مقاومت حتی در محاصره!
عربستان در حالی که از سال ۲۰۱۵ یمن را تحت محاصره هوایی، دریایی و زمینی قرار داده است. اما با این وجود نتوانسته بر انصارالله یمن پیروز شود. نکته مهم این است که انصارالله توانست جنگ را از مرحله پدافندی(دفاعی) به مرحله آفندی(تهاجمی) تغییر داده و با این اقدام یک تغییر راهبردی در معادلات نبرد ایجاد کند. بههمین دلیل با حملات موشکی و پهپادی انصارالله به عربستان، ریاض در نهایت بلند کردن پرچم سفید را تنها راه حل پیش روی خود دیده است. بزرگترین عامل این عقبنشینی نیز عملیات بزرگ در قلب صنعت نفتی عربستان بود. یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن صبح روز شنبه ۲۳ شهریور ماه در عملیاتی، تاسیسات نفتی عربستان را با ۱۰ فروند پهپاد هدف قرار داد. این عملیات که در نوع خود بزرگترین حمله پهپادی علیه زیربناهای حیاتی نفتی عربستان به شمار میآید. سبب خسارتهای سنگین به بخش نفت و گاز سعودی و همچنین هیمنه و حیثیت سیاسی و نظامی ریاض شد. این هجوم گسترده در ادامه سلسله حملههای پهپادی نیروهای انصارالله به بخش انرژی سعودی به شمار میآید. در واقع حمله انصارالله به دو پالایشگاه البقیق و الخریص باعث شد تا ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه از تولید نفت عربستان کاهش پیدا کرده و خسارت ۳۰ میلیارد دلاری بر عربستان تحمیل شود. مهمتر از همه، سامانههای دفاعی پاتریوت(ساخت آمریکا) عملا در مقابل انصارالله فلج شدند. این حمله به عنوان بزرگترین شکست هوایی تاریخ عربستان نیز مطرح شده است. شکست عربستان در این عملیات نشان داد که هیچ نقطهای از عربستان امنیت ندارد.
اما عملیات بزرگ دیگر پس از حمله به آرامکو اتفاق افتاد. پس از حمله به آرامکو، انصارالله یمن، طرح صلحِ فراگیر را از موضع قدرت به عربستان پیشنهاد داد. پس از اینکه ریاض در برابر این طرح سکوت کرد و به نوعی آن را قبول نکرد بلافاصله ارتش و انقلابیون یمن عملیات موسوم به "نصر من الله" که در نجران انجام شده بود را علنی کردند. این عملیات که بزرگترین عملیات زمینی در طول جنگ یمن بود باعث کشته شدن بیش از۵۰۰ نفر و اسارت۲۰۰۰ تن از مزدوران سعودی شد. علاوه بر این۵۰۰ کیلومتر از اراضی نجران تحت تسلط انصارالله قرار گرفت و به اندازه یک سال جنگ، مهمات و سلاح مدرن جنگی از سوی انصارلله به غنیمت گرفته شد.
در واقع عربستان پس از این دو حمله به تدریج نشانه هایی از عقب نشینی به صنعا ارسال کرد و در نهایت دیدارهایی بین هیئت صنعا با نمایندگان عربستان در عمان اتفاق افتاد و رسانه ها این اقدام عربستان را زانوزدن در برابر انصارالله توصیف کردند. در واقع عربستان در شرایط کنونی همان گونه که "عمار الاشول" کارشناس جهان عرب در المانیتور نوشته، به دنبال خروج آبرومندانه با انصارالله یمن است. بن سلمان قرار بود که انصارالله را در مدت چند هفته شکست دهد، اما پس از57 ماه به دنبال فرار از باتلاق یمن است. در حال حاضر این بزرگترین شکست عربستان به شمار میرود.
محمد مرادی