از دیابت بارداری بیشتر بدانیم
به دلیل تغییر سبک زندگی و نوع تغذیه در سالهای اخیر، شاید یکی از نگرانیهای خانمهای باردار ابتلا به دیابت بارداری باشد. دیابت بارداری در واقع افزایش سطح قند خون در زمان بارداری است که در بعضی از خانمها ایجاد میشود و معمولا بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری اتفاق میافتد. در این مقاله در مورد علائم دیابت بارداری، علت، تشخیص، عوامل افزایش احتمال ابتلا به آن، پیشگیری، درمان و خطرات احتمالی دیابت بارداری صحبت خواهیم کرد.
علل دیابت بارداری
در طول بارداری، جفت باعث ایجاد هورمون هایی می شود که می توانند باعث ایجاد گلوکز در خون شما شوند.معمولا، پانکراس شما می تواند به اندازه کافی انسولین برای کنترل آنها ترشح کند. در غیر اینصورت، سطح قند خون شما افزایش می یابد و می تواند باعث دیابت بارداری شود.
آیا شما در معرض خطر هستید؟
دیابت بارداری سالانه بین ۲ تا ۱۰ درصد از بارداری ها را تحت تاثیر قرار میدهد.در صورتی که موارد زیر را داشته باشید بیشتر احتمال دارد که به دیابت بارداری دچار شوید:
داشتن اضافه وزن قبل از بارداری
داشتن نژاد آمریکایی آفریقایی-آمریکایی، آسیایی، اسپانیایی یا بومی آمریکایی
داشتن سطح قند خون بالا، اما نه به اندازه ای که دیابت تلقی شود.
سابقه خانوادگی دیابت
سابقه قبلی دیابت بارداری
سابقه فشار خون بالا یا سایر مشکلات پزشکی
سابقه تولد نوزاد با وزن بالا (وزن بیشتر از ۴٫۵ کیلوگرم)
سابقه تولد نوزاد نارس یا با نقایص خاص
تشخیص دیابت بارداری
دیابت بارداری معمولا در نیمه دوم بارداری اتفاق می افتد. پزشک شما برای بررسی دیابت بارداری بین هفته بیست و چهارم بارداری و هفته بیست و هشتم بارداری ، حاملگی وضعیت شما را بررسی خواهد کرد. در صورتی که در معرض خطر بالایی قرار داشته باشید، پزشک ممکن است زودتر آزمایش بگیرد.برای آزمایش دیابت بارداری، به سرعت نوشیدنی شیرینی خواهید خورد. این کار باعث افزایش سطح قند خون شما می شود.
یک ساعت بعد، از شما آزمایش خون گرفته میشود تا بررسی شود که چطور بدن شما تمام قند را کنترل می کند.
اگر نتایج نشان دهند که قند خون شما بالاتر از یک مقدار مشخص شده است (هر مقداری از ۱۳۰ میلیگرم در دسی لیتر [mg / dL] یا بالاتر)، نیاز به آزمایش بیشتری خواهید داشت. این بدین معنی است که تست قند خون در هنگام ناشتا و یک آزمایش گلوکز طولانی مدت طی یک دوره ۳ ساعته انجام خواهد شد.
اگر نتایج شما طبیعی باشند اما خطر ابتلا به دیابت بارداری در شما بالا باشد، بعدا در طی بارداری برای اطمینان از اینکه هنوز به دیابت بارداری مبتلا نشده اید، آزمایشات پیگیری انجام خواهند شد. 1
علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری معمولا علائم خاصی ندارد.برخی از این علائم خفیف عبارتند از:
خستگی؛
تاری دید؛
تشنگی بیش از حد؛
تکرر ادرار؛
خُرناس (خُروپُف در هنگام خواب). 2
چگونگی درمان دیابت بارداری
در صورت ابتلا به دیابت بارداری، برای حفظ سلامت خود و نوزادتان باید قند خون خود را کنترل کنید.به این منظور باید تغییراتی در شیوۀ زندگی خود ایجاد کنید.
رعایت نکته هایی که در زیر آمده است، می تواند به شما در کنترل قند خون و دیابت بارداری کمک کند:
اهمیت ویژه به رژیم غذایی
پزشکتان ممکن است برای تنظیم برنامۀ غذایی مناسب، شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.این برنامۀ غذایی باید با توجه به دیابت بارداری تنظیم شود تا بتواند کالری و مواد مغذی کافی را برای نوزاد در حال رشدتان فراهم کند.
متخصص تغذیه، تعداد کل کالری روزانۀ زنی با قد و وزنتان را به شما خواهد گفت.
حدود ۲۲۰۰ تا ۲۵۰۰ کالری در روز برای زنان با وزن متوسط معمول است. اگر اضافه وزن دارید، ممکن است این میزان به حدود ۱۸۰۰ کالری در روز کاهش یابد.
متخصص تغذیه، چگونگی حفظ تعادل برنامۀ غذایی را به شما یاد میدهد و احتمالاً موارد زیر را به شما پیشنهاد میکند:
۱۰ تا ۲۰ درصد کالری خود را از منابع پروتئینی مانند گوشت، پنیر، تخممرغ، غذاهای دریایی و حبوبات دریافت کنید.
کمتر از ۳۰ درصد کالری خود را از چربیها دریافت کنید.
کمتر از ۱۰ درصد کالری خود را از چربیهای اشباع دریافت کنید.
۴۰ درصد کالری باقی مانده یا بیش تر را از کربوهیدرات هایی مثل نان، حبوبات، پاستا، برنج، میوه و سبزیجات دریافت کنید.
ورزش و فعالیت بدنی سبک
اگر برای شما و کودک مفید باشد، پزشکتان اضافه کردن ورزش را به برنامۀ عادی هفتگی شما پیشنهاد می کند.سعی کنید روزانه فعالیتی سبک تا متوسط به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه انجام دهید تا باعث شود بدنتان بهتر از انسولین استفاده کند و در نتیجه به کنترل سطح قند خون شما کمک شود. در مورد انتخاب و مدت زمان ورزش مناسب با پزشک مشورت کنید.
بررسی قند خون
از میزان سطح قند خون خود اطمینان پیدا کنید. این سطح با تغییر در برنامۀ غذایی و ورزش قابل کنترل است.میزان قند خونتان را به شکل منظم، قبل از غذا و یک یا دو ساعت بعد از غذا با دستگاه اندازهگیری قند خون خانگی بررسی و آن را ثبت کنید.
اگر با وجود انجام و رعایت این تغییرات در روش زندگیتان، قند خون شما همچنان در سطح بالایی باقی بماند، پزشک برای کنترل آن و محافظت از کودکتان قرصهای کنترل دیابت تجویز میکند و اگر قرصها نیز این کار را انجام ندهد، گام بعدی تزریق انسولین است.
پزشک ممکن است با توجه به میزان کنترل دیابت و چگونگی پیشرفت دوران بارداری، در جریان آخرین هفتهها یا ماههای قبل از زایمان، اندازۀ نوزادتان را با دقت تحت نظر بگیرد و برای این کار ممکن است سونوگرافی نیز تجویز کند.
درحالیکه بیشتر زنان مبتلا به دیابت بارداری قادر به زایمان طبیعی هستند، برخی از پزشکان ترجیح میدهند که زایمان، زودتر از موعد مقرر انجام شود.
به همین دلیل، ممکن است عمل سزارین پیشنهاد شود. بعد از زایمان، پزشک سطح قند خون شما را بررسی خواهد کرد تا مطمئن شود به حالت عادی بازگشته است. شش هفته پس از زایمان، سطح قند خون باید دوباره بررسی شود و پس از آن نیز نیاز به بررسی سالانه خواهید داشت. 3
عوارض دیابت بارداری روی جنین
اگر مادر به دیابت بارداری مبتلا شود، برخی از خطرات ممکن است جنین را نیز تهدید کند.ماکروزومی حالتی است که جنین به دلیل انسولین بیش از حدی که به جفت منتقل می شود، رشد زیادی دارد و بسیار بزرگ می شود.
زمانی که جنین بزرگ باشد زایمان طبیعی را دشوار می کند و احتمال عمل جراحی روی جنین در زمان زایمان و تولد را افزایش می دهد.
در مادری که قند خون بالایی دارد، ریسک زایمان زودرس افزایش پیدا می کند.
گاهی هم به دلیل رشد زیاد جنین به تشخیص پزشک زایمان زودتر انجام می شود.
به همین دلیل ممکن است نوزاد به دلیل کامل نشدن ریه، دچار مشکل تنفسی شود.
هیپوگلیسمی یا قند پایین خون ممکن است کمی بعد از تولد به دلیل میزان بالای انسولین خون اتفاق بیفتد.
اگر در زمان بارداری قند خون خود را کنترل کنید، احتمال ابتلا به هیپوگلیسمی در نوزاد نیز کاهش می یابد.
زردی نوزادان ایجاد تغییر رنگ در پوست و چشم است و گاهی به دلیل دیابت دوران بارداری در نوزاد به وجود می آید.
برای اینکه این عارضه در نوزاد تازه متولد شده درمان شود، پزشک متخصص اطفال راهکارهایی را به شما ارائه می دهد. 4
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.chetor.com
3.www.madarsho.com
4.www.digikala.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}