برای مقابله با آلودگی هوا چه بخوریم؟

هوای آلوده‌ ای که تنفس می‌کنیم اوزون، نیتروژن دی‌ اکسید، ذرات حاصل از اگزوز‌های دیزل و ذرات مختلف دیگر را وارد ریه‌های ما می‌کند.

آنتی اکسیدان های محافظی که در دیواره‌ی ریه قرار دارند، تا زمانی که تعدادشان از این ذرات بیشتر باشد به مقابله می‌پردازند، اما بعد از آن مواد آلاینده شروع به حمله به سلول‌های ایمنی بدن می‌کنند و رادیکال آزاد تولید می‌کنند که همین باعث التهاب می‌شود.

اما آیا می‌دانستید که آنتی‌ اکسیدان‌های موجود در مواد غذایی از بدن شما در برابر آثار مخرب آلاینده‌های هوا محافظت می‌کنند؟

اما برای مقابله با آلودگی هوا چه بخوریم؟ چه خوراکی‌هایی از ما در برابر آلاینده‌ها محافظت می‌کنند؟ برای مقابله با آلودگی هوا، بهتر است مصرف این آنتی‌ اکسیدان‌های مغذی را که در ادامه معرفی می‌کنیم، در دستور رژیم غذایی خود قرار دهید.
 
۱. ویتامین C
ویتامین C توانمندترین آنتی‌اکسیدان موجود در بدن است. این ویتامین محلول در آب در همه جای بدن حضور دارد و رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد.

ویتامین سی همچنین به بازتولید ویتامین E کمک می‌کند. وجود ویتامین C کافی در رژیم غذایی روزانه برای حفظ میزان این ویتامین در ریه‌ها ضروری است.

بزرگسالان می‌باید روزانه ۴۰ میلی‌گرم از این ویتامین مصرف کنند.

۱. برگ گشنیز، برگ درخت گز روغن، جعفری، برگ کلم و شلغم سبزیجاتی هستند که باید برای تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن خود از آنها استفاده کنید.

۲. گوجه فرنگی و گواوا سرشار از ویتامین C هستند.

۳. راحت‌ترین راه برای دریافت ویتامین C، مصرف روزانه ۲ عدد لیمو است.

۴. مرکبات نیز در تأمین ویتامین C نقش دارند.
 
۲. ویتامین E
این ویتامینِ محلول در چربی در خط مقدم دفاع در برابر صدمات وارده بر بافت‌های بدن قرار دارد.

۱. ویتامین E رژیم غذایی ما معمولا از گیاهان تشکیل‌دهنده‌ی روغن‌های نباتی به دست می‌آید. آفتابگردان، گلرنگ و روغن سبوس برنج، بهترین تأمین‌کننده‌ی ویتامین E هستند پس از آنها کلزا، بادام زمینی و روغن زیتون قرار دارد.

۲. بادام و دانه‌های آفتابگردان نیز از منابع خوب ویتامین E محسوب می‌شوند. دانه‌ها و آجیل چربی بالایی دارند، پس مصرف ۲۸ گرم از این مواد غذایی در روز کفایت می‌کند.

۳. در میان ماهی ها، مصرف سالمون، اشپل و مارماهی برای تأمین ویتامین E توصیه می‌شود.

۴. ادویه‌جات و گیاهانی مانند پودر فلفل، پاپریکا، میخک، پونه کوهی، ریحان و جعفری به میزان خوبی ویتامین E دارند. معمولا از بیشتر این ادویه‌جات به میزان کمی مصرف می‌شود. اضافه کردن مقداری از این ادویه‌ها و گیاهان به غذاهای‌تان به حفظ میزان ویتامین E بدن کمک می‌کند.
 
۳. بتاکاروتن
بتاکاروتن به دلیل داشتن فعالیت آنتی‌اکسیدانی نقش بسیاری مهمی در کنترل التهاب ایفا می‌کند. همچنین این ماده در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود.

۱. سبزیجات برگی مانند گل تاج‌خروس، گشنیز، شنبلیله، کاهو و اسفناج سرشار از بتاکاروتن هستند.

۲. برگ تربچه و هویج نیز از منابع خوب بتاکاروتن محسوب می‌شوند.

۴. چربی‌های اُمگا۳

این چربی‌ها در برابر اثرات آسیب‌زای آلودگی هوا بر روی سلامت قلب و پروفایل چربی محافظت می‌کنند. منابع این مواد عبارتند از:

۱. دانه‌ها و آجیل‌هایی مانند گردو، تخم چیا و تخم کتان. آنها را به ماست اضافه کنید، یا در اسموتی خود مقداری از آنها بریزید.

۲. دانه‌ی شنبلیله، دانه‌ی خردل، سبزیجات برگ سبز، نخود و لوبیا قرمز از مواد غذایی تأمین‌کننده‌ی امگا ۳ هستند.
 

راهکارهای طب آیورودا

در طب آیورودا برای درمان بیماری های تنفسی، گیاهان و ادویه‌جات خاصی توصیه می‌شود.

۱. زردچوبه آنتی‌ اکسیدان معروفی است که گفته می‌شود از ریه‌ها در برابر آلاینده‌های سمی محافظت می‌کند.

۲. ترکیب زردچوبه و روغن حیوانی کرمانشاهی برای درمان سرفه و درمان آسم مفید است. در هنگام حملات آسمی، ترکیب زردچوبه با شکر زرد و روغن به کاهش علائم بیماری کمک می‌کند.

۳. گفته می‌شود که حل کردن شکر زرد در آب پیاز تأثیری همانند داروی اکسپکتورانت دارد و برای سرفه خشک و خیس مفید است.

۴. مصرف هلیه‌ی سیاه با شکر زرد پیش از خواب و هنگام صبح برای کاهش خلط مفید است.

۵. طب آیورودا یک رژیم‌ غذایی پر از غذاهای تلخ و گس را به جای غذاهای شور یا شیرین برای افراد مبتلا به آسم توصیه می‌کند. این باور وجود دارد که شیر گاو و گندم برای مبتلایان به آسم سودمند است. زنجبیل، فلفل سیاه، ریحان مقدس، شیرین بیان، جوز هندی، نعناع و گالانگال برای درمان بیماری ها و اختلالات تنفسی مفید هستند.

برای مقابله با هر بیماری‌ ای به یک بدن سالم نیاز داریم. علاوه بر غذا، ۱۵ الی ۳۰ دقیقه ورزش، تمرین تنفس و استراحت کافی تأثیر عمیقی خواهند داشت.


منبع: سایت چطور