مهارت‌های مدیریتی زنان (بخش اول)

اداره خوب یک خانواده می‌تواند در جهت بهبود اوضاع داخلی خانواده‌ها، ارتقای روابط بین آنها و در نهایت مستحکم شدن پایه‌های اجتماع قرار گیرد. در مقاله ذیل به اهمیت مدیریت در خانواده و همچنین ویژگی­ ها و توانایی­ های لازم برای مدیریت در خانه اشاره می­ کنیم .
دوشنبه، 6 فروردين 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدروح الله حسین پور
موارد بیشتر برای شما
مهارت‌های مدیریتی زنان (بخش اول)
مدیریت در خانواده به معنای واقع‌بینی در تعیین اهداف و هماهنگی آن با امکانات موجود، است.
 
چکیده: اداره خوب یک خانواده می‌تواند در جهت بهبود اوضاع داخلی خانواده‌ها، ارتقای روابط بین آنها و در نهایت مستحکم شدن پایه‌های اجتماع قرار گیرد. در مقاله ذیل به اهمیت مدیریت در خانواده و همچنین ویژگی ها و توانایی­ های لازم برای مدیریت در خانه اشاره می­ کنیم.

تعداد کلمات 1081 /  تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

مهارت مدیریتی زنان

مفهوم مدیریت

در لغت‌نامه دهخدا مدیر به معنای اداره‌کننده و گرداننده است. مدیریت در خانه به معنای اداره کردن یا بهینه کردن امور منزل در تمامی سطوح و نیازمند آموزش‌های نظری و عملی است. مدیریت خانه برای اکثر زنان و برخی از مردان در سرتاسر دنیا کاری تمام وقت است که اگر به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد، می‌تواند زندگی آسوده‌تر و مرفه‌تری را برای خانواده فراهم آورد.
 

اهمیت مدیریت در خانواده

اداره خوب یک خانواده می‌تواند در جهت بهبود اوضاع داخلی خانواده‌ها، ارتقای روابط بین آنها، مستحکم شدن پایه‌های اجتماع و ایجاد صرفه‌جویی‌های اقتصادی قرار گیرد. هر خانواده باید رسالت خود را در مسیر زندگی بداند و ارزش‌های اساسی را که برای آن زندگی می‌کند بشناسد و اهمیت آن را درک کند. این مسئله باعث می‌شود خانواده معیار و راهنمایی برای اخذ تصمیم‌های روزمره و در نهایت رسیدن به هدف کلی زندگی خود داشته باشد. استفاده از دانش و مهارت‌های مدیریت درون خانواده به زنان این امکان را می‌دهد که از منابع بیکران و استعدادهای ذهنی خویش در راستای دستیابی به هدف‌های معنوی و مادی بهره بگیرند. اما با وجود اهمیت مدیریت در خانه هنوز در بیشتر کشورها از جمله کشور ما به صورت علمی این مقوله مورد بررسی قرار نگرفته و اجزای آن مشخص و شناخته نشده است.ادارۀ منابع در اختیار انسان همچون نیروی فکری و جسمی و به کارگیری امکانات مالی و معنوی کاری بس مشکل و نیازمند تدبیر و مهم‌تر از همه هنر است. به کارگیری خلاقانه و هنرمندانه مدیریت در زمینه‌های گوناگون، زنان را قادر می‌سازد تا در راستای رفاه و آرامش روانی خویش با رنج کمتر و شادی بیشتر گام بردارند.


خصوصیت‌های لازم برای مدیریت

1. شناخت خود و داشتن احساسات مثبت نسبت به خود.
2. آگاهی از ویژگی‌ها، خصوصیت‌ها، توانایی‌ها و قابلیت‌های خود.
3. داشتن ثبات، اقتدار، یکرنگی و تعادل.
4. داشتن قدرت خلاقیت (تولیدکننده بودن و نه صرفاً مصرف‌کننده)
5. داشتن توانایی ایجاد ارتباط.
موفقیت برای هر فرد در مدیریت خانواده ممکن است با دیگران متفاوت باشد. مسئله اصلی این است که خود فرد باید شناخته شود. توانایی‌های فردی تخمین زده شده و بداند که تصویری که از خود دارد چگونه است. موفقیت یک مدیر خوب فقط از جهت مالی نیست، موفقیت می‌تواند همه زندگی را در برگیرد و توسط احساس فرد و خانواده‌اش تعیین شود. در همین راستا دو صفت مناسب برای یک مدیر خانه را می‌توان خوش‌بینی و فداکاری دانست.

* خوش‌بینی: یکی از صفت‌های بسیار مهم برای یک مدیر در منزل داشتن خوش‌بینی است.
* فداکاری: ماهیت خانواده و مدیریت آن در تمام مراحل، فداکاری و از خودگذشتگی اعضا را نسبت به هم می‌طلبد. خانواده و مدیریت درست آن، با خودبینی و خودخواهی در تضاد است. ایثار، شرط لازم برای یک مدیریت مطلوب در خانه است.
 

مهارت‌های اصولی یک مدیر در مدیریت خانه

 

1. داشتن برنامه

در واقع اساسی‌ترین موضوع در تشکیل و بقای یک خانواده داشتن هدف شخصی است. هدف‌های یک خانواده در درازمدت، ادامه نسل و تعالی اعضا از لحاظ روحی و مادی است. خانواده در راه رسیدن به این هدف اصلی، هدف‌های مقطعی و فرعی دیگری نیز از قبیل؛ اهداف آموزشی و تربیتی، اجتماعی و اقتصادی را نیز مدنظر قرار می‌دهد. یک زن مدیر با پیش‌بینی و ارزیابی آینده، توان و امکانات لازم برای واکنش‌های مناسب در برابر رویدادها و دستیابی به اهداف را فراهم می‌سازد. در این راستا مدیر نخست باید طرحی از اقدام‌ها و فعالیت‌هایی را که لازم است انجام گیرد تهیه کند. این طرح علاوه بر پیش‌بینی نتایج و مسیر فعالیت‌ها باید مراحل گذر و سرانجام روش‌ها و راه‌های انجام کاری را روشن سازد. همچنین وحدت و هماهنگی اجزای طرح، قابل انعطاف‌ بودن و استمرار و دقت، از اجزای یک برنامه‌ریزی خوب از سوی مدیر می‌باشد.


2. مهارت هماهنگی

در واقع وظیفه زن ایجاد هماهنگی هدفمند بین اعضای خانواده براساس منطبق کردن منابع انسانی و دیگر منابع است. هماهنگی برای هر کاری چه فردی و اجتماعی و چه کوچک و بزرگ امری ضروری است. اگر هماهنگی ذهن و اندیشه با تن وجود نداشته باشد، هیچ کاری از انسان ساخته نیست. هر چه اندیشه و پندار آدمی با کردار و رفتار هماهنگی بیشتری داشته باشد نتیجه بهتری به دست خواهد آمد. داشتن هدف و واقع‌بینی در تعیین هدف‌ها و هماهنگی آن با امکانات موجود آینده، ایجاد همدلی در رسیدن به هدف‌ها در خانواده گرچه در معنای مدیریت گنجانده شده باشد، اما پایه زیستن و وسیله تسلط انسان بر سرنوشت خودش می‌باشد.
 

3. مهارت نظارت

نظارت به معنای روش و یا وسیله‌ای است که درستی انجام امور را در مقایسه با طرح و برنامه و یا تصمیم گرفته شده بررسی می‌کند. برای نظارت مؤثر چهار شرط لازم است:نخست اینکه، نظارت با سرعت توام باشد. دوّم، پیگیری شود.سوم، نظارت اجرایی داشته باشد و سرانجام این نظارت تدابیری باشد که از تکرار نارسایی جلوگیری کند.
تقریباً هیچ کس هیچ کاری را از آغاز بدون اشتباه و خطا نمی‌تواند انجام دهد و هر مدیری هر چند با تجربه هیچ گاه بی‌نیاز از تجربه‌اندوزی جدید نیست. به همین دلیل نظارت بر جریان انجام کار، درس‌گیری مثبت یا منفی از آن و واکنش متناسب به آن برای مدیری موفق شدن و یا ادامه موفقیت مدیر امری کاملاً ضروری است؛ به عنوان مثال پدر و مادر خانواده با پرورش نخستین فرزند خود شروع به کاربرد آنچه که به صورت مشاهده و یا تئوری آموخته‌اند می‌کنند و به همین دلیل معمولاً کارشان با خطای زیادی روبه‌روست. خوراک‌دهی کودک، مقدار و زمان آن، شرایط خواب و سایر رفتارهای او برای آنها تازگی دارد. نظارت پیگیر در وضع و حرکات کودک همراه با تحقیق و کسب اطلاعات دائمی، اصلاح روش‌ها و استفاده از وسایل متناسب با وضع کودک برای موفقیت در پرورش فرزند کاملاً ضروری است. بدین ترتیب پدر و مادر مهارت بیشتری پیدا کرده و به مرور خطای کمتری انجام می‌دهند. واضح است که این خطاها در پرورش فرزند دوم به حداقل می‌رسد؛ به شرطی که از آموخته‌ها درس گرفته شده و اطلاعات لازم را انجام داده باشند.

ادامه دارد...

تهیه و تنظیم:
خانم حدیثه اسفندیار
 

بیشتر بخوانید:
مدیریت خانواده دراسلام(1)
مدیریت خانواده دراسلام(2)
مدیریت خانواده؛ الگوها و مقتضیات (1)
مدیریت خانواده؛ الگوها و مقتضیات (2) 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط