توصیههای تغذیهای برای پیشگیری از ویروس کرونا
سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح همچون سایر عوامل زمینهای مثل بیماری دیابت و بیماریهای ریوی، میتواند عامل ابتلا یا پیشگیری از ابتلای افراد به کروناویروس باشد.
توصیههای تغذیهای وزارت بهداشت برای پیشگیری از ویروس کرونا
به گزارش راسخون، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، دکتر زهرا گفت: عملکرد سیستم ایمنی بدن نقشی مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی ازجمله بیماری ویروس کرونا دارد. عامل ابتلا یا پیشگیری از ابتلا به این ویروس بیماریهای زمینهای مثل دیابت و بیماریهای ریوی، میتواند سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح باشد.وی افزود: کمبود دریافت ویتامین هایی مثل ویتامین C و A با تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش می دهد. کمبود آهن و کم خونی و کمبود ویتامین د هم موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
عبداللهی ادامه داد: با مصرف روزانه منابع غذایی ویتامین C مثل مصرف سبزی و سالاد، میوه های حاوی ویتامین C مثل پرتقال، نارنگی، لیموترش و لیموشیرین، کیوی و سبزیهای دارای ویتامین C مثل انواع کلم، گل کلم، شلغم، انواع فلفل، ویتامین C بدن را تأمین میکند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه بیان کرد: به عنوان مثال روزانه یک عدد پرتقال یا 2 عدد نارنگی ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند. هویج و کدوحلوایی هم منابع خوب ویتامین A هستند.
بنابر اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، عبداللهی ادامه داد: این روزها همه افراد از کودکان زیر5 سال تا مادران باردار و سالمندان و بیمارانی که کورتن مصرف می کنند باید هر روز سبزی یا سالاد همراه با آب لیمو یا آب نارنج تازه استفاده کنند.
وی افزود: از هویج و کدوحلوایی در غذاهای روزانه استفاده شود. مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا توصیه می شود. مصرف سوسیس و کالباس و سایر فست فودها اجتناب شود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات یا تخم مرغ را حائز اهمیت دانست و گفت: کمبود ریز مغذی هایی مثل آهن و روی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. از منابع غذایی این 2 ریز مغذی مثل حبوبات، شیر و لبنیات و سبزیهای برگ سبز و انواع خشکبار بیشتر استفاده کنید.
وی تصریح کرد: استرس و فشارهای عصبی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. به خاطر داشته باشید رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه، و حصول اطمینان از دریافت کافی ریز مغذیها و پروتئین نقش مهمی در پیشگیری و ابتلا به بیماری ویروس کرونا دارد.
توصیههای طب ایرانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کروناویروس
معاون تعالی دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت رعایت بهداشت و عمل به توصیههای بهداشتی، در رابطه با برخی اقدامات توصیه شده در طب ایرانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، توضیح داد.دکتر علیرضا عباسیان گفت: روزهداری طبی به معنای کاهش حجم و کالری غذای دریافتی در حد ۲۰ درصد کمتر از وضعیت همیشگی در هر فرد است. این روش با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب میتواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه مبارزه بدن با عوامل بیماریزای بیرونی شود که به این علت در این ایام آن را به مردم توصیه میکنیم.
وی در ادامه با تاکید بر عدم مصرف برخی اقلام غذایی، افزود: مصرف ترشیها باید محدود شده و از مصرف ادویههای تند و تیز مانند فلفل قرمز، خردل و شوریها مانند آجیل شور یا خیار شور پرهیز کنید. همچنین بهتر است مصرف ماست، گوجه، موز و غذاهای خمیری و ثقیل محدود شود.
عباسیان ادامه داد: از سوی دیگر مصرف خورشهای آبدار همراه با سبزیهای تازه، آلو بخارا، زرشک، خورش کدو، خورش لوبیا سبز، بامیه و کدو حلوایی آبپز نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت همچنین با اشاره به نقش ادویهجات و گیاهان دارویی در تقویت سیستم ایمنی بدن، خاطرنشان کرد: مصرف آویشن، دارچین، سیاهدانه، زردچوبه، چای کوهی، گل گاوزبان، بابونه زعفران، هل، رزماری و میخک نیز برای بدن بسیار مفید است.
توصیه های دکتر وحید علیاننژادی پژوهشگر طب سنتی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا
الف. توصیههای دارویی و تدابیر درمانی
ــ شربت عسل و آبلیمو: مقدار دلخواهی عسل را در آب حل کنید (حدّاقل یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب)؛ سپس مقداری آبلیموترش تازه (یا آبلیموی خانگی) به آن اضافه کنید و آن را بهآرامی و جرعه جرعه میل کنید؛ روزی دو تا سه لیوان از این شربت گوارا بنوشید.ــ خوردن روزانه سه قاشق غذاخوری عسل
ــ مصرف سیاهدانه؛ مصرف سیاهدانه اثر تقویتی خوبی بر بدن دارد؛ برای این کار روزی یکی تا دو بار انگشت خود را در ظرف سیاهدانه برده و همان تعدادی را که به انگشت شما میچسبد بهآرامی بجوید؛ میتوانید سیاهدانه را پودر کنید و روی خوراکیهایی مثل پنیر بپاشید (البته توجه داشته باشید که باید از مصرف سیاهدانه آسیابشده کهنه جدّاً پرهیز کرد).
ــ مصرف دوسین؛ دوسین ترکیب سیاهدانه و عسل است که اثر تقویتی خوبی بر بدن و سیستم دفاعی آن دارد؛ این ترکیب در خیلی از عطّاریها موجود است امّا با مخلوط کردن یکسوم لیوان سیاهدانه آسیابشده و ترکیب آن با یک لیوان عسل میتوانید آن را بسازید؛ میزان مصرف این ترکیب، روزی دو تا سه قاشق چایخوری است.
ــ مصرف روزانه یک تا سه قاشق مرباخوری مربای زنجبیل یا دو فنجان دمکرده زنجبیل
ــ چرب کردن بینی با روغن سیاهدانه یا روغن بنفشه
ــ مصرف دمنوش آویشن؛ روزی دو بار و هر بار یک قاشق غذاخوری آویشن را با یک و نیم لیوان آب، روی شعله کم بجوشانید تا یک لیوان سرخالی بماند؛ سپس آن را شیرین کرده (ترجیحاً با عسل) و میل کنید؛ برای اثربخشی بیشتر و نیز برای این که این جوشانده به همه سازگار باشد، 5 عدد عناب را با چنگال خراش دهید و همراه آویشن بجوشانید.
ــ دمنوش مرزنجوش، نعناع، زوفا، مریمگلی، گلگاوزبان، بابونه، عنّاب، پرسیاوشان، سرخارگل، دارچین، زنجبیل و... هم مناسب است.
ــ انجام حجامت؛ اگر تا به حال حجامت نکردهاید یا بیش از شش ماه از آخرین حجامت شما میگذرد، با مشورت یک طبیب مجرّب در زمینه طبّ سنتی نسبت به انجام آن اقدام کنید؛ حجامت، تأثیر واضحی بر افزایش توان سیستم ایمنی بدن دارد.
ب. تدابیر مربوط به زندگی روزمره
ــ مصرف روزانه سبزیجات؛ سبزیجات را ترجیحاً بهصورت تازه مصرف کنید؛ برای مصرف از سبزیهای معطر مثل نعناع، ریحان، پونه، سوسنبر، مرزه، بادرنجبویه، جعفری، شوید و... استفاده کنید.ــ مصرف سبزیها و خوراکیهای نفّاخ (مثل تره، تربچه، پیازچه) را کاهش دهید.
ــ سیر و پیاز را بهصورت پخته در غذاها میل کنید تا ضمن استفاده از اثرات مفید آنها، دچار نفخ نشوید.
ــ مصرف روزانه سیب شیرین، انار شیرین، پرتقال شیرین، لیمو شیرین، هویج و شلغم پختهشده
ــ مصرف ادویههایی مثل دارچین، زنجبیل و آویشن در غذا
ــ مصرف بادام؛ چند عدد بادام درختی خام و پوستکنده را قبل از هر سه وعده غذایی مانند آدامس بهخوبی بجوید و میل کنید.
پرهیزات
ــ غذاها و میوههای آبدار (مانند غذاهای حاوی گوشت و روغن زیاد، ماهی، شیر، ماست، هندوانه، و...)ــ برای مصرف شیر، آن را با یکسوم حجم خودش، آب و چند نخود زنجبیل آسیابنشده، بجوشانید تا آب اضافهشده بهطور کامل بخار شود؛ بهتر است شیر را با عسل یا شیره انگور میل کنید.
ــ غذاهای مانده، خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده، روغنهای چند بار حرارتدیده مانند فستفودهای سرخشدۀ بازاری، تنقّلات بازاری مانند چیپس و پفک
ــ غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو، بادنجان بهخصوص میرزاقاسمی، گوشتهای صنعتی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی و نان غیربرشته و خمیر، و غذاهای چرب و سنگین مثل کلّهپاچه، موز و... .
ــ اگر بهدلیلی مانند ضعف مجبورید مواد گوشتی بیشتری مصرف کنید، ترجیحاً از گوشت پرندههای کوچک استفاده کنید و در طبخ و مصرف آنها از ترشیهایی مانند سماق، آبلیمو، آبغوره، ربّانار و... (در افراد گرممزاج) یا آویشن و دارچین (در افراد سردمزاج) استفاده کنید.
ــ پرهیز از پرخوری و پرنوشی؛ پرهیز از درهمخوری و برهمخوری، پرهیز از آشامیدن زیاد آب خصوصاً آب بسیار سرد
ــ عدم زیادهروی در روابط زناشویی
ــ پرهیز از استحمام طولانی
ــ پرهیز از بدخوابی، دیرخوابی، بیخوابی و پرخوابی
ــ درمان مناسب یبوست مزاج
ــ پرهیز از فعالیت بدنی سنگین مانند ورزشهای سنگین و حرفهای بهخصوص اگر به آنها عادت ندارید؛ یکی از بهترین ورزشها در این زمانها برای همه افراد، بهویژه کودکان و افراد مسن، تابسواری در فضای منزل است.
ــ پرهیز از بیحرکتی که باعث افزایش رطوبت بدن و افزایش استعداد بروز عفونت در بدن میشود.
ــ اصلاح آب؛ اگر به سلامت آب مصرفی خود شک دارید، باید بدانید جوشاندن (یک دقیقه) یا افزودن کمی سرکه یا آبلیموترش یا سکنجبین به آب، بسیاری از ضررهای آن را جبران میکند.
ــ جلوگیری از ورود مواد سمّی به بدن؛ عدم مصرف سیگار و قلیان؛ عدم استفاده از حشرهکشها یا خوشبوکنندههای مصنوعی، تهویه مناسب محیط بهویژه آشپزخانه و...
روش های ضدّعفونیکردن هوا
برخی توصیههای طب سنتی در این زمینه کاربردی و راهگشا هستند:ــ دود کردن اسفند یک گزینه مناسب برای پاکسازی محیط است؛ میتوانید از دود اسفند بهتنهایی یا همراه با افزودنیهایی مانند کندر، سقّز، گلپر و کاه برای ضدّعفونی کردن هوا استفاده کنید.
ــ دود دادن روزانه عنبرنسارا هم در کاهش شیوع بیماریهای عفونی بسیار مؤثر است.
ــ گذاشتن سیر، میخک، برگبو و... در چند نقطه از منزل
ــ پاکسازی سطوح با آبی که در آن مقداری سرکه ریختهاید.
ــ بوییدن بوهای مناسب مثل بوییدن سیب، به، گلاب، عرق بهارنارنج، عرق بیدمشک، برگ شمعدانی عطری، نعناع، سرکه، پیاز یا سیر در طول روز
ــ در صورت ضرورت، یک پارچه نخی را خیس و بهعنوان ماسک استفاده کنید؛ اگر کمی سرکه یا آبلیمو هم با آب مخلوط کرده و چفیه را در آن خیس کنید، نتیجه بهتری حاصل خواهد شد.
ــ ماسکهای یکبارمصرف معمولاً کارآیی چندانی ندارند و استفاده از ماسکهای فیلتردار ارجح است اما در صورت ناچاری بهتر است ماسکهای یکبارمصرف را نیز با کمی سرکه یا آبلیمو آغشته کرد.
منبع:
1. ایسنا / توصیههای تغذیهای وزارت بهداشت برای پیشگیری از کرونا
2. ایسنا / توصیههای طب ایرانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا
3. خبرگزاری تسنیم / ۳۴ راهکار و تدبیر "طب سنتی" برای پیشگیری از ابتلا به "کرونا"
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}