آیا خوردن ماهی در دوران بارداری ضرر دارد
اگر باردار باشید، ماهی یکی از مهمترین مواد غذایی است که باید از آن، اجتناب کنید زیرا گمان می رود که مشکلات مربوط به رشد جنین با قرارگیری در معرض جیوه، مرتبط است. با اینحال یک مطالعه جدید که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شد، نشان می دهد فوایدی که با مصرف ماهی توسط مادر در بارداری بدست می آید، ممکن است خطرات مربوط به جیوه را خنثی کند (بی اثر کند).سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و دفاتر بین المللی، در حال بازنویسی دستورالعمل هایی در مورد مصرف ماهی هستند تا فواید تغذیه ای ماهی را بهتر منعکس کنند.
در حال حاضر FDA توصیه می کند که خانم های باردار نباید بیش از ۲ بار در هفته، ماهی مصرف کنند. دلیل محدود کردن مصرف ماهی این است که مقدار زیادی جیوه در محیط زیست در اعماق اقیانوس های جهان، انباشته می شود بنابراین ماهی حاوی مقدار کمی مواد شیمیایی است.
اگرچه ارتباط بین مصرف ماهی و مشکلات رشد کودک، هرگز بطور قطعی ثابت نشده است اما پیش از این، متخصصان در مورد عواقب ناشی از سطح بالای جیوه در زنان باردار، نگران بوده اند.
با اینحال، ماهی حاوی مواد مغذی مفید بسیاری می باشد بعنوان مثال اسید های چرب ماهی برای رشد مغزی خوب، ضروری است.
تحقیق درباره مصرف ماهی در دوران بارداری
یکی از طولانی ترین و بزرگترین مطالعات جمعیتی در نوع خود، یک همکاری مشترک بود که بین مرکز پزشکی دانشگاه روچستر نیویورک، دانشگاه اولستر در بلفاست انگلستان و وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش جمهوری سیشل انجام شد و روی رشد کودکان سیشل تحقیق می کرد.بدلیل آنکه ۸۹ هزار ساکن جزایر سیشل در اقیانوس هند، حدود ۱۰ برابر مردم اروپا یا آمریکا، ماهی مصرف می کنند در نتیجه، این ناحیه بعنوان یک مکان ایده آل برای اندازه گیری تاثیر بهداشت عمومی ناشی از قرارگیری در معرض سطح پایین جیوه در یک دوره طولانی، در نظر گرفته شد.
ممکن است امگا۳ با تاثیر التهابی جیوه، مقابله کند
بیش از ۱۵۰۰ مادر و کودک در این مطالعه شرکت کردند. رشد کودکان با استفاده از انواع مهارت های ارتباطی، آزمونه ای مهارت های حرکتی و رفتاری مورد بررسی قرار گرفت. این آزمونها، ۲۰ ماه بعد از تولد کودک آغاز شدند و کودکان تا دهه دوم زندگی، تحت نظر قرار داشتند.همچنین از مادران در زمان بارداری، نمونه های مو جمع آوری شد تا این تیم بتواند میزان قرارگیری مادران باردار در معرض جیوه را اندازه گیری کند.
محققان دریافتند که قرارگیری در معرض جیوه در دوران بارداری با نمرات آزمون پایین، ارتباطی ندارد. همانطور که کودکان تا بزرگسالی تحت نظر بودند مشخص شد که هیچ ارتباطی بین مصرف ماهی در بین مادران باردار و اختلال رشد عصبی فرزندشان، وجود ندارد.
میزان اسیدهای چرب اشباع نشده (PUFA) نیز در مادران باردار، اندازه گیری شد. محققان دریافتند کودکان مادرانی که میزان امگا۳(n3) اسید چربی که در ماهی موجود است بالاتری داشتند، در برخی آزمون ها، بهتر عمل کردند.
یک PUFA دیگر، n6 است که در گوشت و روغن های پخت و پز وجود دارد و در آمریکا و اروپا، متداول تر از مناطقی مانند سیشل است. با اینحال n6 برخلاف n3 که دارای خواص ضد التهابی است، باعث افزایش التهاب می شود.
در این مطالعه مشخص شد کودکان مادرانی که میزان n6 بالاتری داشتند نسبت به کودکان مادرانی که n3 بالاتری داشتند، در آزمون های مهارت های حرکتی، کمتر موفق بودند. این یافته ها، نظریه برخی از دانشمندان که معتقدند n3 اثرات التهابی جیوه را خنثی می کند، تایید می کند.
دکتر فیلیپ دیویدسون، برجسته ترین محقق مطالعه رشد کودک سیشل و استاد بازنشسته در دانشگاه روچستر و نویسنده ارشد این تحقیق می گوید،بنظر میرسد که ارتباط بین مواد مغذی ماهی و جیوه، به مراتب پیچیده تر از چیزی است که قبلا گمان می رفت.
این یافته ها نشان می دهد که ممکن است یک تعادل مناسب بین خواص التهابی مختلف اسید های چرب وجود داشته باشد که رشد جنین را افزایش می دهد و در نتیجه این مکانیسم ها به مطالعه بیشتری نیاز دارد.
منبع: سایت مجله سلامت