آلرژی

آلرژی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن که سیستم دفاع طبیعی بدن محسوب می‌شود، نسبت به محیط اطراف بیش از حد واکنش نشان دهد. برای مثال گرده گل به صورت معمول بی‌ضرر است، اما این ماده می‌تواند سبب واکنش‌های شدید بدن شود. این چنین واکنش‌هایی می‌توانند منجر به علائم زیر شوند:

آبریزش بینی

عطسه کردن

سینوس‌های مسدودشده

خارش و آبریزش از چشم‌ها

آلرژی زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن که سیستم دفاع طبیعی بدن محسوب می‌شود، نسبت به محیط اطراف بیش از حد واکنش نشان دهد.
 

انواع آلرژن

آلرژن‌ها موادی هستند که منجر به واکنش آلرژیک می‌شوند. سه نوع آلرژن اصلی وجود دارد: 

آلرژن‌های تنفسی که به هنگام ورود به ریه، مجاری بینی و گلو حساسیت ایجاد می‌کنند. گرده گل‌ها یکی از معمول‌ترین آلرژن‌های تنفسی است.

آلرژن‌های خوراکی که در برخی از مواد غذایی از جمله بادام زمینی، سویا و غذاهای دریایی وجود دارد و منجر به آلرژی غذایی می‌شوند.

آلرژن‌های تماسی که معمولاً به هنگام تماس با پوست شما سبب ایجاد واکنش‌هایی می‌شوند. مثالی از این واکنش می‌تواند ایجاد قرمزی و خارش پس از تماس با پیچک سمی باشد.

طی آزمایش آلرژی شما را در معرض مقدار کمی از ماده حساسیت‌زا قرار داده و واکنش بدن شما را ثبت می‌کنند.1
 

آمادگی برای انجام تست آلرژی

قبل از انجام تست آلرژی پوستی، پزشک سوالاتی را در مورد سابقه پزشکی و علائم حساسیت شما و راه معمول برای درمان آن ها خواهد پرسید. پاسخ ها به پزشک کمک خواهد کرد تا بداند آیا سابقه آلرژی در خانواده شما وجود دارد یا خیر. پزشک برای بررسی موارد بیشتر معاینه ای فیزیکی انجام خواهد دارد.

قبل از انجام تست آلرژی داروهای مصرفی خود را برای پزشک لیست کنید. برخی داروها  واکنش های آلرژیک را سرکوب می کند و مانع از به دست آوردن نتایج دقیق می شود. برخی داروها نیز ریسک بروز عوارض آلرژیک شدید را افزایش می دهد.

از آن جایی که دفع داروهای مختلف از بدن سرعت متفاوتی دارد پزشک ممکن است قطع مصرف برخی داروها را تا 10 روز توصیه کند.3
 

آزمایش آلرژی  چگونه انجام می شود

آزمایش آلرژی ممکن است شامل تست پوستی یا آزمایش خون باشد. اگر پزشک فکر کند ممکن است آلرژی غذایی داشته باشید، ممکن است مجبور شوید رژیم غذایی را حذف کنید.
 
تست های پوستی
از تست های پوستی برای شناسایی آلرژن های احتمالی بیشمار استفاده می شود. این شامل آلرژن های مرتبط با هوا، مواد غذایی و تماس با آنها می شود. سه نوع آزمایش پوستی شامل تست های خراش، داخل بدن و پچ است. پزشک معمولاً ابتدا آزمایش خراش را امتحان می کند.

در طی این آزمایش، یک ماده حساسیت زا در مایع قرار می گیرد، سپس آن مایع روی یک قسمت از پوست شما با یک ابزار ویژه قرار می گیرد که به راحتی آلرژن را در سطح پوست سوراخ می کند. از نزدیک مشاهده خواهید کرد که پوست شما به ماده خارجی چگونه واکنش نشان می دهد. اگر قرمزی ، تورم ، افزایش یا خارش پوست در محل آزمایش وجود دارد ، به آن حساسیت خاصی حساسیت دارید.

اگر آزمایش خراش بی نتیجه باشد، پزشک شما ممکن است آزمایش پوستی داخل پوستی را انجام می دهد. این آزمایش نیاز به تزریق مقدار کمی آلرژن به لایه درم پوست شما دارد. باز هم ، پزشک واکنش شما را کنترل خواهد کرد.
 
شکل دیگر تست پوستی
شکل دیگر تست پوستی تست پچ (است که شامل استفاده از تکه های چسبنده ای است که به آلرژن های مشکوک مجهز شده اند و این لکه ها را روی پوست شما قرار می دهند. پس از ترک مطب پزشک ، تکه ها بر روی بدن شما باقی می مانند. سپس تکه ها در 48 ساعت پس از درخواست و در 72 تا 96 ساعت بعد از درخواست بررسی می شوند.
 
آزمایش خون
در صورت وجود احتمال بروز حساسیت شدید به آزمایش پوستی ، پزشک ممکن است آزمایش خون را انجام دهد. خون در آزمایشگاه برای حضور آنتی بادی هایی که با آلرژن های خاص مبارزه می کنند ، آزمایش می شود. این آزمایش با نام ImmunoCAP در تشخیص آنتی بادی های IgE در آلرژن های اصلی بسیار موفق است.2
 

در موارد زیر انجام تست آلرژی توصیه نمی شود

 
تب یونجه منجر به بروز واکنش آلرژیک شدید می شود
شما ممکن است به برخی مواد حساسیت داشته باشید به نحوی که مقدار اندک آن ها می تواند منجر به ایجاد واکنش های خطرناکی در شما شود (آنافیلاکسی).
 
مصرف داروهایی که بتواند با نتیجه تست آلرژی تداخل داشته باشد
داروهایی مانند آنتی هیستامین ها، داروهای آنتی دپرشنت و برخی داروهایی که برای معده استفاده می شود در این دسته قرار دارند.
 
ابتلا به برخی شرایط پوستی
اگر اگزما یا پسوریازیس شدید بخش زیادی از پوست بازوها و کمر را فراگرفته باشد امکان انجام تست آلرژی نیست.

آزمایش خون می تواند در شرایطی که امکان انجام تست آلرژی پوستی وجود ندارد انجام شود. آزمایش خون به اندازه تست آلرژی پوستی متداول نیست زیرا حساسیت کمتری دارد، هم چنین هزینه آن نیز بیشتر است.

به طور کلی تست آلرژی پوستی برای تشخیص آلرژی مفید می باشد. اما تشخیص آلرژی های غذایی پیچیده است (تست آلرژی غذایی) و ممکن است به انجام تست های بیشتری نیاز باشد.3
 

خطرات انجام تست آلرژی چیست؟

شایع ترین اثرات جانبی تست آلرژی عبارت است از:

تورم اندک

قرمزی

کمی خارش

برآمدگی (کهیر).

کهیرها در طول تست قابل توجه هستند. در برخی افراد قرمزی و خارش ممکن است چند ساعت بعد از انجام تست آلرژی ادامه داشته باشد.

به ندرت پیش می آید که انجام تست آلرژی منجر به واکنش آلرژیک شدید شود. انجام تست آلرژی در مطب مجهز به خدمات اورژانس بسیار حائز اهمیت می باشد.3
 

داروهایی که منجر به تداخل در تست آلرژی می شود

داروهای نسخه ای مانند levocetirizine و desloratadine

آنتی هیستامین هایی مانند لوراتادین، دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین، سیتریزین و فکسوفنادین.

داروهای ضد افسردگس سه حلقه ای مانند نورتریپتیلین و دسیپرامین.

برخی داروهایی که برای مشکلات معده استفاده می شود مانند سایمتیدین و رانیتیدین.

داروهای آسم مانند omalizumab. این دارو می تواند در نتایج تست دخالت داشته باشد، تاثیر این دارو حتی تا شش ماه بعد از قطع مصرف آن نیز بر نتایج تاثیر خواهد داشت.1

پینوشتها
1.www.darmankade.com
2.www.tebinja.com
3.www.dorvana.com