مترجم: زهرا هدایت منش
منبع:راسخون
منبع:راسخون
چند دانشمند به این سوال پاسخ میدهند که چرا دانشمند شدند؟
1
درآغاز به طرزی دیوانهوار و به راستی معتادانه، به شکلهای دیگر حیات شگفتی پیدا کردم. این امر مرا به این دلنگرانی کشانید که انسانها چه بر سر حیات سیاره زمین میآورند و از این رو توجهم به اکوسیتمها و چرخههای مواد کره زمین جلب شد. این امر به نوبۀ خود، به علاقه و ملاحظات عملی دربارۀ چگونگی ارتباط انسان ها با طبیعت انجامید. با این همه، آن شیفتگی اصلی و آغازین به اجزای گوهرین علوم طبیعی همواره در من وجود دارد.
2
به خاطرات کودکی نمیتوان اعتماد کرد. اما خوشبختانه من یک شاهد مستند از نه سالگی دارم. این شاهد، رمانی است که خواندنش به پایان نرسید و 43 سال بعد آن را در میان کاغذهای مادرم پیدا کردم و عنوانش برخورد ایروس با ماه ازدید سر فیلیپ رابرتس است. سرفیلیپ در این کتاب یک اخترشناس حرفهای است و آشکارا میتواند به عنوان الگوی یک دانشمند جوان محسوب شود. سبک رمان برگرفته از داستانهای ژول ورن است و داستان آن از عبور سیارک ایروس از نزدیکی ماه در سال 1931 الهام گرفته است. نمونه ای از گفتگوی داستان چنین است:« آیا ایروس واقعا از درون قمر ما خواهد گذشت؟»
سرفیلیپ جواب داد:« آری، سرعت آن و اندک بودن وزن و مقاومتش، سیارک را به قمر ما خواهد آورد و منظرۀ آن شی سفید و گرمی خواهد بود که ناگاه از بطن آتشهای درونی ماه بیرون خواهد جهید و به دنبال آن گدازۀ مایع جاری خواهد شد.»
پس ژول ورن و ایروس بودند که اندیشههای کودکانه مرا به سوی علم کشانیدند.