چگونه عجول نباشیم؟

صبر یکی از ویژگی‌های اخلاقی پسندیده‌ای است که باعث می‌شود بیشتر احساس آرامش و خوشبختی کنیم. این روزها اکثر ما بدون اینکه متوجه باشیم، دائم عجله داریم و آن‌قدر به این وضعیت پرشتاب عادت کرده‌ایم که تقریبا بدون عجله نمی‌توانیم زندگی کنیم. اما بی‌صبری و کم‌حوصلگی ضعف بزرگی به‌حساب می‌آید.
سه‌شنبه، 24 مرداد 1402
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
چگونه عجول نباشیم؟

گاهی عجله و تصمیم گیری سریع، منجر به اشتباه و ناکارآمدی میشود. تصمیمات تحت فشار زمانی، به دلیل احساس فقر زمانی، یعنی احساس داشتن کارهای زیاد از حد برای انجام دادن و کمبود وقت، منجر به اضطراب و استرس میشود. شاید مهمترین عامل پیشرفت هر فردی، صبر و پشتکار باشد و عامل مهم شکستها، عجول بودن در کار و زندگی. عجول بودن لغتی است که هر فردی با آن و مصائب آن به راحتی آشنا است. عجول در لغت به معنای بی صبر، دستپاچه، شتابان، شتابزده، ناشکیبا و شتابکار است. در تمام این لغات یک نوع بی حوصلگی و بی قراری واضحی وجود دارد که فرد عجول این صفات را به دنبال خود دارد.
 

عجول بودن چیست؟

معنای دیگر عجول بودن، شتابزدگی در انجام امور است.
این را بدانیم که عجول بودن با سرعت عمل و اقدام به موقع کاملاً فرق دارد.
در انجام همه امور زندگی باید سه اصل اساسی را رعایت کنیم:
سرعت عمل – دقت – آرامش
ولی عجول بودن باعث می شود که:
سرعت عمل نداشته باشیم.
کارهایمان را بدون تمرکز و با دقت کمتری انجام بدهیم.
در نتیجه آرامش خود را از دست خواهیم داد.
 

عجول بودن چه معایبی دارد؟

شاد نبودن :

شاد بودن در این دنیای مدرن یک هنر است.عجول بودن باعث می شود که به دلیل عدم موفقیت، غمگین شویم و شاد بودن را نیز فراموش کنیم.پس به جای اینکه عجول بودن را انتخاب کنید، هنرمندانه شاد بودن را انتخاب کنید. مطمئن باشید که به نتایج بسیار عالی دست خواهید یافت.
 

عدم تمرکز:

عجله در کارها، تمرکز را برهم می زند. افراد عجول به دلیل عدم تمرکز نمی توانند مسائل زندگی شان را حل کنند.
 

عدم موفقیت:

موفقیت را همه ما دوست داریم. ولی راه رسیدن به موفقیت، عجول بودن نیست.عجله و شتابزدگی در کارها باعث می شود که همه جوانب کار را نسنجیم و به قول معروف، بی گدار به آب بزنیم.
 

تصمیمات اشتباه:

عجول بودن باعث می شود که تصمیمات اشتباه زیادی بگیریم و موقعیت های زیادی را از دست بدهیم.
 

پشیمانی:

به دلیل تصمیمات اشتباه که گرفته ایم، نه تنها به نتایج قابل قبولی دست نیافتیم بلکه سودی جز پشیمانی عایدمان نشده است.
 

افزایش استرس و اضطراب:

یکی از عوامل استرس زا، شتاب در انجام کارهاست.عجول بودن، ترس، استرس و اضطراب را بیشتر و بیشتر می کند.البته ترس، استرس و اضطراب هم دلیلی بر عجول بودن ما به حساب می آید.
 

حساسیت و زود رنج بودن:

یکی دیگر از معایب عجول بودن این است که آدم حساسی می شویم و در مقابل کوچکترین حرف دیگران رنجیده خاطر شده و از دست آن ها ناراحت می شویم.
 

عصبانیت:

به دلیل عدم موفقیت و به نتیجه نرسیدن در خیلی از امور، خیلی زود تبدیل به یک آدم خشن و بداخلاق خواهیم شد.عصبانی شدن و به اصطلاح از کوره در رفتن نه تنها باعث آسیب جسمی و روانی به خودمان می شود بلکه به دیگران نیز آسیب می رساند.
 

قضاوت کردن:

وقتی که عجول بودن به یکی از عادت های روزانه ما تبدیل شود،در همه کارها دخالت می کنیم. همه را مقصر می دانیم. خیلی زود درباره دیگران قضاوت می کنیم. همیشه به خاطر بسپارید که هیچ وقت در قضاوت کردن عجله نکنید. یا اصلاً به خودتان اجازه ندهید که قضاوت کنید.
 

از دست دادن آرامش:

همه موارد بالا بدون شک باعث می شوند که آرامش خود را از دست بدهید. خیلی می گویند که ما تلاش می کنیم تا به آرامش برسیم. اما سخت در اشتباه هستند. چون ناخودآگاه و ناخواسته آرامش فعلی را قربانی می کنند تا به اهداف پوچ و بی ارزش دیگری دست پیدا کنند. آرامش نداشتن باعث می شود که همیشه با عجله و شتابزده عمل کنیم.
 

چگونه می توانیم عجول نباشیم

اگر متوجه شده ایم فردی عجول هستیم، قطعاً با مصائب این رفتار در زندگی خود مواجه شده ایم. افراد عجول با مشکلات رفتاری خود مواجه شده اند بنابراین به آن ها توصیه می شود.

تمرین شکیبایی کنیم:

ساعاتی در روز را به تمرین شکیبایی و صبوری بپردازیم. با توجه و تمرکز بر روی خود، نسبت به افرادی که روزانه با آن ها مواجه می شویم، از رفتارهایی که نشانه ایی از صبر دارند، استفاده کنیم. کم حرفی، حاضر جواب نبودن، تحمل کردن، نگاه کردن، واکنش نشان ندادن، آرام بودن، همه از صفاتی هستند که افراد صبور از آن برخوردارند.
 

بگذاریم دیگران پاسخ بدهند و یا عمل کنند:

عجول نبودن و تمرین برای عجله نداشتن دقیقاً به این معناست که فرصت ها را به دیگران بدهیم. با خودمان فکر کنیم که باید زمانی را به شکیبایی بگذرانیم و بتوانیم شاهد رفتار دیگران باشیم تا اینکه خودمان سعی در انجام هر فعلی داشته باشیم و بخواهیم نتیجه را ببینیم.
 

از رفتارهایی که ریشه در هوش هیجانی دارند خودداری کنیم:

رفتارهای تکانه ای، یکباره و بدون تعقل اصطلاحاً رفتارهایی هستند که ریشه در هوش هیجانی دارند. اگر در جایی نشسته اید و یکباره تصمیم می گیرید آخر به سفر بروید و یا مهمانی را برگزار کنید و یا کار مهمی انجام دهید، در واقع در انجام رفتارهای تکانه ای به سر می برید، که با کم کردن و انجام ندادن این رفتارها می توانید، آرام آرام صبورتر باشید.
 

عجول نبودن به معنی حوصله سر بر بودن نیست:

اگر بینش شما این است که افراد صبور حوصله سر بر هستند، قطعاً نمی توانید به میزانی از صبوری دست پیدا کنید، از این رو شما در عین جذابیت، هیجان، شور و شوق می توانید نسبت به مسائل زندگیتان نیز صبور باشید. برای رسیدن به نتیجه هر موضوعی صبر و شکیبایی به خرج بدهید. نفس های عمیق بکشید و مدتی را قدم بزنید، اینگونه بدن شما و افکارتان در یک راستا برای به دست آوردن شکیبایی عمل می کنند.
 

اضطراب درونمان را ببینیم و پایین بیاوریم:

با نمره گذاری به سطح اضطرابمان روزانه باید شاهد سطح اضطرابمان باشیم. وقتی در فرصت هایی قرار میگیریم که طبق عادت عجولانه رفتار می کنیم، اما با بینش جدید میخواهیم صبور باشیم، باید سطح اضطراب خود را ببینیم و از ۱ تا ۱۰ به آن امتیاز بدهیم. اینگونه به مرور با مشاهده خود و اضطراب می توانیم با تمرین و مبادرت صبور تر باشیم و از اضطراب کمتری در زمان تمرین برخوردار باشیم.
 

نتیجه مهم نیست، ماندن و مبادرت کردن را تمرین کنیم:

عجول بودن به معنی دیدن و رسیدن به نقطه آخر است. باید سعی کنیم در رفتار خود و هر عملی که قرار می گیریم به نتیجه و انتهای ماجرا فکر نکنیم و از فرصت و زمانی که در حل مسائل و انجام کارها می گذاریم بهره ببریم.
 

خودتمرینی، تمرکز ذهن و مدیتیشن:

مدیتیشن و تمرین های معنوی و ذهن آگاهی همه و همه به شکیبایی ما مبادرت دارند. زمانی که بتوانیم دقیقه و یا ساعتی را در روز بنشینیم و تمرکز داشته باشیم و به هیچ چیز فکر نکنیم. موسیقی آرامش بخشی را گوش کنیم و بدن خود را در آگاهی کامل ببینیم، بنابراین اقدام مهمی در صبر کردن پیدا میکنیم. افرادی که روزانه به ذهن و مدیتیشن می پردازند، در تمرکز های خود میتوانند صدای گردش خون در بدنشان را نیز بشنوند.

بنابراین برای دستیابی به چنین مهارت هایی نیاز به صرف ثانیه به ثانیه هایی در روز داریم که باید برای آن شکیبا باشیم.مدیتیشن علم صبر، شکیبایی و خودآگاهی است که می توانیم با تمرین در آن به اقدام مهمی دست پیدا کنیم.
 

عجول بودن انسان در قرآن

قرآن کریم کتاب آسمانی ما مسلمان ها، انسان را به صبر و پرهیز از عجله و شتاب دعوت می کند.
همه ما این جمله را بارها و بارها شنیده ایم ولی هیچ وقت به آن عمل نمی کنیم.
یکی از آیات قرآن مثال بسیار خوبی است که باید به آن عمل کنیم و در کارهایمان عجله نکینم.

قرآن می فرماید:
صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش و همانند صاحب ماهی (حضرت یونس) نباش، که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و خودش گرفتار مجازات شد.
در آن زمان متوجه اشتباه خودش شد و در حالی که اندوهناک بود، از خداوند طلب مغفرت کرد.
 

در پایان

عجول بودن ممکن است باعث اشتباهات و نارضایتی شما و دیگران شود. برای جلوگیری از این موضوع، بهتر است همیشه زمان کافی را برای تصمیم گیری و انجام کارها در نظر بگیرید. همچنین، باید به خودتان اجازه دهید برای پیشرفت در کارهای خود، به تدریج و با دقت عمل کنید. در نهایت، اگر به نتیجه مطلوب نرسیدید، بهتر است با صبر و شکیبایی به راهکارهای دیگری فکر کنید.
 

منابع

https://injamax.com
https://aramravan.com/hasty


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما