مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع: راسخون
منبع: راسخون
بنزن یک ترکیب آلی با فرمول مولکولی C6H6 میباشد. در این پست از سایت، ما شما را با قطبیت و مراحل ایجاد نمودار نقطهای لوئیس این ترکیب آروماتیک آشنا میکنیم.
مطالبی در رابطه با بنزن
بنزن، یک هیدروکربن خوشبو با رنگ زرد کم رنگ میباشد. چگالی بنزن از هوا بیشتر است و فراریت بالایی دارد.بنزن، یکی از اجزای نفت خام، یک ترکیب شیمیایی آلی دارد. فرمول مولکولی آن Buzzle میباشد. بنزن حاوی شش اتم کربن و هیدروژن میباشد. بنابراین، اصطلاحا "هیدروکربن" نامیده می شود. اتمهای کربن در یک الگوی حلقهای به همدیگر متصل میباشند. اتمهای هیدروژن در خارج از ساختار حلقهای قرار دارد، هر کدام به یک اتم کربن منفرد متصل میباشند.
این عناصر معطر، بیرنگ و بسیار قابل اشتعال میباشند. بنزن به طور وسیعی برای نقاشی / چاپ، برای ساختار مواد شیمیایی و در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، این عنصر سرطانزا میباشد.
فرمول تجربی بنزن (C6H6)
فرمول تجربی مورد استفاده به منظور نشان دادن نسبت اتمهای عناصر مختلف یک ترکیب میباشد. فرمول تجربی بنزن حاوی شش اتم کربن متصل به شش اتم هیدروژن میباشد. بنابراین، اگر ما تعداد کل اتمهای کربن را به تعداد کل اتمهای هیدروژن تقسیم کنیم، این نسبت معادل یک میباشد. از این رو، فرمول تجربی بنزن CH میباشد.چگونگی رسم ساختار لوئیس برای بنزن (C6H6)
نمودار لوئیس نشاندهندهی پیکر بندی ظرفیت الکترونی هر اتم یک ترکیب میباشد. که ساختار نقطهای الکترون نیز نامیده میشود. توجه داشته باشید که هر باند نشاندهندهی دو نقطه میباشند که کمی از هم دور میباشند. به مراحل زیر برای ایجاد ساختار لوئیس بنزن توجه کنید.مرحلهی اول:
اولین مرحله شامل تعیین ظرفیت الکترونها برای هر اتم ترکیب میباشد. فرمول مولکولی بنزن C6H6 میباشد. عدد اتمی کربن 14 تا بوده و هیدروژن 1 میباشد، که بدین معنی است که آنها به ترتیب دارای ظرفیت الکترونی 4 و صفر میباشند.مرحلهی دوم
افزودن ظرفیت الکترونها برای هر اتم با همدیگر به منظور به دست آوردن تعداد کل ظرفیت الکترونها. در این مورد، تعداد ظرفیت الکترونها برای بنزن یافت شد.ظرفیت الکترونی 6 اتم کربن= 6 × 4= 24
ظرفیت الکترونی 6 اتم هیدروژن = 6 ×1 = 6
هر کربن با یک اتم هیدروژن پیوند می دهد. بنابراین، هیچ اتم هیدروژنی به صورت جفت نشده باقی نمیماند. با این حال، هر اتم کربن 3 الکترون جفت نشده داشته و نیازمند 3 هیدروژن تا برای تکمیل هشتایی شدن میباشد.
مرحلهی سوم
تعیین تعداد الکترونهای مورد نیاز برای عناصر بنزن به منظور رسیدن به هشتایی (تکمیل پوستهی بیرونی الکترونها). هر اتم کربن نیازمند 3 الکترون برای رسیدن به یک حالت هشتایی میباشد. بنابراین، 18 الکترون برای بنزن به منظور رسیدن به پیکربندی پایدار نیاز میباشد.مرحلهی چهارم
یافتن پیوندهای کوالانسی که بین اتمهای کربن تشکیل میگردد. به یاد داشته باشید که تشکیل یک پیوند نیازمند 2 الکترون میباشد. ساختاری با پیوندهای کوالانسی ایجاد کنید. هر اتم کربن میتواند یک پیوند جدا و یک پیوند دوگانه تشکیل دهد.آیا بنزن قطبی است یا غیر قطبی؟
بنزن یک ساختار حلقوی با پیوندهای دوگانهی C-C دارد. هیدروژن در سمت بیرونی ساختار حلقهای قرار دارد. این بدین معنی است که الکترونها به طور یکنواخت توزیع شدهاند، که به نوبهی خود منجر به توزیع یکنواخت بارها در این ترکیب آروماتیک میگردد. به عبارت دیگر، شش پیوند C-H وجود دارد، و هر دو قطبی تشکیل شده توسط این پیوندها توسط خود کربن و هیدروژن به تعادل رسیده است. بنابراین، دوقطبی خالص صفر میباشد.حلالها در جهت قطبیت خود آرایش یافتهاند. شاخص قطبیت بنزن میتواند به عنوان قطبیت نسبی نیز نامیده شود. مقدار آن 7/2 می باشد، این نشان میدهد که بنزن غیر قطبی میباشد.
آیا بنزن قابل حل در آب میباشد؟
بنزن قابل حل در حلالهای غیر قطبی میباشد، اما در حلالهای قطبی قابل حل نمیباشد. آب یک حلال قطبی میباشد، و بنزن در آن قابل حل نیست. درصد حلالیت آن در آب 18/0 درصد میباشد، که این امر نشان میدهد که بنزن در آب قابل حل نیست.