نواحی گرم و خشک زندگی می‌کنید، شرایط محیطی ممکن است یکی از دلایل خشکی بینی‌تان باشد. ممکن است به این دلیل دچار خشکی بینی شوید که رطوبت داخل بینی‌تان به شدت تبخیر شده باشد.
 
ب. رینیت یا التهاب مخاط بینی:
این نوع عفونت بینی می‌تواند در اثر تولید بیش از اندازه‌ی مخاط بینی، هم باعث ایجاد آبریزش بینی شود، و هم این‌که باعث خشکی آن شود (با احتمال کم‌تر).
 
پ. اسپری‌های بینی:
تعدادی از اسپری‌های بینی نیز می‌توانند باعث خشکی بینی شوند؛ به ویژه اگر روزهای زیادی از آن‌ها استفاده شود. این اسپری‌ها ممکن است دارای عوارض مخربی باشند که همین عوارض مجبورتان کنند به مدت طولانی‌تری از این اسپری‌ها استفاده کنید. چنان‌چه لازم است از این اسپری‌ها برای بیش از ۳ الی ۴ روز استفاده کنید، بهتر از برای انجام گزینه‌های درمانی دیگر با پزشک‌تان مشورت نمایید.
 
ت. عوارض جانبی برخی داروها:
قرص‌های آنتی هیستامین‌ و ضد احتقان‌ و هم‌چنین شربت‌های خوراکی حاوی این مواد با هدف خشک کردن دستگاه تنفسی‌تان تولید می‌شوند؛ به این ترتیب، مصرف آن‌ها باعث خشک شدن بینی‌تان می‌شود.
 
ث. سندرم شوگرن:
این سندرم بیماری خود ایمنی نادری است که باعث خشک شدن غشاء مخاطی بدن انسان می‌شود. در نتیجه، در اثر این سندرم ممکن است در نواحی چشم، بینی، و دیگر بخش‌هایی که باید مرطوب باشند، احساس ناراحتی کنید.
 
ج. تغییرات هورمونی:
این عامل یکی از رایج‌ترین علت‌های خشکی بینی در میان زنان ۴۰ ساله به بالا است. وقتی زنان پا به سن می‌گذارند،‌ هورمون‌های‌شان تغییر می‌کند و باعث خشک شدن غشاء مخاطی در برخی نواحی بدن از جمله بینی، دهان، چشم، و واژن می‌شود.
 
چ. فشار خون بالا:
اگر خشکی بینی‌تان به همراه خونریزی باشد، حتما باید به پزشک مراجعه، و فشار خون‌تان را بررسی کنید. البته با این‌که خشکی بینی هر از گاهی باعث خونریزی می‌شود، خونریزی بینی در اثر فشار خون بالا ممکن است مکررا اتفاق بیفتد.
 

علائم خشکی بینی کدام‌اند؟

خشکی بینی دارای برخی علائم و نشانه‌های آزاردهنده است. برخی آن‌ها از قرار زیر هستند:
الف. ترک خوردن یا خونریزی بخش داخلی بینی
ب. تحریک شدن بینی
پ. خشکی دهان، گلو، و چشم‌ها
ت. احساس خارش شدید در سوراخ‌های بینی
ث. خونریزی و تورم
ج. مشکلات بینایی ناشی از خشکی چشم
چ. تنگی مجاری بینی (گاهی اوقات)

در برخی موارد، بیماران مبتلا به خشکی بینی دچار علائم شدیدی می‌شوند از قبیل دشواری در بلع و تنفس ناشی از خشکی شدید در گلو و بینی. در این موارد، بهترین کار این است که فورا به یک متخصص مراجعه نمایید.
 

درمان‌های خانگی موثر برای خشکی بینی


۱. روغن بادام
روغن بادام مملو از ویتامین‌ها و مواد معدنی، و هم‌چنین اسیدهای چرب است. استفاده از این روغن برای کنترل خشکی بینی بسیار موثر است. روغن بادام مانند یک ماده‌ی نرم‌ کننده عمل می‌کند و می‌تواند از فقدان رطوبت پیشگیری کند. استفاده از روغن بادام به عنوان یک مرطوب کننده می‌تواند به پوست حساس داخل بینی‌تان کمک کند و آن را نرم‌تر و انعطاف پذیرتر نماید؛ و از این طریق، خطر ترک خوردن پوست آن ناحیه را کاهش دهد. برای استفاده از روغن بادام برای رفع خشکی بینی، می‌توانید از یکی از روش‌های زیر استفاده کنید:
 
روش اول درمان خشکی بینی :
الف. مقداری روغن بادام را داخل غشاء مخاط بینی‌تان بمالید تا خشکی آن را تسکین دهد.
ب. یا می‌توانید تکه‌ی کوچکی پنبه را سر یک چوب کبریت بپیچید، آن را به روغن بادام آغشته کنید، و برای مالیدن روغن به داخل بینی‌تان از آن استفاده نمایید.
 
روش دوم درمان خشکی بینی :
روغن بادام را با آلوئه‌ورا ترکیب کنید. آلوئه‌ورا به تنهایی می‌تواند فورا به نرم کردن خشکی بینی‌تان کمک کند. با وجود این، به اندازه‌ی روغن بادام نمی‌تواند رطوبت طولانی‌تری به داخل بینی‌تان ببخشد.

الف. نصف قاشق چای خوری روغن بادام را با یک چهارم قاشق چای خوری ژل آلوئه‌ورا ترکیب کنید.
ب. نوک یک گوش پاک‌کن (یا چوب کبریت و پنبه) را به این ترکیب آغشته کنید و با ملایمت داخل بینی‌تان بمالید.
 
۲. بخور دادن
وقتی داخل بینی‌تان را پر از بخار کنید، این بخار می‌تواند غشاء مخاطیِ خشک و دردناک داخل بینی را مرطوب کند. این کار ظرف مدت کوتاهی ناراحتی ناشی از خشکی بینی را آرام می‌کند، و بینی‌تان را نیز تمیز می‌نماید و دیگر لازم نیست برای تمیز کردن بینی‌تان، بیش از اندازه فین کنید (که همین کار هم باعث خشک‌تر شدن بینی‌تان می‌شود). این روش در میان درمان‌های خانگی برای خشکی بینی یکی از موثرترین گزینه‌ها است که آدم‌ها قرن‌ها است که برای خلاصی از شر خشکی بینی از آن استفاده می‌کنند.

برای انجام این کار کافی است از دستورالعمل زیر پیروی کنید:
الف. مقداری آب را بجوشانید و آن را به کاسه‌ی بزرگی منتقل کنید.
ب. صورت‌تان را روی کاسه بگیرید و حوله‌ای را نیز روی سرتان بیندازید تا آن را کاملا پوشش دهد.
پ. ۵ تا ۱۰ دقیقه به این صورت نفس بکشید و ۱۵ دقیقه‌ی دیگر نیز با استفاده از روغن نارگیل به این کار ادامه دهید.
حتی استنشاق بخار چای یا رفتن به حمام داغ نیز به آسانی می‌توانند به رفع خشکی بینی‌تان کمک کنند.

ادامه دارد...

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی