مترجم : بهروزی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
اسحاق نیوتن جزو معدود دانشمندان دنیا است که نقش مهمی را در توضیح قوانین اساسی و بنیادین طبیعت داشته است. تحقیقات او به درک بسیاری از تئوریهای پیچیدهی مرتبط با دنیای فیزیک کمک کرده است. واقعیات آقای اسحاق نیوتن، بینش مختصری را در مورد زندگی او و برخی از کارهای مهمش میدهد.
آقای اسحاق نیوتن، ریاضی دان، فیزیک دان، متخصص الهیات، منجم، کیمیاگر و فیلسوف طبیعی بود. اسحاق نیوتن در چهارم ماه ژانویه در سال 1643 در وولستورپ مانور به دنیا آمد و به نام پدرش که 3 ماه قبل از به دنیا آمدن او فوت کرده بود، نامیده شد. چند سال بعد، مادر او، دوباره ازدواج کرد. نیوتن از وقتی 3 ساله بود مجبور بود با مادر بزرگش بماند. او تا سن 17 سالگی در مدرسهی پادشاهی گرانتام تحصیل کرد. در ژوئن سال 1661، نیوتن در کالج ترینیتی کمبریج پذیرفته شد.
در آن زمان، اصول ارسطو در کالج تدریس میشد. اما نیوتن به مطالعهی آنها خیلی علاقه نداشت. اصول و ایدههای علمی پیشرفته که توسط ستاره شناسانی چون گالیله، کوپرنیک و کپلر مطرح شده بودند علاقهی او را برانگیخت و توجهاش را جلب کرد. او هم چنین به تئوریهای مطرح شده توسط دسکارتس علاقمند شد. شخصیت نیوتن چند وجهی بود. این موضوع در این واقعیت انعکاس داشت که او به مطالعهی موضوعاتی چون ریاضیات، مکانیک، مذهب و کیمیاگری علاقمند بود. در اینجا برخی واقعیات جالب در مورد زندگی اسحاق نیوتن و کارهایش آورده شده است.
واقعیاتی در مورد آقای اسحاق نیوتن :
واقعیاتی که در زیر آورده شدهاند اطلاعات مفیدی را در مورد کارهای نیوتن در زمینهی فیزیک ارائه میدهند :
• اسحاق نیوتن در سال 1665 فارغ التحصیل شد. او در همان سال قضیهی دو جملهای تعمیم یافته را فرمول بندی کرد. قانون جاذبهی جهانی ارائه شده توسط او، یک مرحلهی مهم در مطالعهی جهان فیزیک، تلقی میشود.
• نیوتن سخنرانیهایی را در زمینهی موضوع اپتیک بین سالهای 1670 تا 1672 ارائه کرد. در آن زمان او پدیدهی شکست نور را مطالعه میکرد و نشان داد که چگونه نور سفید به طیف رنگ تجزیه میشود.
• کتابهای نیوتن در مورد تئوری جاذبه و قوانین حرکت بین سالهای 1686 تا 1687 منتشر شدند.
• آقای اسحاق نیوتن عادت داشت برای جمع آوری اطلاعات برای تحقیق و پژوهش خود به انجیل مراجعه کند. نیوتن بر پایهی مطالعهی انجیل، پژوهشهایی را انجام داد و کارهایش را از طریق دست نوشتههایی مستند ساخت. یکی از دست نوشتههای او مرجعی برای پایان دنیا در سال 2060 است.
• برخی از تئوریهای ارائه شده توسط نیوتن توسط رابرت هوک، متصدی آزمایشات جامعهی سلطنتی، مورد انتقاد قرار گرفت. با بیحرمتی توسط این انتقاد، نیوتن از شرکت در مناظرههای عمومی در مورد موضوعات مربوط به پژوهش خود امتناع کرد.
• رابطهی بین اسحاق نیوتن و رابرت هوک صمیمی نبود. اما رابرت هوک نقش مهمی را در به چالش کشیدن تئوریهای نیوتن و مطرح کردن سوالات اساسی مربوط به حرکت نجومی (سیارهای) داشت. تعامل با رابرت هوک، نیوتن را به مطالعهی عمیق پدیدهی جاذبه، وادار کرد.
• نیوتن و حامیانش، گاتفرید لایبنیز، ریاضی دان آلمانی، را متهم به سرقت تئوریهای و ایدههای نیوتن در ارتباط با پژوهش حساب دیفرانسیل و انتگرال کردند. جامعهی سلطنتی موضوع را بررسی کرد و اعلام کرد که کارهای نیوتن اصل است.
• ولتر، نویسندهی فرانسوی مشهور، داستان نیوتن را در مورد الهام گرفتن از حادثهی افتادن سیب از درخت و انتشار تئوری جاذبه، محبوب ساخت.
واقعیات جالب در مورد زندگی اسحاق نیوتن :
• تاریخ تولد آقای اسحاق نیوتن قبلاً بیست و پنجم ماه دسامبر سال 1642 گزارش شده بود. علت گزارش این تاریخ، این بود که در آن زمان تقویم گریگوریان در انگلستان پذیرفته نشده بود.
• نیوتن به طور زودرس و حدود 11 تا 15 هفته زودتر، به دنیا آمد.
• او به مدرسهی پادشاهی رفت و تا اکتبر سال 1659 در آنجا تحصیل کرد. مادرش او را متقاعد کرد تا از مزرعهشان مراقبت کند. اما کشاورزی، علاقهی اسحاق جوان را برنیانگیخت؛ او دوباره به مدرسهی پادشاهی فرستاده شد تا تحصیلاتش را تمام کند.
• نیوتن یک فرد مذهبی بود و تفسیرهای زیادی را در مورد کتاب عهد عتیق و جدید نوشت. اما او احساس کرد که پیروان مسیح تدریسهای اصلی او را به خالصترین شکل، انتشار نمیدهند.
• باورهای مذهبی نیوتن از عدم پذیرش دو خدا گرایی کارتشیان توسط هنری مور تأثیر پذیرفته بودند.
• او در سال 1689 عضوی از پارلمان شد و تا سال 1690 بر آن سمت ماند. در سال 1701، او دوباره عضوی از پارلمان شد.
• نیوتن قبل از عضو پارلمان شدن برای بار دوم، در ضرابخانهی سلطنتی (در سال 1696) کار میکرد.
• گهوارهی نیوتن وسیلهای است که کرههای در حال نوسان را در طراحی خود جای داده است. طراحی این وسیله بر پایهی قانون حفظ مقدار جنبش است. قانون حفظ مقدار جنبش از قانون دوم حرکت نیوتن نشئت گرفت. اگر چه گهوارهی نیوتن به نام او نام گذاری شد اما او این وسیله را اختراع نکرده بود.
اختراعات و تئوریهای نیوتن :
در اینجا برخی اطلاعات مفید در مورد اختراعات اسحاق نیوتن آورده شده است.
• توسعهی حساب دیفرانسیل و انتگرال بیاندازه کوچک، یکی از فعالیتهای پژوهشی مهم انجام شده توسط نیوتن بود.
• در سال 1668، نیوتن تلسکوپ انعکاسی و بسیاری از تجهیزات دیگر را طراحی کرد. تلسکوپ انعکاسی از یک آینهی اولیهی مقعر و یک آینهی ثانویه تخت مورب، تشکیل یافته بود.
• نیوتن در مطالعهی پدیدهی شکست نور نشان داد که نور سفید وقتی از منشور عبور میکند، به طیف رنگ تجزیه میشود. در زمانهای نیوتن، یک درک عمومی در مورد منشورها وجود داشت؛ گفته میشد که آنها میتوانند پرتو نور را اصلاح کنند اما نیوتن به طور موفقیت آمیز نشان داد که منشور صرفاً پرتو نور را به طیف رنگ تجزیه و یا جدا میکند.
• نیوتن مشاهده کرد که نور از ذراتی تشکیل یافته است. دانشمندانی مثل هایجنس معقتد بودند که امواج، نور را تشکیل دادهاند.
• تئوری رنگ منتشر شده توسط نیوتن، به نام تئوری رنگ نیوتن مشهور شد. طبق تئوری رنگ، اشیا رنگ خودشان را نشان نمیدهند. آنها تمایل دارند رنگهای ویژهای را در نتیجهی واکنش با نور از قبل رنگی شده، نمایش دهند.
کارهای نیوتن در رابطه با کیمیاگری، توجه عمومی کمتری را نسبت به مطالعات دیگرش دریافت کرد. جامعهی سلطنتی کارهای کیمیاگری او را برای انتشار، مناسب نیافت. اما آن کارها از نظر الهام بخشی به نیوتن برای کاوش در مورد برخی موضوعات پژوهش علمی دیگر، مهم بودند. یکی از دلایل مهمی که چرا آزمایشات کیمیاگری نیوتن، توجه خیلی زیادی را دریافت نکرد این بود که آنها ظاهراً بیثمر بودند و چیز واقعی و یا مهمی را ابداع و یا کشف نکرده بودند. در زمان نیوتن، تفاوت بین پژوهش علمی و کیمیاگری، مبهم بود. شاید این یکی از دلایلی بود که چرا نیوتن در ابتدا به کیمیاگری علاقمند شد و بعداً کل آزمایش را رها کرد.
کارهای نیوتن به کشف برخی از اصول اساسی و بنیادین فیزیک کمک کردند. واقعیاتی که در مورد اسحاق نیوتن در این مقاله ارائه شد ایدهی محکمی از کارهای این ستاره شناس، ریاضی دان و فیلسوف نابغه میدهد.