همه چیز راجع به بیماری عفونت چیکونگونیا
چیکونگونیا عفونت ناشی از نمونه ویروس چیکونگونیا است که توسط پشه ها پخش می شود. این بیماری می تواند باعث تب، بثورات، خستگی مفاصل و غیره شود. این بیماری به ندرت کشنده است، با این وجود فقدان مراقبت های پزشکی مناسب در موارد نادر می تواند عوارض شدیدتری ایجاد کند.
چیکونگونیا چیست؟
چیکونگونیا یک بیماری ویروسی است که توسط پشههای آلوده به انسان منتقل میشود. نام «chikungunya» از کلمهای در زبان ماکونده، زبان مردم تانزانیا، گرفته شده است، که به معنی خم شدن چیزی است و به ظاهر نامتعارف مبتلایان به درد مفاصل اشاره دارد. سال ۱۹۵۲ در هنگام شیوع بیماری در جنوب تانزانیا، این نام را برای آن انتخاب کردند. گرچه چیکونگونیا قبلا در کشورهای آفریقایی، آسیایی، اروپایی و مناطق اقیانوس هند و اقیانوس آرام شناسایی شده بود، ولی انتقال محلی ویروس برای اولین بار در دریای کارائیب در سال ۲۰۱۳ شناسایی شد.از آن زمان تاکنون، بیش از ۱.۷ میلیون مورد مشکوک به چیکونگونیا در جزایر کارائیب، کشورهای آمریکای لاتین و ایالات متحده گزارش شده است. کانادا و مکزیک نیز موارد آلودگی را گزارش کردهاند. با اینکه این بیماری در ایران خیلی شایع نیست، ولی باز هم باید مراقب پشههای آئدس باشید. زیرا این پشهها در بخشهایی از مرز شرق و جنوب ایران دیده شدهاند. بنابراین با نیش زدن به فرد آلوده میتوانند افراد سالم را هم بیمار کنند.1
علائم بیماری چیکونگونیا
بیشتر افراد آلوده به ویروس چیکونگونیا علائمی پیدا می کنند.علائم معمولاً 3-7 روز پس از گزش توسط پشه آلوده شروع می شود.
شایع ترین علائم تب و درد مفاصل است.
سایر علائم ممکن است شامل سردرد ، درد عضلانی ، تورم مفصل یا بثورات پوستی باشد.
بیماری چیکونگونیا اغلب منجر به مرگ نمی شود ، اما علائم می توانند شدید و ناتوان کننده باشند.
بیشتر بیماران طی یک هفته احساس بهتری دارند. در برخی افراد ، درد مفصل ممکن است ماه ها ادامه داشته باشد.2
موارد خطر برای ویروس چیکونگونیا
بیشتر بیماران به طور کامل از عفونت بهبود مییابند، اما در برخی موارد، درد مفاصل ممکن است تا چندین ماه یا حتی سالها ادامه داشته باشد. در برخی از مبتلایان در ماههای پس از بیماری حاد، علائم روماتولوژیک مانند پلی آرتراژ، پلی آرتریت، تنوسینوویت یا سندرم رینود دیده خواهد شد. مطالعات گزارش دادهاند که ممکن است در ۵ تا ۸۰ درصد بیماران ماهها یا سالها پس از بیماری، درد مفصلی مداوم و همچنین خستگی طولانی مدت را تجربه کنند. احتمالا فرد پس از بهبودی، از عفونتهای آینده در امان خواهد بود.موارد شدید و مرگ ناشی از چیکونگونیا بسیار نادر است. اما از افراد در معرض خطر بیماری شدیدتر می توان به نوزادان تازه متولد شدهای که در زمان تولد آلوده شدهاند، اشاره کرد. بهعلاوه بزرگسالان بالای ۶۵ سال و افرادی که دارای بیماریهای پزشکی مانند فشار خون بالا، دیابت یا بیماری های قلبی هستند هم در معرض خطر قرار دارند.1
تشخیص چیکونگونیا
علائم چیکونگونیا شبیه علائم دنگی و زیکا است ، بیماری هایی که توسط همان پشه های منتقل کننده چیکونگونیا منتشر می شود.در صورت بروز علائم توصیف شده در بالا و بازدید از منطقه ای که در آن چیکونگونیا مشاهده شده است ، به پزشک مراجعه کنید.
اگر اخیراً سفر کرده اید ، به پزشک خود بگویید که چه موقع و کجا سفر کرده اید.
پزشک شما ممکن است آزمایش خون را برای یافتن چیکونگونیا یا ویروس های مشابه دیگر مانند دنگی و زیکا انجام دهد.2
چقدر باید از ویروس چیکونگونیا نگران باشم؟
بیشتر افراد به طور کامل بهبود می یابند ، علائم در طی سه تا 10 روز برطرف می شوند. برای برخی از افراد ، درد مفصل ممکن است ماهها یا حتی سالها ادامه داشته باشد. مرگ ناشی از عوارض چیکونگونیا بسیار نادر است ، اما ویروس گاهی اوقات مشکلات شدیدی ، بیشتر در افراد پیر یا سایر افراد با بیماری های مزمن ایجاد می کند.افرادی که یک بار آلوده شده اند احتمالاً در برابر عفونت های بعدی محافظت می شوند.اگر به منطقه ای با شیوع شناخته شده چیکونگونیا سفر می کنید ، اقدامات احتیاطی را انجام دهید. از آنجا که چیکونگونیا از انسانی به انسان دیگر منتقل نمی شود ، اقدامات پیشگیرانه در محافظت از پشه های آلوده متمرکز است. از دافع حشرات حاوی DEET یا پیکاریدین استفاده کنید ، لباس آستین بلند و شلوار بپوشید و در صورت امکان در خانه یا در مکان های محافظت شده قرار بگیرید.
اگر شما سالمند هستید و یا بیماری مانند دیابت یا بیماری قلبی دارید ، در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید قرار دارید. بهتر است از سفر به مناطقی که بیماری چیکونگونیا شیوع دارد اجتناب کنید.اکثر افراد مبتلا به این ویروس برخی از علائم زیر را دارند. که معمولا 3 تا 7 روز پس از نیش پشه شروع میشود شایع ترین علائم تب و درد مفاصل هست.این بیماری اغلب منجر به مرگ نمیشود اما علائم می توانند شدید و باعث ازکارافتادگی شوند. اکثر بیماران در عرض یک هفته احساس بهبود می کنند. اما در برخی از افراد درد مفصلی ممکن است برای ماه ها ادامه پیدا کند.
افرادی که در معرض خطر ابتلا به شدید شدن این بیماری هستند ، نوزادانی اند که در طول زمان تولد ، آلوده شده اند /یا افراد مسن بالاتر از 65 سال هستند و یا افرادی هستند که دچار بیماری هایی، مثل: فشار خون بالا دیابت یا بیماری های قلبی هستند. هنگامی که یک فرد آلوده شده است، احتمال دارد که از آلودگی های آن در آینده محافظت کند و دیگر دجار نشوند. تشخیص این بیماری شبیه به تب استخوانی است که توسط همان پشه هایی که این بیماری را به وجود می آورند فپخش می شوند و گسترش می یابند.
اگر علائمی که در بالا توضیح داده شد را یافتید، شما نیازمند مراقبت های بهداشتی هستید ، همچنین اگر اخیراً و به تازگی سفر کرده اید به شخص درمان کننده خود بگویید. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما ممکن است ،از تست خون برای این بیماری یا سایر ویروس های مشابه مانند :تب استخوانی استفاده کند.4
درمان چیکونگونیا
هیچ واکسنی برای پیشگیری یا دارویی برای درمان ویروس چیکونگونیا وجود ندارد.علائم را درمان کنید:
- استراحت کافی داشته باشید.
- برای جلوگیری از کم آبی بدن مایعات بنوشید.
- برای کاهش تب و درد داروهایی مانند استامینوفن یا پاراستامول مصرف کنید.
- از آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده نکنید.
- اگر برای بیماری پزشکی دیگری دارو مصرف می کنید ، قبل از مصرف داروی اضافی با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید.2
پیشگیری از ویروس چیکونگونیا
چند راه وجود دارد که از چیکونگونیا بتوان جلوگیری کرد :– حفاظت در مقابل پشه ها
دور نگه داشتن پشه ها از محیط خانه، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. لذا از هر راهکار سنتی و مدرنی که برای این کار بلدید، باید استفاده کنید.
– بهداشت و پاکیزگی
حفظ سلامت و پاکیزگی خانه و محیط اطراف آن یکی از بهترین اقدامات پیشگیرانه برای پرهیز از ابتلا به چیکونگونیا و مصون ماندن از عاملان آن، یعنی پشه هاست. پشه های نوع Aedes استعداد پرورش در آب های کم عمق، لاستیک، ورق های پلاستیکی، ظروف پلاستیکی، ظروف قدیمی، گلدان ها و هر جای دیگر که بتواند حتی مقدار کمی آب را نگه دارد، دارند.بنابراین به هر گونه نقاط یا اقلامی که در آن آب می تواند جمع شود، نگاهی بیندازید. پیشگیری از رشد طولانی مدت پشه ها در پیشگیری از بیماری های چیکونگونیا، زیکا، دنگ، مالاریا و سایر بیماری های اینچنینی ضروری است.
– پیشگیری در فضای باز خارج از خانه
پیشگیری به وسیله پشه کشهای برقی یا هر ابزار دیگری در خانه امکان پذیر است، اما بیرون از خانه داستان متفاوت دیگری است که البته به همان اندازه مهم است، لذا حتی اگر شما در محدوده امن قرار ندارید، حفاظت از خود را فراموش نکنید و برای نیل به این مقصود از پشه کشهای همراه و یا هر شیوه پیشنهادی دیگر بهره ببرید، زیرا این پشه ها به طور معمول همه جا پیدا می شوند.باز هم تاکید می کنیم که پیشگیری در برابر موارد مشابه چیکونگونیا، بهترین راه برای مقابله با این بیماری هاست. با این حال، اگر فکر می کنید که مبتلا شده اید، به یک پزشک متخصص مراجعه نموده و به کفایت استراحت کنید.3
پینوشتها
1.www.darmankade.com
2.www.beytoote.com
3.www.sorsore.com
4.www.delgarm.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}