سیره عملی علما در حمایت از تولید داخلی (قسمت دوم)
علما برای مبارزه با سلطه اقتصادی استعمارگران، شرکت الاسلامیه را تاسیس کردند.
سیره علما در حمایت از تولید داخلی
در زمان حکومت قاجاریه و پهلوی، ورود کالاهای خارجی به کشور به شدت گسترش یافت . این امر باعث تعطیلی بسیاری از صنایع و کارخانجات کشور شد.به همین دلیل استعمار توانست از طریق سلطه اقتصادی به سلطه سیاسی و فرهنگی نیز دست پیدا کند. علمای اسلام که همیشه در خط مقدم مبارزه با استعمار قرار داشتند برای جلوگیری از سلطه سیاسی بیگانگان بر اساس آیه « وَلَن یجْعَلَ اللّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلا» که هرگونه سلطه سیاسی و اقتصادی بیگانگان بر مسلمانان را نفی میکند. تحریم کالاهای خارجی و خرید کالای ایرانی را بهترین راه مبارزه با سلطه اقتصادی بیگانگان دانستند.
تعداد کلمات : 1170 / مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
تعداد کلمات : 1170 / مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
نویسنده: رامین حشمدار
تاسیس « شرکت الاسلامیه»
یکی از راهبردهای علمای شیعه در مقابله با هجوم اقتصادی غرب، تقویت اقتصاد داخلی بوده است.از این رو دو مجتهد بزرگ اصفهان مرحوم آیت الله آقا نجفی اصفهانی و برادرش آقا نورالله اصفهانی برای حضور نداشتن کالاها و منسوجات خارجی در زندگی مردم، امکانات داخلی را برای تولیدملی بسیج نموده و با ابتکار ایرانی، به تاسیس شرکت «شرکت الاسلامیه» با هدف تقویت تولید داخلی و مبارزه با استعمار انگلیس دست زدند . حاج آقا نورالله اصفهانی در یکی از سخنرانی های خود در حمایت از تولید داخلی می فرمایند: «امروزه بر ملت ایرانیه و حوزه اسلامیه لازم و متحتم که در رفع احتیاج از خارجه به قدر مقدور و اندازه میسور بکوشیم؛ یعنی لوازم زندگانی را ... تا آخرین درجه امکان از امتعه داخله خود استعمال نماییم و تا در مملکت خود، اگرچه به اضعاف قیمت و خشن باشد، دربند ظرافت نباشیم و از خارجه نخریم و این اقتصاد ملکی و ملی را کار بندیم و سرمایه و نقود را به خارجه نسپاریم.»
بسیاری از علما و تجار عمده شهر اصفهان در آن مشارکت و فعالیت می کردند . بسیاری از علما و مراجع ایران و نجف اشرف با صدور بیانیه ها یا فتوایی به حمایت از این شرکت پرداختند . تشویق و حمایت علما و مراجع از تولیدات داخلی شرکت الاسلامیه باعث شد آوازه این شرکت به سرعت در سطح کشوربه پیچید و به تدریج شعبه های از این شرکت در تعدادی از شهرهای کشور و حتی در خارج از کشور در آذربایجان ، هند ، روسیه ، عراق ، مصر تاسیس شد.
اساسنامه «شرکت الاسلامیه»
بنیان گذاران این شرکت در اساس نامه شرگت الاسلامیه ، فواید و کارایی آن را این گونه بیان کرده اند: « این شرکت آب رفته را به جوی آورد و رشته گسیخته تجارت داخله ما را محکم خواهد نمود. ملک و وطن ما را آباد و احیای صنایع منقرض شده ما را حیات می دهد. ما را از ذلّت احتیاج به امتعه خارجی می رهاند.قماش های قلب فسادشده خارج که در عوضش روح و ثروت مملکت ما می رود موقوف دارد، و صنایع استادان خودمان را، که فعلاً جاذب انظار تمام صنعت گران عالم است و در تماشاخانه های خارجه به یادگار در کمال احترام نگه می دارند، به حال اولین عود می دهد. راه های مملکت را شوسه و آهن کرده، حمل و نقل ما را سهل خواهد نمود.از قحط سالی و تعدّی محتکرین بی انصاف نجاتمان می دهد اطفال ما را تربیت می کند. در سال، که هزارها از نفوس و برادران دینی ما به خارجه مسافرت کرده، در کمال ذلت به مزدوری غیر مذهب ما، جان شیرین می سپارند، به کار و شغل داخله مملکت باز خواهد داشت.»
اهداف کلی تأسیس شرکت این گونه ذکر شده است:
- دسترسی به سود بیشتر اقتصادی از طریق راه اندازی کمپانی و شرکت در نسبت با کار تجارت فردی؛
- خروج از ذلت احتیاج به امتعه خارجی؛
- تثبیت و تقویت هرچه بیشتر تجارت داخله در برابر تجارت خارجه؛
- جلوگیری از خروج ثروت داخلی به خارج از کشور؛
- جلوگیری از مهاجرت نسل های آینده به خارج از کشور برای مزدوری و کارگری نزد بیگانگان؛
- تسهیل در امر معیشت مردم به علت ارزان تر بودن منسوجات و مأکولات داخلی نسبت نوع خارجی آنها؛
- ارائه الگویی تجاری برای آینده ملت و دولت؛
- جلوگیری از رواج معاملات ربوی بیگانگان.
گستره فعالیت «شرکت الاسلامیه» :
با توسعه فعالیت اقتصادی شرکت، حوزه کاری شرکت از حوزه نساجی فراتر رفت و به برخی امور مهم اقتصادی، مثل حوزه حمل و نقل و ساختن راه آهن، راه اندازی کارخانه نخ ریسی و به تعبیر آن زمان، ریسمان تابی نیز گسترش یافت .با اقدامات انجام شده و استقبال و حمایت های فراوان از محصولات شرکت مزبور، شرکت به سرعت توانست توسعه یافته و قلمرو فعالیت خود را از شهر اصفهان فراتر برد و در بیشتر شهرهای ایران شعبه دایر کند. گسترش شرکت تا حدی بود که فعالیت آن فراتر از مرزهای ایران هم رفت و شعبه هایی از این شرکت در شهرهای پاریس، لندن ، مسکو ، استانبول ، بمبئی ، کلکته ، بغداد ، بادکوبه ، قاهره، و... نیز ایجاد کرد .
به خطر انداختن منافع استعمار
گسترش روز افزون شرکت اسلامیه اصفهان، که با هدف مقابله با نفوذ و سلطه اقتصادی استعمارگران شکل گرفته بود، موجب لطماتی به منافع بیگانگان شد، به گونه ای که روزنامه ها و نمایندگان انگلیس، توسعه آن را سکته به منافع انگلیس در تمام منطقه خلیج فارس اعلام کردند: « معلوم می شود ایرانیان اندک اندک از خواب غفلت بیدار شده و قدر و اهمیت تجارت، خاصه تجارت شرکت را نیکو دانسته، چیزی که در این شرکت اهمیت دارد این است که علمای این ملت نیز در آن شرکت دارند و مشوّق اند. و اگر این شرکت معتبر شود، سکته بزرگی به تجارت انگلیس در اصفهان، بلکه در خلیج فارس وارد آید. و باید تجّار ما نوعی رفتار کنند که در آینده، بازار تجارتشان از رونق .نیفتد، و الاّ عن قریب باید منتظر بود که بازار تجارت ما در اصفهان بسته شود .» بر همین اساس، انگلیسی ها برای جلوگیری از خطر شرکت الاسلامیه ، به حیله و نیرنگ متوسل شدند و سعی کردند با استفاده از اختلافات مسلمانان و اهل کتاب به اقدامات شرکت لطمه زده و مانع موفقیت های آن شوند.
استجابت دعا با لباس داخلی
عالم جلیل القدر محدث نوری ، صاحب کتاب معروف مستدرک الوسیله در نامه ای به حاج آقا نورالله اصفهانی یکی از دلایل عدم استجابت دعای مسلمانان را پوشیدن لباس تولید شده به دست کفار می داند . بخشی از این نامه به این شرح است : (( علمای راسخین از آیه مبارکه (وَلَا تَأْکُلُوا مِمَّا لَمْ یُذْکَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَیْهِ ) استنباط فرمودند که هر غذایی که برای اسم و شهرت و امثال آن مهیا شود ، داخل است در این نهی . پس حال ، پارچه که از ابتدای صنعت تا انتها در دست های اعدای خداوند و خلفایش صلوات الله علیهم ، که در آنها است جمعی که دشنام و سخریه به آن ذوات مقدسه گویند و کنند ، سیر می کند ، اثرش چیست و حکمش چه باشد ؟
نوع مسلمانان سال هاست اثر اجابت در دعای خود نمی بینند و در مقام پیدا کردن سبب آن برنیامدند و برطرف کردن عیب ، آن را در دعا و از آن ناقل به دیگری منتقل شوند و ندانستند که اول شرط اجابت ، پاکیزگی مطعوم و ملبوس است . و هرچه در آنها مداقه کنند ، اثرش را در آنجا مشاهده نمایند . ))
منبع:
کتاب اقتصاد مقاومتی تفسیر جهاد کبیر
کتاب اندیشه سیاسی حاج آقا نورالله اصفهانی
روزنامه ثریا
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}