راسخون: از آن جایی که جام جهانی فوتبال، بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا به حساب می آید، سرویس ورزش راسخون از امروز پرونده ویژه ای را با نام در راه جام جهانی کلید می زند و هر روز با مطالب جالب و تازه در مورد این رویداد بزرگ، به سراغ شما می آید.
امیدواریم که در طی این مسیر با پیشنهادات سازنده خود، همراه ما باشید تا ویژه نامه ای مطابق با آن چه که شما خواسته اید، به حضورتان تقدیم کنیم.
برای ورود به مبحث جام جهانی، ابتدا به سراغ تاریخچه جام جهانی می رویم و نگاهی خواهیم داشت به 18 دوره گذشته جام جهانی.
جام جهانی 1930 اروگوئه ( اولین دوره)
با تصمیم فیفا، اولین دوره جام جهانی در سال 1930 در اروگوئه برگزار گردید.
شش کشور مجارستان، اسپانیا، ایتالیا، هلند، سوئیس و اروگوئه نامزد میزبانی اولین دوره بودند.
اعمال نفوذ ژول ریمه باعث گردید اروگوئه درحالیکه هیچ یک از شرایط را دارا نبود، به عنوان اولین میزبان این رویداد جهانی برگزیده شود.
نبود ورزشگاه مناسب، مهمترین مشکل در راه میزبانی بود. مردم اروگوئه با بسیج عمومی، تمامی تلاش خود را نمودند تا ورزشگاهی عظیم در مونته ویدئو برپا نمایند. این ورزشگاه 80 هزار نفری که با تلاش شبانه روزی مردم ساخته شد، توسط خوان اسکاسو طراحی شده بود و به مناسبت صدمین سالگرد استقلال اروگوئه، نام سنتناریو برآن نهاده شد.
دیدار افتتاحیه در این ورزشگاه برگزار نشد، چون هنوز بتونهای آن خشک نشده بود. اسپانیا، هلند و ایتالیا در اعتراض به میزبانی اروگوئه از حضور در جام خودداری کردند. کشورهای شمال اروپا هم تمایلی برای شرکت از خود نشان ندادند. درنهایت، تنها 13 کشور از 41 عضو فیفا در مسابقات حضور یافتند که چهار کشور اروپایی فرانسه، یوگسلاوی، رومانی و بلژیک هم در میان آنها بودند. این چهار تیم توسط یک کشتی به نام کونته ورد عازم آمریکای جنوبی شدند و پس از سه هفته به سواحل اروگوئه رسیدند.
تیمها در چهار گروه دور اول، مسابقات را آغاز نمودند و در روز 13 جولای 1930 دیدار افتتاحیه بین فرانسه و مکزیک برگزار شد و لوسین لورنت مهاجم تیم فرانسه، اولین گل تاریخ جام جهانی را به ثمر رساند. اروگوئه که قهرمانی دو المپیک 1924 و 1928 را در کارنامه داشت، با حمایت تماشاگرانش امید اول قهرمانی جام جهانی بود. در مجموع 25 بازی در اولین دوره برگزار شد که هیچ یک با تساوی به پایان نرسید.
یوگسلاوی شگفتی ساز شد و تیم قدرتمند برزیل را از گردونه مسابقات حذف نمود. پس از پایان مراحل مقدماتی بازیها، در نیمه نهایی، آرژانتین 6 بر یک ایالات متحده و اروگوئه هم با همین نتیجه یوگسلاوی را مغلوب کرد؛ تا این دو تیم برگزارکننده دیدار نهایی باشند.
اولین فینال
با حضور تیم آرژانتین در دیدار پایانی، هواداران این تیم با هر وسیله که می توانستند خود را به مونته ویدئو رساندند. حضور 20 هزار آرژانتینی در مونته ویدئو، مقامات اروگوئه را به وحشت انداخت؛ در نتیجه آنها تنها 10 هزار بلیت در اختیار آرژانتین قرار دادند. با حضور همین تعداد هم، چنان جو پرشوری در استادیوم حاکم شد که از ترس اقدام پیش بینی نشده تماشاگران، تیم داوری با اسکورت پلیس وارد زمین شد. برای تماشای این فینال تاریخی، 90 هزار نفر حضور داشتند که 10 هزارنفر بیش از ظرفیت ورزشگاه بود و درحدود 500 خبرنگار از سراسر دنیا، برای جمع آوری خبر گردهم آمده بودند. کاپیتانهای هر دو تیم، براین عقیده بودند که مسابقه باید با توپ کشور آنها برگزار شود؛ درنهایت داور بلژیکی بازی، تصمیم گرفت هر نیمه را با توپ یکی از دو کشور برگزار کند. بازی با حملات تیم اروگوئه آغاز شد و دورادو، مهاجم این تیم توانست در دقیقه دوازدهم میزبان را با گل خود پیش اندازد. اما تیم آرژانتین سریع برخود مسلط شد و کنترل بازی را در دست گرفت و قبل از پایان نیمه اول، با به ثمر رساندن دو گل توانست پیروز به رختکن برود. اروگوئه در نیمه دوم با ارائه یک بازی هجومی و یک طرفه توانست با به ثمر رساندن سه گل، بازی را با نتیجه 4 بر 2 به سود خود به پایان رساند و فاتح اولین دوره جام جهانی شود.
تابلوی افتخار
تعداد تیمهای شرکتکننده : 13 تیم
ردهبندی نهایی : 1- اروگوئه 2- آرژانتین 3- یوگسلاوی، آمریکا
تعداد مسابقات : 25 بازی
تعداد گل : 70 گل
بهترین خط حمله : آرژانتین (18 گل)
بهترین خط دفاع : اروگوئه (3 گل)
آقای گل : استابیله (آرژانتین 8 گل)
بهترین بازیکن : هکتور اسکارونه (اروگوئه)
مجموع تماشاگران : 434500 نفر
دیدار فینال ـ ورزشگاه سانتاریو (30 جولای 1930 - مونته ویدئو)
اروگوئه 4 ـ آرژانتین 2
گلها : دورادو (12)، سئا (57)، ایریارته (68)، کاسترو (90) برای اروگوئه ؛ پیوسلی (20)، استابیله (37)، برای آرژانتین
داور : ژان لانگنوس (بلژیک)
تماشاگر : 93000 نفر
تیم اروگوئه با این ترکیب به میدان رفت : بالستروس، آناستازی، ماسچرونی، آندراده، فرناندز، جستیدو، دورادو، اسکارونه، کاسترو، سئا، ایریارته
آرژانتین نیز اولین فینال را با این بازکنان تجربه کرد : بوتاسو، دلاتوره، پاترنوستر، جی. اواریستو، سوازر، پیوسلی، وارالو، استایبله، فرییرا، ام. اواریستو.
/1029
جذب خبرنگار افتخاري