ویلیام برنز که در سال ۲۰۱۴ پس از سه دهه فعالیت دیپلماتیک بازنشسته شد، در شرایط کنونی و با توجه به تشدید تنشها میان ایالات متحده و روسیه- کشوری که به عنوان سفیر آمریکا در آن فعالیت داشت- به ریاست یکی از حساسترین نهادهای جاسوسی آمریکا منصوب شد.
گفتنی است که مجلس سنا با اختلاف اندکی انتصاب «خاویر بکرا» به ریاست سازمان بهداشت و خدمات انسانی را نیز تأیید کرد.
پیش از این سخنان ویلیام برنز در جلسه رسیدگی به صلاحیت وی برای تصدی سازمان سیا، جنجال زیادی در رسانهها برپا کرد.
وی در جریان اظهارات خود ضمن اتخاذ مواضع بسیار تند علیه ایران و روسیه، بر مقابله با آنچه وی خطر چین نامید، تأکید کرده و رئیس جمهور این کشور را رهبری متخاصم در برابر آمریکا نامید که به ادعای وی باید هر چه سریعتر مانع اجرای سیاستهای او شد.
چرا ویلیام برنز برای ریاست «سیا» برگزیده شد؟
«دیوید ایگناتیوس» نویسنده روزنامه واشنگتن پست با انتشار مقالهای درباره انتخاب برنز برای ریاست سازمان «سیا» در دولت آینده آمریکا نوشت: انتخاب این دیپلمات کهنه کار برای ریاست سیا به این معناست که بایدن شخصی را انتخاب کرد تا بتواند قضاوتی مستقل در نحوه مدیریت این دستگاه بزرگ اطلاعاتی آمریکا داشته باشد.این مقاله می افزاید: احتمالا یکی از دلایل انتخاب برنز این بوده است که وی به عنوان یک شخصیتی غیرحزبی شناخته شده باشد که قبلا در "جاهای دشوار" مانند روسیه و خاورمیانه فعالیت میکرد و روابط نزدیکی با کشورهایی داشته که از نزدیکترین شرکای سیا بودهاند.
در همین ارتباط، نشریه «فارین پالیسی» با انتشار مطلبی در این باره نوشت: جناح مترقی حزب دموکرات بایدن را برای انتخاب برنز تحت فشار قرار داده است.
در ادامه گزارش فارین پالیسی آمده است: برنز اولین شخصیت دیپلماتی خواهد بود که رهبری سیا را بر عهده خواهد گرفت و این انتخاب بدین معناست که بایدن می خواهد نسخه اقدامات سیا در طول تاریخ معاصر را بپیچد.
نشریه آمریکایی ادامه داد: «جناح مترقی حزب دموکرات، بایدن را تحت فشار قرار داد تا فردی را که در شکنجهها یا حملات هواپیماهای بدون سرنشین نقش دارد (مانند جینا هاسپیل شکنجه گر معروفی که در دوران ترامپ ریاست سیا را بر عهده داشت)، انتخاب نکند».
این نشریه آمریکایی در ادامه یادآور شد:«مقامات سابق آمریکا تأیید کردند که برنز در تمام مدت تصدی خود در وزارت خارجه آمریکا با سازمان سیا همکاری خوبی داشته است. داگلاس لندن مدیر اسبق مبارزه با تروریسم در مناطق جنوب و جنوب غربی آسیا در سازمان سیا گفت که برنز در «برنامههای حساس» بسیاری با سیا همکاری داشته است.
زندگینامه ویلیام برنز
ویلیام برنز (William Joseph Burns) در سال ۱۹۵۶ در پایگاه نظامی فورت برگ واقع در کارولینای شمالی آمریکا بدنیا آمد. وی به عنوان رئیس سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) از سوی بایدن انتخاب شده است.ویلیام جوزف برنز، زادهٔ ۴ آوریل ۱۹۵۶ دیپلمات ارشد آمریکایی است که توسط جو بایدن به عنوان ادارهکننده سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) به سنای آمریکا معرفی شده است.
آشنایی با آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA)
وی در بین دیپلماتهای آمریکایی بیشترین تحصیلات مستمر آکادمیک را داشته است. ویلیام برنز که قبلا سفیر آمریکا در روسیه، و اردن بوده دارای مدرک دکترای روابط بینالملل از دانشگاه آکسفورد است. او سه مدرک دکترای افتخاری دارد. وی در مذاکرات هستهای ایران با گروه ۵+۱ ایفای نقش کرده است.برنز شرایط کافی برای بازنشستگی در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما را داشت اما تقاضای او مورد موافقت قرار نگرفت.
سوابق
عضو تیم مذاکرات هسته ای ایران با گروه ۵ +۱قائم مقام وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا از ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۱ تا ۲۴ اکتبر ۲۰۱۴ در دوران باراک اوباما
معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا از ۱۳ می ۲۰۰۸ تا ۲۸ ژوئیه ۲۰۱۱ در دوران جورج بوش
سفیر ایالات متحده آمریکا در اردن از ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱
سفیر ایالات متحده آمریکا در روسیه از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸
منبع:
1. مهر/ با تأیید مجلس سنای آمریکا؛ «ویلیام برنز» رئیس «سازمان سیا» شد
2. ایرنا/ چرا ویلیام برنز برای ریاست «سیا» برگزیده شد؟
3. همشهری آنلاین/ زندگینامه: ویلیام برنز (۱۹۵۶-)