علت و درمان لرزش دست
لرزش یک اختلال حرکتی شایع است. انقباض عضلانی غیر ارادی و ریتمیک، باعث لرزش می شود. لرزش دست ها نسبت به بقیه اندام های بدن بیشتر دیده می شود، اما می تواند در بازوها، سر، تارهای صوتی و پا هم ایجاد شود. لررزش ها می توانند متناوب باشند و هر چند وقت یکبار اتفاق بیافتند. بعضی مواقع لرزش ها به خودی خود، بدون هیچ علتی بروز می کنند.
علل لرزش دست چیست؟
به طور معمول مسائل مربوط به مغز به عنوان مسئول لرزش شناسایی میشوند.در برخی موارد علت بروز آن ناشناخته است، اما اغلب لرزش ناشی از شرایط عصبی، اختلالات حرکتی یا سایر مشکلات سلامتی است.
شرایط عصبی
برخی از شرایط عصبی که میتوانند باعث لرزش دست شوند عبارتند از:مولتیپل اسکلروزیس (MS)
بسیاری از مبتلایان به ام اس تا حدی دچار لرزش میشوند، این امر اغلب هنگامی ایجاد میشود که بیماری به مناطقی از مسیر سیستم عصبی مرکزی آسیب برساند که حرکت را کنترل میکند.سکته مغزی
سکته مغزی ایسکمیک زمانی رخ میدهد که لخته خون باعث انسداد شریان شود و از رسیدن خون به مغز جلوگیری کند.این عارضه میتواند باعث آسیب پایدار به مسیرهای عصبی و منجر به لرزش شود.
ضربه مغزی
آسیب دیدگی مغزی همچنین میتواند به اعصابی که در هماهنگی حرکت نقش دارند آسیب برساند.لرزش دست احتمال میرود هنگامی رخ دهد که صدمهای روی اعصاب خاصی تاثیر بگذارد.
بیماری پارکینسون
بیش از ۲۵ درصد از افراد مبتلا به پارکینسون دارای لرزش مربوط به عمل هستند، همچنین لرزش حین استراحت شایع تری در یک یا هر دو دست دارند.لرزش به طور معمول از یک طرف بدن شروع میشود و به احتمال زیاد به طرف دیگر بدن گسترش مییابد.
لازم به ذکر است لرزش در دورههای استرس یا احساسات شدید بارزتر میشود.
اختلالات حرکتی
موارد زیر نمونهای از اختلالات حرکتی است که باعث لرزش دست میشود:لرزش اساسی
این یکی از شایعترین اختلالات حرکتی است که علت آن هنوز ناشناخته است. لرزش به طور معمول دو طرف بدن را درگیر میکند، اما در اکثر مواقع در دست بیشتر دیده میشود. هنگامی که شخص در حال حرکت است، همچنین هنگام ایستادن به طور معمول رخ میدهد. ژنتیک معمولا مسئول نیمی از موارد لرزش اساسی است.لرزش دیستونیک
در یک فرد مبتلا به دیستونی مغز پیامهای نادرستی ارسال میکند که در نتیجه آن عضلات بیش از حد فعال میشوند و در آنها حالتهای غیرطبیعی و حرکات نامطلوب پایدار ایجاد میشود. بزرگسالان جوان و افرادی که در سنین میانسالی هستند به احتمال زیاد دچار لرزش دیستونیک میشوند که میتواند در هر عضلهای ایجاد شود.موارد زیر نیز میتواند باعث بروز لرزش در دست شود:
-شرایط روانی مانند افسردگی یا اختلال استرس پس از سانحه
-اختلالات دژنراتیو ارثی مانند آتاکسی ارثی یا سندرم ایکس شکننده
-مسمومیت با جیوه
-پرکاری تیروئید یا تیروئید پرکار
-نارسایی کبد یا کلیه
-اضطراب یا وحشت
همچنین برخی از داروها نیز میتوانند باعث بروز لرزش در دستها شوند، مانند:
-برخی از داروهای آسم
-آمفتامینها
-کافئین
-کورتیکواستروئیدها
-داروهایی که برای درمان برخی اختلالات روانپزشکی و عصبی استفاده میشود. 1
چگونه از لرزش دست جلوگیری کنیم؟
اگر یک بیماری زمینه ای مانند پرکاری تیروئید مسئول لرزش دست باشد به طور معمول وقتی فرد تحت درمان قرار می گیرد شرایط بهتر می شود.اگر لرزش یک عارضه جانبی باشد اغلب با تغییر دارو از بین می رود.
موارد زیر نیز می تواند کمک کند:
تغییر سبک زندگی
محدود کردن یا اجتناب از موادی که می توانند باعث ایجاد لرزش شوند مانند کافئین و آمفتامین که لرزش فرد را کاهش ممی دهد یا از بین می برد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراچی می تواند ضمن تقویت هماهنگی و تعادل، کنترل، عملکرد و قدرت عضلات را نیز بهبود بخشد.یک متخصص کاردرمانی می تواند به افراد مبتلا به لرزش برای ادامه فعالیت های روزمره کمک کند.
فنون روانشناختی
اگر اضطراب یا وحشت مسئول لرزش باشد احتمال می رود فرد از تمرین تکنیک های آرام سازی مانند تمرینات تنفسی بهره مند شود. 2انواع لرزش دست
بیش از 20 نوع لرزش وجود دارد، اما بیشتر آنها در دو دسته قرار می گیرند:لرزش در حال استراحت
این حالت در هنگام شل شدن عضلات رخ می دهد، مانند زمانی که دست ها استراحت می کنند.لرزهای اکشن
اکثر لرزش ها، لرزهای عمل هستند و وقتی عضلات منقبض می شوند، رخ میدهد.اگر لرزش یک عارضه جانبی از مصرف برخی داروها باشد، وقتی شخصی داروهای خود را عوض کند، اغلب لرزش برطرف می شود.
تشخیص لرزش دست
اگر علائم لرزش دست دارید به پزشک مراجعه کنید.پزشک احتمالاً چندین آزمایش پزشکی و معاینات جسمی را توصیه می کند تا سایر بیماری های زمینه ای را قبل از تشخیص رد یا تایید کند.
پیشگیری لرزش دست
اگر لرزش دست ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند پرکاری تیروئید باشد، با درمان بیماری لرزش دست هم از بین می رود.درمان لرزش دست
گزینه های درمانی به علت لرزش دست بستگی دارند، بسته به علت، داروهای تجویز شده و تغییر شیوه زندگی ممکن است، لرزش دست تسکین یابد.اگر لرزش دست خفیف باشد و فعالیت های روزانه شما را مختل نمی کند، ممکن است درمان لازم نباشد.
اگر دست لرزان شما ناشی از لرزش با دلیل نا مشخص (لرزش دست اساسی) باشد، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.
لرزش اساسی که اغلب در اوایل بزرگسالی آغاز می شود، احتمالاً با افزایش سن بدتر می شود. درمان های انجام شده ممکن است باعث تسکین علائم شود.
نوع درمان به میزان لرزش شدید و عوارض جانبی گزینه درمانی بستگی دارد. شما و پزشک می توانید گزینه های خود را بررسی کنید.
اما اگر پزشک تصمیم بگیرد که شما کاندیدای خوبی برای درمان بیماری هستید، ممکن است ابتدا با مصرف دارو، درمان را شروع کند.
اگر پزشک نتواند علت لرزش را تعیین کنند، می تواند داروهای آرامبخش را تجویز کند.
بوتاکس
سم بوتولینوم نوع A یا بوتاکس می تواند به عنوان راهکار درمانی برای لرزش اساسی مورد استفاده قرار گیرد.بوتاکس ممکن است در صورت تزریق باعث ضعف دائمی ماهیچه شود، بنابراین درمورد خطرات و فواید احتمالی آن با پزشک مشورت کنید.
جراحی
بعید است پزشک بعنوان اولین گزینه درمانی برای درمان لرزش دست، جراحی را توصیه کند.درمان های جراحی به طور معمول برای افرادی که لرزش شدید و ناتوان کننده دارند، انجام می شود.
تحریک عمیق مغزی (DBS)
تحریک عمیق مغزی (DBS)، یک روش جراحی است که برای درمان لرزش استفاده می شود. طی روش DBS، جراح شما گیرنده الکترونیکی را در مغز شما قرار می دهد و گیرنده ها، سیگنال الکترونیکی را به مغز می فرستند و فعالیت مغز که باعث لرزش می شوند را متوقف می کند.DBS در حال حاضر فقط برای افرادی که لرزش اندام پیشرفته یا شدید دارند توصیه می شود.
تالاموتومی
تالاموتومی، یکی دیگر از گزینه های جراحی برای درمان لرزش است. در طی این روش، جراح شما یک عصب کوچک در تالاموس مغز را قطع کرده و فعالیت الکتریکی طبیعی مغز را مختل می کند.تالامونی باعث کاهش لرزش و یا توقف آن می شود. 3
آمادگی برای مراجعه به پزشک
برای تشخیص و درمان ممکن است فوراً به متخصص مغز و سیستم عصبی مراجعه کنید. برای آمادگی بهتر قبل از مراجعه به پزشک بهتر است علائم، اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله استرس های اساسی، تغییرات اخیر زندگی و سابقه پزشکی خود را یادداشت کنید.لیستی از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل های دیگری که مصرف می کنید، بنویسید.
در مورد لرزش اساسی، برخی از سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید عبارتند از:
به چه آزمایشاتی نیاز دارم؟
محتمل ترین علایم من چیست؟
آیا علل احتمالی دیگری وجود دارد؟
آیا محدودیت هایی وجود دارد که باید رعایت کنم؟
چه درمانی وجود دارد، و کدام یک را توصیه می کنید؟
چگونه لرزش دست پیشرفت می کند و شدیدتر می شود؟
احتمالاً پزشک از شما سؤالاتی می پرسد، از قبیل:
چه زمانی علائم شما شروع شد؟
آیا سابقه خانوادگی لرزش دارید؟
آیا تا به حال دچار ضعف سر شده اید؟
چه بخش هایی از بدن شما بیشتر تحت تأثیر لرزش قرار می گیرد؟
چه عاملی باعث بهتر یا بدتر شدن لزرش دست شما می شود؟ 2
پی نوشت:
1.www.iribnews.ir
2.www.hidoctor.ir
3.www.pezeshket.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}