بزرگمهر
ملیت : ایرانی
-
قرن : 0
منبع : ایران در عهد باستان
(س ششم م)، نویسنده. وزیر انوشیروان بود، در ادبیات فارسى بارها به عنوان نمونهى دانش و لیاقت و تقوى از او نام برده شده است. در مورد وى روایاتى است، از جمله این كه پادشاه هند شطرنجى نزد پادشاه ایران فرستاد، بزرگمهر اسرار این بازى را كشف كرد و در مقابل بازى نرد را اختراع كرد. رسالهاى به زبان پهلوى به نام «پند نامگ وزرگمهر بختگان»، (پندنامهى بزرگمهر پسر بختگان)، به او منسوب است.[1]
هرجا كه سخن از انوشیروان به میان مىآید نامى هم از وزیر او بزرگمهر برده مىشود. در منابع عربى و فارسى راجع به عقل و كیاست این وزیر سخن بسیار رفته است. و در ادبیات اسلامى هرگاه خواستهاند كه فرد اكمل و نمونهى كامل از یك وزیر باتدبیر را نشان داده باشند، نام او را بردهاند و حكایتها از دانایى او آوردهاند. با همهى این تشریفات و توصیفات با كمال تأسف هنوز شخصیت چنین مردى بر ما مجهول است. اما بنا به تحقیق خاورشناسان بزرگمهر نام شخص بخصوصى نبوده بلكه عنوان و نامى مقامى از مقامات كشور بوده است كه آن عنوان را در دورهى ساسانى وزرگ فرمذار (بزرگ فرمذار) یعنى وزیر اعظم مىگفتند كه ظاهراً هم بزرگمهر یا بزرجمهر هم تصحیف عنوان بزرگ فرمذار بایستى باشد. این بزرگ فرمذار زمان انوشیروان را پسر سوخرا (زرمهر) دانستهاند و چون سوخرا ملقب به بختگان بود از این جهت بزرگمهر را نیز پسر بختگان نوشتهاند.
گویند كه بزرگمهر نخست مربى هرمزد پسر انوشیروان بود و سپس به كثرت دانایى او پى برده او را بركشید، و به مقام وزارت رسانید. در بعضى از نوشتههاى دورهى اسلامى آمده است كه خسرو پرویز سرانجام بزرگمهر را بكشت.
فعالیت ها : : مشاهیر / نویسندگی مشاهیر / سیاست
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}