ماجرای حرفه ای شدن استقلال و پرسپولیس چیست؟/ وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم

هر سال در اواسط پاییز، بحث صدور مجوز حرفه‌ای از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای تیم‌های حاضر در لیگ قهرمانان این قاره بالا می گیرد و در این بین تیم های استقلال و پرسپولیس یک پای ثابت این ماجرا هستند. مجوز...
دوشنبه، 10 آبان 1400
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: ناهید اسدی
موارد بیشتر برای شما
ماجرای حرفه ای شدن استقلال و پرسپولیس چیست؟/ وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم
به گزارش راسخون؛ سالهاست باشگاه های فوتبال ایران برای این که بتوانند مجوز حضور در لیگ قهرمانان آسیا را بگیرند واقعیت ها را به کنفدراسیون آسیا نمی گویند. با این حال در دوره های گذشته توانستند رضایت این نهاد قاره ای برای حضور در لیگ قهرمانان را بگیرند اما برای فصل آینده کار پیچیده شده است.

از مدتها قبل عنوان شده بود که نمایندگان ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان برای حضور در این مسابقات باید مجوز حرفه ای را دریافت کنند اما با وجود تلاشی که از سوی آنها خصوصا دو باشگاه استقلال و پرسپولیس صورت گرفت، کمیته صدور مجوز حرفه ای مدارک این دو باشگاه را تایید نکرد.

در شرایطی که هنوز کنفدراسیون فوتبال آسیا در مورد حذف دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از فصل آینده لیگ قهرمانان اعلام رسمی و قطعی نکرده است اما برخی مسئولان فدراسیون فوتبال از حذف این دو باشگاه خبر دادند و تاکید کردند که تنها سه تیم از فوتبال ایران جواز حرفه ای دریافت کرده است.

با وجود این که بدهی های دو باشگاه استقلال و پرسپولیس پا بر جاست و پرونده های این دو باشگاه نیز همچنان باز است، اما باشگاه پرسپولیس پس از نشست صبح امروز یکشنبه مسئولان سرخابی با وزیر ورزش اعلام کرد که مجوز حرفه ای باشگاه پرسپولیس صادر شده است!

باشگاه پرسپولیس در حالی چنین ادعایی را مطرح کرده است که هنوز کنفدراسیون فوتبال آسیا به طور رسمی در مورد حذف شدن یا نشدن باشگاه های ایرانی اعلام رسمی نکرده است. حالا چطور باشگاه پرسپولیس این ادعا را مطرح کرده مشخص نیست!

به نظر می رسد نشستی که صبح امروز مدیران دو باشگاه استقلال و پرسپولیس با سیدحمید سجادی وزیر ورزش و جوانان برگزار شد در اعلام خبر باشگاه پرسپولیس تاثیرگذار بوده است.

در این میان ممکن است مجوز حرفه ای سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به روش سالهای گذشته که پنهان کردن مشکلات و بدهی ها از چشم کنفدراسیون فوتبال آسیا بود صادر شود و ممکن هم هست این خبر باشگاه پرسپولیس برای آرام کردن افکار عمومی باشد.

برای قطعی شدن این خبر باید تا اعلام رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا صبر کرد اما آنچه واقعیت دارد این است که دو باشگاه استقلال و پرسپولیس درگیری پرونده های مالی سنگینی هستند که با وجود آنها نباید این مجوز صادر شود.
 

مجوز حرفه ای AFC چیست؟

 
ماجرای حرفه ای شدن استقلال و پرسپولیس چیست؟/ وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم

هر سال در اواسط پاییز، بحث صدور مجوز حرفه‌ای از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای تیم‌های حاضر در لیگ قهرمانان این قاره بالا می گیرد و در این بین تیم های استقلال و پرسپولیس یک پای ثابت این ماجرا هستند و تا آخرین لحظه میان ماندن و حذف شدن دست و پا می‌ زنند.

 درست یا نادرست، تاکنون این دو تیم با حمایت های نهادهای دولتی توانسته بودند مجوز حرفه ای خود را دریافت کنند اما این بار به نظر می رسد کار بیخ پیدا کرده و طبق گزارش رسانه های داخلی و به خصوص خارجی، این دو تیم پرطرفدار به همراه تیم های سرشناسی از عربستان، امارات و کره جنوبی از فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته می شوند.

در حالی که به علت تعطیلی کنفدراسیون فوتبال آسیا در روز یک شنبه هنوز آخرین وضعیت استقلال و پرسپولیس مشخص نشده، یک رسانه اماراتی اعلام کرده تیم های بزرگ غرب آسیا اعم از الاهلی، الاتحاد و النصر عربستان، الوحده و العین امارات و همچنین استقلال و پرسپولیس به دلایل مختلف حذف شده اند!

درباره استقلال و پرسپولیس گفته می شود که این بار مشکل مربوط به مسائل مالی و بدهی‌های خارجی نیست بلکه موضوع به مالکیت مشترک این دو تیم مربوط می شود اما کیست که نداند مشکل این دو تیم فراتر از این هاست؛ به طوری که یک مسئول کمیته بدوی صدور مجوز حرفه ای در ایران چندی قبل از سندسازی برای دور زدن الزامات AFC سخن گفته بود که دو سال قبل به علت مشخص شدن این ماجرا، کنفدراسیون فوتبال آسیا، فدراسیون فوتبال ایران را به علت برخی تخلفات در این فرآیند 119 هزار دلار جریمه کرد!

اما سوالی که به وجود می‌آید این است که مجوز حرفه ای باشگاه‌ها براساس چه متر و معیاری صادر می شود و هدف از این کار چیست؟

مجوز حرفه ‌ای یا (Club Licensing) مجموعه از استانداردها و قوانینی است که باشگاه ها باید برای هر کدام از آنها اسناد و مدارکی را تهیه و ارسال کنند. این استانداردها و قوانین را یک سازمان مرجع مثل (کنفدراسیوت فوتبال آسیا) AFC که بالاترین نهاد در آسیا و حاکم بر فوتبال است و تمامی فدراسیون کشور های قاره آسیا و باشگاه های فوتبال عضو آن هستند و براساس قوانین آنها وضع شده این نهاد بزرگ فعالیت می‌کنند.

مجوز حرفه ای شامل ۵ معیار اصلی است که این معیارها عبارتند از ورزشی، زیرساخت، پرسنلی، حقوقی و مالی که روی هم رفته دارای حدودا ۶۰۰ آیتم هستند و تمامی بخش های یک باشگاه حرفه ای را شامل می‌شود و آنها باید مستندات معتبر را آماده و سایت مدیریت مجوز حرفه ای ارسال کنند.


براساس استانداردها و قوانینی که هرسال نیز از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا هم به روز می شود باشگاه موظف به توسعه و انطباق مجموعه خود با آنها هستند و تمامی این موارد در قالب فایل ها و مستنداتی به AFC ارسال می‌شود. باشگاه های ایرانی نیز به دلیل اینکه خیلی سخت خود را تغییر یا بروز میکنند اهرم فشار و زوری که از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا به آنها وارد می شود موجب رخ دادن اتفاقاتی مثبت در آنها است.

باشگاه هایی که قبلا به آکادمی های خود توجه نکرده و یا حتی با بدهی های مالی یا شکایت های بسیار زیادی روبرو بوده اند و در بخش زیر ساخت نقاط ضعف بسیاری داشته اند هم اکنون با ارزیابی چندین ساله در مجوز حرفه ای توانسته اند خود را تغییر داده و پیشرفت کنند البته این موارد به جز باشگاه های استقلال، پرسپولیس و چند باشگاه دیگر است.

سهیل مهدی، مسئول کمیته صدور مجوز حرفه ای فوتبال ایران که به طور مستقیم زیر نظر AFC کار می‌کند، می گوید: این مجوز شامل زمینه‌های ساختارسازی، پرسنلی، آکادمی، مالی، حقوقی و ... به منظور حضور در لیگ قهرمانان اسیا است و فی الواقع تعبیر ما از حرفه ای شدن تنها ساختن ورزشگاه و سالن های تمرین و تزریق پول فراوان برای قراردادهای نجومی و دستمزدهای بالا نیست.

همانگونه که تمامی باشگاه های معتبر دنیا از سالها قبل شروع به ارسال مدارک در قالب مجوز حرفه ای باشگاه خود کرده اند، باشگاه های ایرانی و آسیا هم چند سالی است که این ارزیابی ها را از خود انجام میدهند. باشگاه های ایرانی به دلیل اینکه از استاندارها دور هستند و باید جایی باشد تا با متر و معیارهای جهانی خود را ازریابی کنند، مجوز حرفه ای همان خط کشی که به باشگاه کمک می‌کند.
 

سند سازی برای سرپوش گذاشتن روی مشکلات استقلال و پرسپولیس

در وجود مشکلات مختلف در تیم‌های ایرانی باید به این نکته اشاره کرد که تا چند هفته قبل، تنها دو تیم از تیم لیگ برتری توانسته بودند تمام معیارهای این مجوز حرفه‌ای را تامین کنند.

این کمیته حدود یک هفته قبل، و بعد از بررسی های خود در ارتباط با شرایط ۱۶ باشگاه حاضر در لیگ برتر ایران، تصمیم نهایی خود را مبنی بر اعطای مجوز به دو باشگاه گرفت و  تنها دو باشگاه فولاد مبارکه سپاهان و گل گهر سیرجان را مجاز به اخذ مجوز حرفه ای دانست تا باشگاه های پرسپولیس، استقلال و فولاد خوزستان در آستانه حذف از لیگ قهرمانان آسیا قرار گیرند که البته فعلا با ادعای خودشان این مشکل حل شده است.

اگر چه 11 تیم لیگ برتری دیگر ایران هم از دریافت این مجوز محروم مانده‌اند اما به علت اینکه لیگ برتر ایران هیچ الزامی برای حرفه ای شدن تیم ها ندارد، این تیم ها می توانند در مسابقات باشگاهی ایران شرکت کنند اما از حضور در بالاترین سطح فوتبال باشگاهی اروپا محروم هستند.

در سال‌ های گذشته با وجود نداشتن زمین های تمرین و آکادمی، تیم های پایه در سطح حرفه ای، وجود مشکلات مالی از جمله بدهی هنگفت به فوتبالیست های داخلی، هویت حقوقی غیر مستقل و همینطور گزارش های مالی غیر شفاف، عدم درآمدزایی از محل تبلیغات محیطی و همینطور رعایت نکردن فرپلی مالی، خیلی از تیم‌های ایران از جمله استقلال و پرسپولیس هر ساله این مجوز را کسب می کردند.

حتی دو تیم سپاهان و گل گهر سیرجان هم درآمدهای خود را از سمت بودجه دولتی و از کارخانه دریافت می کنند و به مانند تیم های اروپایی از درآمدهای مستقل مانند حق پخش تلویزیونی و تبلیغات و فروش بازیکن بهره مند نیستند.
 

علت حذف تیم های عربی چیست؟

همانطور که پیشتر هم گفته شد، هزینه های کلان و سرسام‌آور و همینطور وجود زیرساخت های ورزشی به منزل دریافت این حکم نیست. تیم های عربستانی که این روزها از حذف آن ها سخن گفته می شود، خیلی دیرتر از موعد مقرر بدهی های خارجی و داخلی خود را پرداخت کرده اند و نتوانستند این مجوز را دریافت کنند و در فصل جدید لیگ قهرمانان آسیا 2022 غایب خواهند بود.
درباره استقلال و پرسپولیس مشکل به مسائل حقوقی و ماهیتی این دو تیم مربوط است که دولت و وزارت ورزش به طور همزمان مالکیت این دو تیم را بر عهده دارد که این موضوع در تقاتبل با اصول فوتبال جوانمردانه است.
 

وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم


ماجرای حرفه ای شدن استقلال و پرسپولیس چیست؟/ وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم

خبرگزاری های ایران طی چند روز گذشته همه روی یک خبر زوم کرده بودند «حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا»، دلیلش هم کاملاً واضح بود «عدم ارسال و تأیید مدارک حرفه‌ای بودن دو باشگاه».

ماجرا، اتفاق تازه‌ای نبود و هر سال رخ می‌دهد. همین سال قبل جناب سلطانی‌فر، وزیر وقت ورزش در سفری که به مالزی داشت بعد از ارائه مدارک جعلی و سند‌سازی‌های حرفه‌ای بودن این دو باشگاه به کنفدراسیون فوتبال آسیا تعهد داد که ظرف یک سال آینده این موضوع حل و فصل شود و ماجرا سال گذشته با جریمه میلیاردی فدراسیون فوتبال خاتمه پیدا کرد. یک سال گذشت تا رسیدیم به دیروز؛ همه خوب می‌دانیم که نه پرسپولیس پروسه حرفه‌ای شدن را طی کرده و نه استقلال. یک سال فقط پول مفت بیت‌المال را گرفتند و دست‌آخر نیز چیزی نشدند.

کنفدراسیون فوتبال آسیا مدارک می‌خواست، بنابراین مثل هر سال در لحظات آخر جلسه اضطراری برگزار شد. حاضران هم وزیر ورزش، رئیس فدراسیون فوتبال و مدیران دو باشگاه همیشه بدهکار و پرونده‌دار فوتبال ایران بودند. دیروز تا ظهر خبر از حذف بود، اما ناگهان و بعد از جلسه آقایان خبر از حرفه‌ای شدن آمد، حالا چطور و چگونه اگر شما فهمیدید به ما هم بگویید. حال سؤال اینجاست چگونه ظرف کمتر از یک یا دو ساعت دو باشگاه می‌توانند الزمات حرفه‌ای بودن را به دست آورند؟ آیا به جز سند‌سازی کار دیگری می‌شود انجام داد؟ جالب اینکه راهکار هم پیشنهاد می‌شود، وقتی مدیر قدیمی یکی از همین دو باشگاه می‌گوید چند ساعت دو باشگاه را به اسم یکی بزنید و بعد از اینکه مجوز صادر شد دوباره برگردانید!

دیروز یهویی و همین‌جوری پرسپولیس و استقلال حرفه‌ای شدند و ما مانده‌ایم که ظرف کمتر از یک ساعت این دو تیم چطور هم صاحب ورزشگاه اختصاصی شدند، هم آکادمی پیدا کردند و هم بدهی‌ها و پرونده‌های مفتوح‌شان رفع و رجوع شد، هم حق پخش گرفتند و هم بلیت‌فروشی، هم صاحب مجزا پیدا کردند و چند هم دیگر. اگر پروسه حرفه‌ای شدن به همین راحتی باشد، پس چرا ما هر سال تا دقیقه ۹۰ منتظر می‌مانیم و کارمان به جلسه اضطراری یا سفر وزیر و وکیل و تعهد آن‌ها به نهاد‌های بین‌المللی کشیده می‌شود. جالب‌تر اینکه هر سال این اتفاق در حال رخ دادن است و هر سال هم کنفدراسیون فوتبال آسیا چشم‌ها را می‌بندد بر این همه تخلف آشکار تا ما خوشحال و خندان از این عقب‌ماندگی محض همچنان خود را زرنگ روزگار بپنداریم.‌ای کاش کنفدراسیون فوتبال آسیا برای یک‌بار هم که شده در حقمان محبت و محروممان کند تا حداقل باور کنیم تمام این پروسه یک جریان جدی است. کاش یک‌بار محروم می‌شدیم تا شاید برویم و بیفتیم دنبال حرفه‌ای شدن واقعی یا اینکه کلاً همه چیز تمام می‌شد و بی‌خیال فوتبال می‌چسبیدیم به بقیه رشته‌های مدال‌آور و قهرمان‌پرورمان، ولی واقعیت این است که خود کنفدراسیون فوتبال آسیا هم بدتر از فدراسیون فوتبال ایران و باشگاه‌های آن چندان قانونمدار نیست که اگر بود چشم روی این همه تخلف سالانه فوتبال ایران نمی‌بست.

واقعیت این است، باشگاه‌هایی که کنفدراسیون فوتبال آسیا روی نام‌شان برای حضور در لیگ قهرمانان قلم قرمز می‌کشد و مدارک حرفه‌ای بودن‌شان را تأیید نمی‌کند به‌دنبال حرفه‌ای شدن واقعی هستند، نه سند‌سازی. به همین خاطر است که پیشرفت می‌کنند و بعد از یک یا چند سال قدرتمندانه‌تر برمی‌گردند، اما فوتبال باشگاهی ایران دلخوش به همین سندسازی‌ها و تأیید‌های نابجا و مسئله‌دار کنفدراسیون فوتبال آسیا فقط در جا می‌زند و شکست می‌خورد. راستی تا حالا به این فکر کرده‌اید که این همه میدان دادن به فوتبال باشگاهی ایران برای فرار از محرومیت شاید نقشه‌ای باشد برای عقب نگه داشتن باشگاه‌های ما از روند حرفه‌ای شدن واقعی! نقشه‌ای که یک سرش کنفدراسیون فوتبال آسیاست و یک سر آن مدیران ناکارآمد باشگاه‌های دولتی فوتبال ایران. بگذریم فعلاً فوتبال ایران و باشگاه‌های بدهکار و کمتر از آماتورش شاد هستند که یهویی حرفه‌ای شده‌اند. تمام شد رفت پی کارش تا سال بعد.


منبع:
1. جوان آنلاین/ وقتی یهویی حرفه‌ای شدیم
2. جماران نیوز/ مجوز حرفه ای AFC چیست؟
3. وانا نیوز/ ماجرای حذف پرسپولیس و استقلال از آسیا ادامه دارد!


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
موارد بیشتر برای شما