بادام زميني

بادام زميني گياهي است يك ساله ارتفاع آن كم در حدود يك وجب . برگ هاي آن مركب و و عموما با دو جفت بركچه هر برگچه بيضي ، قاعده ي آن نوك تيز و انتهاي ان پهن است . گل هاي زرد كوجك و پس از تلقيح گل ها ، دم گل خشم شده و گل تلقيح شده يه طرف زمين متمايل شده و به سطح خاك رسيده و به تدريج در خاك فرو مي رود ميوه داخل خاك تشكيل شده و مي رسد . ميوه ي آن به طول 5 ــ4 سانتي متر داراي يك غشاي خارجي ناصاف مخطلط و مشبك توري به رنگ كرم و نخودي كه دو
يکشنبه، 10 خرداد 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بادام زميني
بادام زميني
بادام زميني


در ايران «بادام زميني » و پسته ي زميني گفته مي شود به فرانسوي Pistache de terre و Arachide و به انگليسي Pea nutو Gvound nut مي نامند . گياهي است از خانواده ي Leguminosae تيره ي Papiliokaceae نام علمي آن Archis hypogaeaL. مي باشد .

مشخصات

بادام زميني گياهي است يك ساله ارتفاع آن كم در حدود يك وجب . برگ هاي آن مركب و و عموما با دو جفت بركچه هر برگچه بيضي ، قاعده ي آن نوك تيز و انتهاي ان پهن است . گل هاي زرد كوجك و پس از تلقيح گل ها ، دم گل خشم شده و گل تلقيح شده يه طرف زمين متمايل شده و به سطح خاك رسيده و به تدريج در خاك فرو مي رود ميوه داخل خاك تشكيل شده و مي رسد . ميوه ي آن به طول 5 ــ4 سانتي متر داراي يك غشاي خارجي ناصاف مخطلط و مشبك توري به رنگ كرم و نخودي كه دو تحرب و تورم دارد كه در هر تورم يك دانه قرار دارد و هر دانه در ابعاد يك فندق يا يك بادام است .
بادام زميني معمولا در مناطق گرم مانند افريقاي غربي مي رويد . در ايران در شمال و جنوب كشور كشت ان ازمايش شده و نتايجي خوب داده است . در شمال معمولا در اوايل بهار كاشته مي شود دانه هاي ان را با پوست به فاصله ي 40 ــ 30 سانتي متر در شيار هايي به عمق 10 سانتي متر مي كارند و روي ان را مي پوشانند پس از 15 روز معمولا بذر سبز مي شود و محصول در اوايل پاييز برداشت مي شود . خاك مزرعه بايد خوب عميق شخم خورده ، كود داده و اماده شده باشد .
مغز بادام داراي پوست نازك قهوه اي رنگي است كه مغز ان به رنگ سفيد مايل به زرد در داخل ان قرار داد و داراي مقداري روغن مي باشد .

تركيبات شيميايي

از نظر تركيبات شيميايي آرد مغز بادام زميني داراي اراشين ، كون اراشين ، مواد چربي ، پروتئين ، ويتامين هاي Bو B ، نيكوتي نيك اسيد ، ويتامين E ويتامين B و در حدود 7/0 ــ 5/0 در صد لسيتين مي باشد .
روغني كه از اراشيد گرفته مي شود به نام روغن اراشيد معروف است . روغن اراشيد از نظد خواص جانشين روغن زيتون است . تفاله ي بادام زميني كه پس از روفن كشي به دست مي آيد ، منبع غني ار مواد ارژي نين و گلو تاميك اسيد است . اين تفاله در حدود 45 درصد مواد ار ته دارد و 9ــ7 در صد مواد چربي كه در ان باقي مانده است و داراي ويتامين هاي B ، Bو E و نيكوتي نيك اسيد و ويتامين B يا پيرودوكسين و 7/0 ــ 5/0 در صد لسيتين مي باشد .
تجزيه ي شيميايي نشان مي دهد كه در هر يك صد گرم بادام رميني بدون پوست و خام مواد زير موجود است :
آب 4/5 ، پروتئين 26 گرم ، موار چربي 48 گرم ، هيدراتهاي كربن 16 گرم ، خاكستر 2 گرم ، كلسيم 59 ميلي گرم ، فسفر 409 ميلي گرم ، آهن 2 ميلي گرم ، سديم 5 ميلي گرم ، پتاسيم 674 ميلي گرم ، تيامين 99/0 ميلي گرم است ، رايبو غلاوين 13/0 ميلي گرم و نياسين 8/15 ميلي گرم روغن موجود در بادام زميني از نظر شيميايي قسمت عمده ي آن يغني بيش از 50 در صد اولئيك اسيد است ، و ضمنا داراي لينولئيك اسيد ، پالميتيك اسيد ، استه اريك اسيد و چند اسيد چرب ديگر مي باشد .
از نظر اسيد هاي چرب عمده ي اشباع شده و اسيد هاي چرب عمده اشباع نشده . روغن اراشيد وضع زير را دارد .
انواع اسيد هاي چرب اشباع شده و اشباع نشده به گرم در هر يك صد گرم كل اسيد هاي چرب موجود در دانه اراشيد :

اسيد هاي چرب اشباع شده

كل مقدار اسيد: 19
استه اريك اسيد: 6
پالميتيك اسيد: 8
ساير: 5
اولئيك اسيد: 50 بيشتر
لينولئيك اسيد: 31 وكمتر
اخيرا در مطالعاتي مقدار ماده ي سمي افلاتوكسين از دانه ي بادام زميني جدا شده است كه در تهيه ي روغن ، بايد ان را از بين برد .

خواص ــ كاربرد

خوردن بادام زميني نارس ترشح شير را زياد مي كند . روغن اراشيد ملين است و برم كننده ي سفتي ها و از نظر خواص جانشين روغن زيتون است { بركيل } .
در چين بادام زميني را مقوي مي دانند و معتقدند كه كمك به هضم غذا مي كند و سينه را نرم مي نمايد { استوارت }
تفاله ي بعد از روغن كشي بادام زميني منبع فني از ارژي نين و گلوتاميك اسيد است و اين دو ماده در موارد كمبود ها و عقب ماندگي دماغي و فكري اثر شفابخشي دارد . { راماچاندران ، كريسناماچار } روغن اراشيد به سبب داشتن مقدار زيادي اسيد هاي اشباع نشده از روغن هاي مرغوب و خوب گياهي است كه مصرف وسيع غذايي دارند .
نظري به تحقيقات جديد در موردخواص درماني مغز بادام زميني
بادام زمين از نظر گليسميك ايندكس گياه بسيار مفيدي است . بين 50 نوع خوراكي گياهي كه مورد تحقيق قرار گرفته اند .مغز بادام زميني در افزايش قند خون در پايينترين رديف قرار گرفته اند . زيرا بادام زميني خيلي به اهستگي و به تدريج قند خون را به موازات ترشح تدريجي انسولين افزايش مي دهد و بنابر اين در حفظ تعادل قند و انسولين خون نقش بسيار مفيد دارد و از اين نظر براي اشخاصي كه از جهت قند خون خود نگران هستند بخصوص اشخاص مبتلا به ديابت غذاي قابل توصيه اي است.

توجه

1) روغن بادام زميني بر خلاف ساير انواع روغنهاي اشباع نشده گياهي احتمالا ممكن است در جانوران و ميمونهاي ازمايشگاهي موجب تصلب شرائين شود و به شريانها اسيب وارد سازد . و با اينكه در كاهش كلسترول موثر است متخصصان بيماريهاي قلب معمولا خوردن ان را توصيه نمي كنند .
2) معمولا و در اغلب موارد مغز بادام زميني و كره بادام زميني در اثر عدم دقت و مراقبت در تهيه و نگهداري به قارچ افلاتوكسين الوده مي شود . اين قارچ از مواد سرطانزا ميباشد . در تعدادي از كشورها قارچ افلاتوكسين عامل گسترده اي در سرطان كبد است . البته اگر الودگي از حد مجاز بيشتر باشد بيماري زا مي شود

بادام زميني در درمان سل موثر است

مطالعات جديد نشان مي دهد كه يك ماده ي شيميايي موجود در بادام زميني ، درمان مؤثري براي بيماري سل است.
به گزارش پايگاه اينترنتي بي بي سي نيوز، بيماري سل ساليانه سبب مرگ بيش از دو ميليون تن در سراسر جهان مي شود.
با اين حال بيشتر كساني كه در معرض باكتري سل قرار دارند، هيچ گونه علائم بيماري را از خود نشان نمي دهند. اين نكته بيانگرآن است كه در بيشتر موارد دستگاه ايمني بدن به تنهايي مي تواند با باكتري سل مقابله كند.
ماده ي شيميايي « اكسيد نيتريك » در بسيج كردن دفاع بدن نقش مهمي ايفا مي كند .
دانشمندان براين باورند كه كمبود اكسيد نيتريك باعث آسيب پذيري برخي از افراد مي شود وافزايش مقدار اين ماده مي تواند مشكل را بر طرف كند.
يك راه ، تجويز كپسول هاي حاوي ماده ي آرگينين است كه بدن براي توليد اكسيد نيتريك ازآن استفاده مي كند . آرگينين به مقدار زياد دربادام زميني يافت مي شود.
دانشمندان دانشگاه " لينكوئپينگ " درسوئد 120 بيمار مسلول را در كشور اتيوپي بررسي كردند.اين افراد به مدت چهار هفته همراه با دارو درماني استاندارد، كپسول هاي آر گينين يا دارونما دريافت كردند.
گروهي كه آرگينين دريافت كردند به درمان سريع تر پاسخ دادند وعلائم بيماري مانند سرفه هاي شديد نيز درآنها بسيار سريع تر برطرف شد. هم چنين ميزان باكتري سل در آزمايش بزاق اين بيماران كمتر از بيماراني بود كه دارونما دريافت كردند.
محققان براين باورند كه درمان با آرگينين مي تواند طول مدت درمان را كوتاه تر كند وحتي خطرانتقال بيماري درمراحل عفوني سل را هم كاهش دهد.
دكتر توماس شون ، سرپرست اين مطالعه مي گويد : تأكيد بر درمان با چهار پادزيست كه سازمان جهاني بهداشت توصيه كرده است ، به عنوان مهم ترين روش درمان سل حائز اهميت است.
مكمل هاي آرگينين با تقويت دستگاه ايمني بدن ، شيوه ي جديدي براي درمان مؤثر سل فراهم مي كنند .
به گفته ي محققان درمناطقي كه امكان دسترسي به كپسول هاي آرگينين وجود ندارد، خوردن خوراكي هايي نظير بادام زميني كه غني از آرگينين است مي تواند همين تأثير مثبت را ايجاد كند.
بسياري از مغزها ( خشكبار ) حاوي مقادير زيادي آرگينين هستند كه دراين ميان ، بادام زميني به علت ارزاني قيمت وقابل دسترس بودن درتمام دنيا ، جايگاه ويژه اي دارد.

اثرات رژيم غذايي داراي بادام زميني

1- كاهش كل كلسترول و LDL كلسترول ( كلسترول بد)
2- حفظ و نگهداري HDL كلسترول ( كلسترول خوب)
3- كاهش تري گليسيريد
همچنين داراي مقدار زيادي چربي غير اشباع است.
بادام زميني و كره آن، منبع خوب و با صرفه اي از پروتئين هستند و بيشتر ويتامين ها و املاحي را كه به سختي بدست مي آيند، تامين مي كنند كه اين ويتامين ها و املاح شامل اسيد فوليك، ويتامين E ، مس، سلنيوم، منيزيم، روي و همچنين رنگدانه هاي گياهي و فيبر خوراكي مي باشند.
* نكته: يك واحد بادام زميني معادل 2 قاشق غذاخوري بادام زميني است كه تقريباً به اندازه انگشت شست شما است.
بادام زميني منبع بسيار خوبي از پتاسيم- اسيد فوليك- نياسين- اسيد پانتوتنيك- فسفر- منيزيم- روي و ويتامين B1 مي باشد. كره بادام زميني منبع ويتامين B6 - اسيد فوليك- فسفر- منيزيم- روي و پتاسيم است و نيز منبع بسيار خوب و عالي نياسين مي باشد. وقتي توصيه مي شود افراد بايستي دريافت چربي خود را بصورت متعادل تنظيم كنند به اين معنا نيست كه بايستي چربي را از رژيم غذايي خود حذف كنند. طبق توصيه هاي تغذيه اي تا 30 درصد انرژي غذا را مي توان از چربي ها بدست آورد و اين مقدار مناسبي است . البته نوع چربي كه اين 30 درصد را تشكيل مي دهد، خيلي مهم است.
چربي موجود در بادام زميني و كره آن:
- چربي غير اشباع پلي ( چربي خوب )
- چربي اشباع ( چربي بد )
- چربي غير اشباع مونو ( چربي خوب )
* 85 درصد چربي بادام زميني، چربي غير اشباع (خوب) است. (50 درصد چربي هاي غيراشباع مونو و 35 درصد چربي هاي غيراشباع پلي )
* چربي هاي غيراشباع، كلسترول خون را پائين مي آورند و از اين طريق در سلامت قلب مؤثرند.
* 15 درصد چربي بادام زميني و كره آن، چربي اشباع ( بد) است.
* بادام زميني و كره آن، چربي هاي ترانس ندارند.
* چربي هاي اشباع و ترانس، هر دو باعث افزايش كلسترول خون مي شوند.
* بادام زميني و كره آن كلسترول ندارند.
ميزان مواد مغذي موجود در بادام زميني و كره آن:

بادام زميني
(30 گرم يا 2 قاشق غذاخوری )

كره بادام زميني
( 30ميلی ليتر يا 2 قاشق غذاخوري)

مواد مغذي

174

192

انرژی

9/7 گرم

2/8 گرم

پروتئين

8/14گرم
3/7 گرم
7/4 گرم
1/2 گرم
0 گرم

5/16گرم
9/7 گرم
5/4 گرم
3/3 گرم
0 گرم

چربی
 غيراشباع مونو
 غيراشباع پلی
 اشباع
 كلسترول

7/5 گرم

2/6 گرم

كربوهيدرات

2/2 گرم

8/1 گرم

فيبر

130 ميلی گرم

151 ميلی گرم

سديم

204 ميلی گرم

217 ميلی گرم

پتاسيم

55 ميلی گرم

51 ميلی گرم

منيزيم

2 ميلی گرم

9/0 ميلی گرم

روی

039/0 ميلی گرم

04/0 ميلی گرم

آهن

38 ميكرو گرم

24 ميكروگرم

اسيد فوليك

08/0 ميلی گرم

03/0 ميلی گرم

ويتامين B1

6/5 معادل نياسين(NE)

7/5 معادل نياسين(NE)

نياسين

08/0 ميلی گرم

15/0 ميلی گرم

ويتامين B6

155 ميلی گرم

119 ميلی گرم

فسفر


منبع:www.taamasrar.com




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما