نفس عميق بكشيد
نويسنده:دكتر مژده پورحسینی
منبع: مجله پرسمان
منبع: مجله پرسمان
درست راه برويد
آيا تا به حال به راه رفتن خود دقت كردهايد؟ آيا تا به حال دوستانتان در مورد فيزيك بدنى شما در هنگام راه رفتن با شما صحبتى كردهاند؟ آيا از اين گروه آدمهايى هستيد كه با گردنى افراشته و سينهاى فراخ و كمرى راست راه مىروند يا از آن گروهى هستند كه پشت خود را خم مىكنند و سينه را به تو مىكشند و گردن خم مىكنند؟ تصور شما از ديدن اين دو گروه چيست و چه احساسى به شما دست مىدهد؟اغلب ما از ديدن گروه اول، حس اعتماد به نفس، توانايى، جوانى و شادابى پيدا مىكنيم و با ديدن گروه دوم به ياد خجالت و شرم، ناتوانى و شكست مىافتيم. اين تصورات بسيار به حقيقت نزديكند. حقيقت آن است كه نوع راه رفتن و ايستادن ما در توانايىها و روحيه ما تأثير به سزايى دارند و اين امر دلايل علمى بسيار محكم و ثابت شدهاى دارد. وقتى كه سينه را به تو مىكشيم و پشت را خم مىكنيم، در واقع ظرفيت قفسه صدرى را كاهش مىدهيم و حجم مفيد و مؤثر ريه را كم مىكنيم. با اين كار، متأسفانه از ميزان اكسيژن ورودى به ريهها مىكاهيم و حجم فضاى مرده و انباشته از دى اكسيد كربن سياه و زيانبار را افزايش مىدهيم.
در حالت سلامت، اكسيژن ورودى به ريهها، شاخصى براى اكسيژن شناور در خون و اكسيژنى است كه به اندامهاى مختلف و از آن جمله مغز و اعصاب مىرسد. وقتى كه فردى پشت را راست نگه مىدارد و قفسه سينه را بيرون مىدهد، در واقع بر ظرفيت طبيعى ريههاى خويش مىافزايد و بيشتر از سهميه خود اكسيژن دريافت مىكند. اين امر موجب مىشود كه اكسيژن بيشتر به خون و به مغز او برسد و احساس نشاط و شادابى و توانايى كند؛ زيرا همه سلولهاى مغزى و در واقع همه سلولهاى بدن او پيغام مىفرستند كه آماده انجام هر كارى كه از آنها خواسته شود، هستند. آنها در اوج توانايىاند و اين به انسان اعتماد به نفس مىدهد و روحيهاى عالى براى يادگيرى و به كارگيرى ايجاد مىشود.
پس، از فردا در شيوه راه رفتن خود بيشتر دقت كنيد. سر را بالا بگيرد؛ گردن و ستون فقرات خود را راست كنيد و عميق نفس بكشيد. مىدانيد چه احساسى خواهيد داشت؟ احساس قدم زدن در يك باغ پر گل و اين اثر اكسيژن است.
آرام و عميق نفس بكشيد
يك نفس آرام و عميق خيلى از توانايىهاى شما را به شما باز مىگرداند. تواناىهايى كه در اوج اضطراب و آشفتگى فكرى به تاراج مىروند و دست شما را خالى مىگذرند. اگر در چنين لحظههايى احساس درماندگى و خستگى فكر مىكرديد و ناتوانايى بر شما غلبه كرد، مفيدترين كار، يك نفس عميق و آرام است.انسان در هنگام اضطراب، ناخودآگاه نفسهاى سطحى و تند مىكشد و به اين وسيله بدن خود را دچار آلكالوز مىنمايد. آلكالوز كه پديدهاى سيستميك و ناشى از بالا رفتن «PH» خون است، منجر به اثرات منفى، خصوصاً در سيستم مغز و اعصاب مىگردد و آرام آرام سطح هوشيارى و توجه ما را كاهش مىدهد.
اين مسأله ممكن است تا آن جا پيش رود كه تنفس سطحى و تند به بيهوشى كامل و يا غش منجر شود و چنانچه شما نيز بارها شاهد اين قضيه بودهايد، برخى افراد وقتى دچار بحران يا مشكل لاينحلى مىگردند، ناخودآگاه غش مىكنند.
بر عكس اين اتفاق، آن گاه رخ مىدهد كه شما با تسلط بر خود، يك لحظه از بحران فاصله بگيريد و آرام و عميق نفس بكشيد. اين امر موجب مىشود تا اكسيژن مناسب وارد خون شما گردد و سيستم اعصاب شما را تغذيه نمايد و قدرت تصميمگيرى و تمركز شما را باز گرداند و علاوه بر اينها از كاهش سطح هوشيارى و توجه عمومى شما نيز جلوگيرى به عمل آورد.
پس به ياد داشته باشيد كه: - هنگامى كه استاد در فهرست اسامى به دنبال كسى مىگردد تا از او سؤال كند،
- وقتى كه سؤالات امتحانى را يك به يك مىخوانيد و هيچ جوابى در ذهن شما شكل نمىگيرد،
- وقتى كه بادوستان خود درباره يك مطلب علمى بغرنج به سختى بحث و گفت و گو مىكنيد،
- وقتى كه خداى ناكرده گرفتار يك دعواى نفسگير يا خشم و عصبانيت شديد مىشويد، اولين كارى كه بايد انجام دهيد، چند نفس آرام و عميق است.
مطمئن باشيد كه روند همه جريانات فوق، به نحو مطلوبى تغيير خواهد كرد.
هواى خوب، نور خوب، دماى خوب
مكانى كه براى مطالعه انتخاب مىكنيد، چه تأثيرى در ميزان يادگيرى شما مىگذارد؟ اين يك سؤال مهم است.محيطى كه به عنوان محل مطالعه انتخاب مىشود، بايد چند ويژگى مهم داشته باشد تا توانايى و قدرت فراگيرى شما را افزايش دهد. اين ويژگىها عبارتند از:
1- فراموش نكنيد كه سلولهاى مغز شما نفس مىكشند و هر موجودى كه نفس مىكشد، در شرايط فقر اكسيژن، خسته و ناتوان شده، از كار خواهد افتاد. تهويه مناسب در محل مطالعه، يكى از اساسىترين شرايطى است كه ناگزير و اجتنابناپذير است. وقتى كه ميزان اكسيژن موجود در فضايى كه شما در حال مطالعه در آن هستيد، مناسب و كافى باشد، شما به راحتى نفس مىكشيد و براى دريافت اكسيژن به سيستم تنفسى خود هيچ زحمتى نمىدهيد. شما ناخودآگاه و نامحسوس، نفس مىكشيد و احساس رضايت درونى داريد. پس براى عمليات اكسيژنگيرى، انرژى مضاعفى را صرف نمىكنيد و انرژى مورد نياز براى مطالعه و تمركز جسمى و درونى لازم را براى يادگيرى تلف نمىكنيد. از طرفى سلولهاى مغزى براى عمليات فراگيرى و به حافظه سپارى مطالب، نيازمند مصرف اكسيژن هستند. اين نياز در موقع يادگيرى بسيار بيش از هر زمان ديگرى است. يادگيرى صحيح و مؤثر، وابسته به حضور مقادير كافى اكسيژن و گلوكز است و بدون اين دو، هر گونه فعاليتى در جهت فراگيرى ناكام خواهد ماند.
2- فراموش نكنيد كه شما نوشتارى را فرا مىگيرید كه آن را به خوبى و وضوح ببينيد. اين، يك امر مسلم است كه اگر درست و واضح صفحه كتاب خود را نبينيد، به خوبى آن را به خاطر نمىسپاريد. نور مناسب، شرط واجب ديگرى است كه در مكان مطالعه نبايد ناديده گرفته شود. در نور كم و نامناسب، چشمان شما براى ديدن خطوط و كلمات تلاش بيشترى مىكنند و از عضلات خود كار بيشترى مىكشند؛ پس زودتر خسته مىشوند و نياز به استراحت پيدا مىكنند و شما مجبور مىشويد مطالعه را متوقف كنيد. در نور كم و نامناسب، بسيارى از مطالبى كه ناخودآگاه در ميدان ديد ما قرار مىگيرند و ما بدون اراده آنها را وارد ذهن خود مىكنيم نيز در تاريكى قرار مىگيرند و ميزان فراگيرى نامحسوس ما كاهش مىيابد. امروزه ما مىدانيم كه انواع فراگيرى نامحسوس از مهمترين راههاى يادگيرىاند و كمك به گسترش آنها، بر توانايىهاى ما مىافزايد. نور كم و نامناسب علاوه بر همه اينها، موجب خوابآلودگى و احساس كسالت نيز مىشود و اين يكى از معضلات آشناى ساعات مطالعه است؛ پس براى آن كه هنگام مطالعه چرت نزنيد، نور كافى و مناسبى براى مكان مطالعه خود انتخاب كنيد.
3- فراموش نكنيد كه هر سلول زندهاى در گرما آب از دست مىدهد و چروكيده مىشود و در سرما به تكاپو و صرف انرژى مىافتد تا زنده بماند. حرارت مناسب، يكى ديگر از ويژگىهاى ضرورى مكان مطالعه است.
بدن ما در گرماى شديد شروع به تعريق مىكند، كم آب مىشود گردش خون آن با مشكل مواجه مىشود، كسل و خوابآلوده مىگردد و سرانجام تمركز خود را از دست مىدهد. در سرما نيز سلولهاى بدن ما براى تعادل دماى درونى بدن، مجبور به صرف انرژى بيشترى براى گرماسازى درونى مىشوند و جريان مصرف انرژى را از سلولهاى مغزى به سمت ماهيچهها و اعضاى درونى منحرف مىسازند و ميزان توانايى ذهنى و قدرت يادگيرى ما كاهش مىيابد. بهترين شرايط حرارتى براى محل مطالعه، دمايى نزديك به دماى بدن يا چند درجه خنكتر است كه موجب نشاط و هوشيارى مىشود.