ارزش غذایی زالزالک

 
کالری
150
 
چربی
3 گرم
 
کربوهیدرات
29 گرم
 
قند
18 گرم
 
پروتئین
1 گرم
 

روش مصرف زالزالک

زالزالک را میتوان بـه صورت خام یا در پخت و پز استفاده کرد، پودر زالزالک خشک در تهیه کوکی و شیرینی کاربرد دارد.

بـه دلیل عطر خاص و طعم ترش و شیرین زالزالک، از ان در تهیه نوشیدنیها و آب نبات بـه خصوص در کشورهایی آسیایی استفاده می‌شود.
 
در اروپا و آمریکای شمالی زالزالک طبق معمول خام مصرف میشود یا بـه صورت پخته و یا در تهیه ژله و مربا از ان استفاده می‌شود.
 

طرز تهیه چای و دمنوش زالزالک

چای زالزالک را میتوان از میوه، برگ و گل های‌ زالزالک تهیه کرد، برای تهیه ان کافیست برگ و گل زالزالک را بـه مدت 15 دقیقه یا میوه ان را بـه مدت 15 تا 30 دقیقه داخل آب جوش خیس کنید تا دم بکشد.
 
روش دیگر این اسـت کـه میوه زالزالک بـه آب در حال جوش اضافه کرده و بـه مدت 10 دقیقه بپزید اما توجه داشته باشید کـه زالزالک در اثر پختن، تعداد زیادی از خواص خودرا از دست خواهد داد.
 
این چای طعم کمی ترش، کمی تلخ و بوی نامطبوعی دارد. بزرگسالان میتوانند روزانه 2 یا 3 فنجان چای زالزالک استفاده کنند و این مقدار تا 16 هفته طبق معمول بی خطر اسـت.
 
هشدار 1
مصرف چای زالزالک در برخی افراد باعث بروز آلرژی شده و با تهوع، ناراحتی معده، خستگی، عرق کردن، سردرد، سرگیجه، تپش قلب، بی خوابی، خون ریزی بینی و آشفتگی همراه اسـت.
 
هشدار 2
توصیه می‌شود بیماران قلبی، زنان باردار و مادران شیرده قبل از مصرف این چای با دکتر مشورت کنند. 1


 

فواید دارویی و درمانی زالزالک برای بدن


1. منبع غنی آنتی اکسیدان
زالزالک یکی از بهترین انواع توت های سرشار از آنتی اکسیدان ها و پلی فنول هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، سرطان، دیابت نوع 2، آسم، عفونت ها و چروک پوست را کاهش می دهند.
 
2. تقویت سیستم ایمنی بدن
زالزالک دارای خواص ضد باکتری و ضد التهابی طبیعی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

در یک مطالعه آزمایشگاهی، عصاره زالزالک اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی نسبت به استرپتوکوک اورئوس و کلبسیلا پنومونیه داشته است.

یکی دیگر از مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که عصاره زالزالک پتانسیل ضد باکتری بالایی را نسبت به چندین باکتری از جمله لیستریا مونوسیتوژنز عامل مسمومیت غذایی دارد.

برخی از تحقیقات حیوانی نشان می دهد که زالزالک به دلیل خواص ضد التهابی قوی که دارد خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع 2، آسم و برخی از سرطان ها را کاهش می دهد.

تحقیقات در موش های مبتلا به آسم نشان داد که مصرف مکمل های زالزالک باعث کاهش التهاب شده و به طور قابل توجهی علائم آسم را کاهش می دهد.
 
3. فشار خون
در طب سنتی چینی از زالزالک برای کاهش فشار خون بالا استفاده می شود.

مطالعات متعدد در حیوانات و انسان ها نشان می دهد که زالزالک می تواند به عنوان یک وازودیلاتور عمل کند به این معنا که می تواند باعث آرامش عروق خونی شده و در نهایت فشار خون بالا را کاهش دهد.

در یک مطالعه 10 هفته ای که بر روی 36 بیمار مبتلا به فشار خون خفیف انجام شد، مشخص شده افرادی که روزانه 500 میکرو گرم عصاره زالزالک مصرف کرده اند فشار خون دیاستولیک در آن ها کاهش قابل توجهی پیدا کرده است.

مطالعه دیگری بر روی 79 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا نشان داده افرادی که روزانه 1200 میلی گرم عصاره زالزالک مصرف کرده اند فشار خون آن ها کاهش قابل توجهی داشته است.
 
4. چربی خون
برخی مطالعات نشان می دهد که زالزالک به کاهش چربی خون بالا (کلسترول و تری گلیسیرید) کمک می کند؛ در یک مطالعه مشخص شد افرادی که روزانه عصاره زالزالک را مصرف کرده اند، کلسترول خون و تری گلیسیرید بالای خون در آن ها 28-47 درصد کاهش داشته است.
 
5. سلامت قلب
زالزالک در طب سنتی برای درمان نارسایی قلبی استفاده می شود؛ مطالعات متعدد نشان می دهد که مصرف عصاره زالزالک همراه با دارو های قلبی به سلامت قلب در افراد مبتلا به نارسایی قلبی کمک می کند.

یک مطالعه 2 ساله بر روی 952 فرد مبتلا به نارسایی قلبی، نشان داده افرادی که روزانه مکمل زالزالک را استفاده می کنند خستگی، تنگی نفس و تپش قلب در آن ها کاهش پیدا کرده و خطر مرگ ناگهانی بر اثر ایست قلبی در آن ها کمتر است.

کاهش جریان خون به قلب باعث درد قفسه سینه می شود که به عنوان آنژین صدری شناخته شده و یکی از علائم ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است.

زالزالک به دلیل مقادیر بالای پلی فنول هایی که دارد، یکی از بهترین میوه ها برای پیشگیری و درمان آنژین صدری است.
 
6. معده و دستگاه گوارش
در طب سنتی از زالزالک برای درمان معده درد، سو هاضمه، زخم معده و سلامت دستگاه گوارش استفاده می شود.

همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در زالزالک به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست و اسهال مفید است.
 
7. اضطراب و افسردگی
زالزالک یک آرام بخش بسیار ملایم است که به کاهش استرس و اضطراب کمک کرده و افسردگی را درمان می کند.


 

خواص زالزالک برای پوست و مو

 
8. آکنه و جوش صورت
در طب سنتی از زالزالک به دلیل خواص ضد التهابی و ضد میکروبی قوی که دارد برای پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت استفاده می شود.
 
9. درمان ریزش مو
یک مطالعه بر روی موش صحرایی نشان می دهد که زالزالک به دلیل مقادیر بالای پلی فنول هایی که دارد برای تقویت فولیکول های مو و افزایش رشد آن ها مفید بوده و به درمان ریزش مو کمک می کند. 2
 

مضرات زالزالک (موارد احتیاطی و منع مصرف)

استفاده از زالزالک همزمان با مصرف داروهای قلبی، فشارخون و گوارشی باعث تشدید بیماری می‌شود.

همچنین مصرف زیاد این گیاه باعث بروز عوارضی مانند سرگیجه، سردرد، تهوع، خواب آلودگی و تپش قلب در افراد می‌شود.

مصرف زالزالک در دوران بارداری و شیردهی بایستی با احتیاط همراه باشد و استفاده از هسته این میوه به دلیل سمی بودن و بروز آسیب جدی به بدن، بایستی زیر نظر پزشک باشد. 3

پی نوشت:
1.www.talab.ir
2.www.coca.ir
3.www.vista.ir