ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

پاپ اسمیر، یک روش غربالگری برای سرطان دهانه رحم است. این آزمایش برای حضور سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی در دهانه رحم انجام می‌شود. در این روش معمولاً، سلول‌ها را از دهانه رحم به آرامی نمونه برداری می‌کنند...
پنجشنبه، 7 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن
انجام دادن تست پاپ اسمیر یک روش غربالگری برای سرطان دهانه رحم در زنان است که شامل جمع آوری سلول‌ها از گردن رحم می‌شود.

تشخیص اولیه سرطان دهانه رحم با تست پاپ اسمیر امکان اقدامات بیشتر برای درمان سرطان دهانه رحم را فراهم می‌کند. با استفاده از پاپ اسمیر همچنین می‌توان، تغییرات در سلول‌های رحم را که ممکن است در آینده سرطانی شوند، تشخیص داد. تشخیص اولیه سلول‌های غیر طبیعی با پاپ اسمیر اولین گام در توقف رشد سرطان گردن رحم است.
 

تست پاپ اسمیر

پاپ اسمیر، یک روش غربالگری برای سرطان دهانه رحم است. این آزمایش برای حضور سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی در دهانه رحم انجام می‌شود. در این روش معمولاً، سلول‌ها را از دهانه رحم به آرامی نمونه برداری می‌کنند و سپس برای رشد غیر طبیعی آنها را بررسی می‌کنند. این روش کمی ایجاد ناراحتی و درد می‌کند.

ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

چه کسی نیاز به تست پاپ اسمیر دارد

اکثر زنان باید، از سن ۲۱ سالگی به طور منظم این آزمایش را انجام دهند. برخی از زنان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان یا عفونت باشند، لذا ممکن است به آزمایش‌های مکرر نیاز داشته باشند.به‌علاوه افرادی که اچ آی وی مثبت هستند، یا در اثر شیمی درمانی یا پیوند عضو، سیستم ایمنی ضعیف دارند باید حتما این تست را انجام دهند.

پاپ اسمیر معمولاً همراه با امتحان و معاینه لگن انجام می‌شود. در زنان بالای ۳۰ سال، تست پاپ اسمیر با یک آزمایش برای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) همراه است که یک عفونت معمولی منتقل شونده از راه جنسی محسوب می‌شود. این عفونت می‌تواند سرطان سرویکس و دهانه رحم را ایجاد کند. در برخی موارد، آزمایش HPV می‌تواند به جای پاپ اسمیر انجام شود.

برای اینکه بدانید، شرایط انجام تست پاپ اسمیر را دارید یا نه، می توانید با پزشک متخصص زنان و زایمان خود مشورت کنید.
 

چه کسانی باید تست پاپ اسمیر را انجام دهند

به طور کلی، پزشکان توصیه می‌کنند که تست پاپ اسمیر، بعد از سن 21 سالگی انجام شود. پزشکان معمولاً توصیه می‌کنند که هر سه سال یکبار، تست پاپ اسمیر تکرار شود. در زنان 30 سال به بالا، این تست می‌توانند با آزمون HPV ادغام شود یا آزمایش HPV را به جای آزمون پاپ در نظر بگیرند. اگر فاکتورهای خطر دارید، پزشک پاپ اسمیر را بدون در نظر گرفتن سن شما توصیه می‌کند. این عوامل خطر عبارت‌اند از:

* تشخیص سرطان دهانه رحم یا نتایج تست پاپ اسمیر که نشان‌دهنده سلول‌های پیش سرطانی است.
* قرار گرفتن در معرض دئودیلتیزل بسترول (DES) قبل از تولد
* عفونت HIV
* سیستم ایمنی ضعیف به علت پیوند عضو، شیمی درمانی و یا کورتیکواستروئید مزمن
* سابقه مصرف سیگار
* در شرایط خاص فرد و پزشک معالج ممکن است تصمیم به پایان دادن به تست پاپ اسمیر دهند، مانند:
* پس از یک هیسترکتومی کامل و حذف دهانه رحم
* پس از سن یائسگی معمولاً تست‌های غربالگری، برای سرطان دهانه رحم منفی هستند.

ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

آزمایش پاپ‌اسمیر و فعالیت‌ جنسی

پرسشی متداول در زمینه آزمایش پاپ‌اسمیر این است: فردی که بالای ۲۱ سال است، در صورت نداشتن روابط جنسی نیاز به این آزمایش دارد یا خیر؟ در بیشتر موارد، علت سرطان دهانه‌ی رحم عفونت ناشی از ویروس HPV است. این ویروس نیز از راه رابطه جنسی منتقل می‌شود. البته تمام سرطان‌های دهانه‌ی رحم نیز نتیجه این عفونت نیستند. در کل، به تمام زنانی که از ۲۱ سال گذر می‌کنند توصیه می‌شود تا هر ۳ سال یک بار، غربالگری پاپ اسمیر را انجام دهند.
 

خطرات

پاپ اسمیر یک راه امن برای غربالگری سرطان گردن رحم است. با این حال، پاپ اسمیر، کاملاً درست نیست. ممکن است نتایج منفی کاذب دریافت شود. به این معنی که اگر شما سلول‌های غیر طبیعی داشته باشید، شاید تست نشان دهد بدون اختلال هستید. یک نتیجه منفی کاذب به این معنی نیست که یک اشتباه انجام شده است. عواملی که منجر به نتیجه منفی می‌شوند عبارت‌اند از:

* مجموعه‌ای ناکافی از سلول‌ها
* تعداد کمی از سلول‌های غیر طبیعی
* سلول‌های خونی یا التهاب
* سرطان دهانه رحم چندین سال طول می‌کشد تا پیشرفت کند؛ و اگر یک آزمایش سلول‌های غیر طبیعی را تشخیص دهد، آزمایش بعدی را باید انجام دهید.
 

آزمایش پاپ اسمیر هر چند وقت باید انجام شود؟

بسامد انجام این آزمایش به عوامل متعددی بستگی دارد. مثلا خطرات محتمل و سن افراد در این زمینه بسیار مهم هستند.

سن                                         بسامد انجام پاپ‌اسمیر

بالای ۲۱ سال                          نداشتن رابطه جنسی نیازی نیست
بالای ۲۱ سال                          داشتن رابطه جنسی هر ۳ سال یک‌بار
۲۱ تا ۲۹ سال                          هر ۳ سال یک‌بار
۳۰ تا ۶۵ سال                         هر۳ تا ۵ سال یک‌بار، اگر نتیجه‌ی آزمایش اچ.پی.وی و پاپ‌ اسمیر منفی‌ است.
۶۵ سال                                 به بالاممکن است دیگر به آزمایش نیاز نباشد؛ با پزشک مشورت کنید.

ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

روند آماده شدن برای تست پاپ اسمیر

برای اطمینان از اینکه پاپ اسمیر مؤثرتر است، این نکات را برای تست خود انجام دهید:

* اجتناب از مقاربت، دوش واژینال یا استفاده از داروهای واژینال یا اسپرم کش، کرم‌ها یا ژله به مدت دو روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر.
* سعی کنید تست پاپ اسمیر را در بعد از دوره قاعدگی برنامه‌ریزی کنید.
* آرام باشید. نفس عمیق بکشید.
* اکثر بیمه‌ها تست پاپ اسمیر را تحت پوشش قرار می‌دهند، برای اطمینان قبل از مراجعه، نحوه پوشش دهی بیمه خود را بررسی کنید.
 

در طول پاپ اسمیر چه اتفاقی می‌افتد

تست پاپ اسمیر کمی ناراحت کننده بوده اما آزمایش بسیار سریع است. در طی این مراحل، شما قادر خواهید بود پاهای خود را حرکت دهید. در آزمایش پاپ اسمیر پزشک توسط برس سرویکس نمونه‌ها را برمی‌دارد یا توسط اسپکولوم دهانه دستگاه تناسلی را باز کرده و با اسپاچولا نمونه‌ها را از رحم و گردن رحم برمی‌دارد.

نمونه‌ها برای تشخیص سلول‌های ناهنجار به آزمایشگاه منتقل شده و زیر میکروسکوپ مشاهده می‌شوند. روش سنتی و قدیمی‌تر انجام تست پاپ اسمیر، انتقال سلول‌های برداشته شده از مجاری واژن و دهانه رحم توسط وسایل نمونه‌برداری به یک اسلاید شیشه‌ای است. عیب این روش آن است که حدود ۸۰ درصد سلول‌ها روی وسایل نمونه‌برداری باقی‌مانده و دور ریخته می‌شوند.

مزیت این روش کم‌هزینه‌تر بودن آن است. اکثر زنان در طول آزمایش، احساس فشار و سوزش کمی دارند. نمونه سلول‌های دهانه رحم برای وجود سلول‌های غیر طبیعی بررسی می‌شوند. پس از آزمایش، ممکن است احساس ناراحتی خفیف ناشی از خراشیدگی یا کمی سوزش داشته باشید. احتمال تجربه خونریزی واژینال نیز وجود دارد. اگر بعد از روز آزمون، ناراحتی یا خونریزی ادامه یافت، به پزشک خود اطلاع دهید.

ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

آیا خونریزی پس از انجام پاپ اسمیر طبیعی است؟

خونریزی خفیف پس از آزمایش پاپ اسمیر طبیعی است. خونریزی معمولا به دلیل خراش کوچک روی دهانه ی رحم یا دیواره ی واژن ایجاد می شود. خونریزی معمولا کم است و طی چند روز برطرف می شود. برای راحتی می توانید یک پد نوار بهداشتی یا خود به همراه داشته باشید.

نکات بسیار مهم:
اگر خونریزی شدید باشد به حدی که طی یک ساعت به بیش از یک پد نوار بهداشتی احتیاج داشته باشید یا خونریزی بیش از ۳ روز ادامه داشته باشد، با پزشک خود تماس بگیرید.

خونریزی بعد از انجام تست پاپ اسمیر طی چند ساعت متوقف می شود. لکه بینی نیز ممکن است تا ۲ روز طول بکشد.

اگر خونریزی دارید، از رابطه ی جنسی و تامپون اجتناب کنید. فشار اضافی ممکن است باعث شود خونریزی دوباره شروع شود یا شدیدتر شود.

از دلایل خونریزی پس از پاپ اسمیر می توان به خراش دهانه ی رحم، حساسیت دهانه ی رحم، افزایش عروق خونی گردن رحم، پولیپ های دهانه ی رحم، عفونت ها، سرطان دهانه ی رحم و استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری اشاره کرد.
 

نتایج تست پاپ اسمیر

دو نتیجه ممکن از پاپ اسمیر وجود دارد: طبیعی یا غیر طبیعی. اگر نتایج شما طبیعی باشد، بدان معنی است که هیچ سلول غیرطبیعی در نمونه برداری از دهانه رحم، مشخص نشده است. اگر نتایج آزمایش غیر طبیعی باشد، این به این معنی نیست که شما سرطان دارید. ممکن است که شما سلول‌های غیر طبیعی روی دهانه رحم داشته باشید که بعضی از آنها می‌تواند پیش آگهی از سرطان باشد. هدف اصلی آزمون پاپ اسمیر، شناسایی تغییرات سلولی در گردن رحم است که می‌تواند توسط HPV ایجاد شود. با تشخیص سلول‌های سرطانی سرویکس در ابتدا با پاپ اسمیر، درمان می‌تواند قبل از گسترش آن شروع شود.

ضرورت انجام تست پاپ اسمیر و نحوه انجام آن

مثبت بودن نتایج، تعیین کننده ی مراحل بعدی پیگیری از جمله: تست HPV، کولپوسکوپی، بیوپسی یا نمونه برداری، کورتاژ و جراحی است. در زیر به بررسی برخی نتایج غیرطبیعی آزمایش پاپ اسمیر می پردازیم:
 

1: سلولهای سنگفرشی غیر معمول با اهمیت نامشخص (ASCUS)

اگرچه این سلول ها کمی غیر طبیعی هستند اما به وضوح نشان دهنده ی وجود سلول های پیش سرطانی نیست. در این حالت باید وجود ویروس هایی که باعث پیشرفت سرطان می شوند، مانند برخی از انواع HPV، بررسی شوند. اگر ویروس های پرخطر وجود نداشته باشد، سلول های غیرطبیعی یافت شده در نتیجه ی آزمایش نگران کننده نیستند. در صورت وجود ویروس های نگران کننده، به آزمایش بیشتری نیاز دارید.
 

2: ضایعه ی داخل اپیتلیالی سنگفرشی

این سلول ها پیش سرطانی هستند و به ۲ دسته تقسیم می شوند.

ضایعات داخل اپیتلیالی سنگفرشی با درجه ی پایین (LSILS)، به این معناست که اندازه، شکل و سایر مشخصات نشان دهنده ی ضایعه پیش سرطانی است که سال ها با تبدیل شدن به سرطان فاصله دارد.

ضایعات داخل اپیتلیالی سنگفرشی با درجه ی بالا (HSILS) ممکن است زودتر به سرطان تبدیل شوند و لازم است آزمایش های تشخیصی اضافی انجام شود.
 

3: سلول های غده ای غیر معمولی (AGC)

سلول های غده ای، مخاط تولید می کنند و در دهانه ی رحم و داخل رحم رشد می کنند. سلول های غده ای غیر معمولی ممکن است کمی غیر طبیعی به نظر برسند، اما که سرطانی یا غیر سرطانی بودن آن ها مشخص نیست. برای تعیین غیر طبیعی بودن سلول ها، آزمایشات بیشتری لازم است انجام شود.
 

4: سلول های سرطانی سنگفرشی یا سلول های آدنوکارسینوما

وجود این سلول ها به این معنی است که سلول های جمع آوری شده به اندازه ای غیرطبیعی هستند که پزشک تقریبا به وجود سرطان اطمینان دارد. این نوع سرطان، در سلول های سطح صاف واژن یا دهانه ی رحم ایجاد می شود. آدنوکارسینوما به سرطان هایی با منشا سلول های غده ای گفته می شود. در صورت یافتن چنین سلول هایی، پزشک ارزیابی هایی بیشتری انجام می دهد.
 

صحت نتایج قابل اتکا است؟

نتایج آزمایش‌های پاپ اسمیر بسیار دقیق است و انجام این غربالگری تا ۸۰ درصد موجب کاهش نرخ ابتلا به سرطان دهانه‌ی رحم شده است. شاید انجام این آزمایش کمی ناخوشایند و آزاردهنده باشد، اما در حفظ سلامت نقش مهمی خواهد داشت.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت چطور
سایت دکترتو


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط