نحوه کاشت و نگهداری از گل سنبل: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

همه ما با نام سنبل آشنایی داریم و با شنیدن آن به یاد خرید سفره هفت سین و حال و هوای عید می افتیم. نماد سنبل در سفره هفت سین نشان از آمدن بهار دارد. سنبل با گل های معطر و خوشرنگی که دارد خانه شما را زینت می بخشد و با کاشت آن در باغچه مخصوصا در فصل بهار می توانید یک باغچه خوشبو و رنگارنگ داشته باشید.
چهارشنبه، 12 ارديبهشت 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
نحوه کاشت و نگهداری از گل سنبل: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

معرفی گل سنبل

گل سنبل طبیعی گیاهی چند ساله است و بعد از ریختن گلها منتظر گلدهی آن در سال جدید باشید. خواستگاه این گل مربوط به تیره سوسنیان، نواحی معتدل خاورمیانه، بخش هایی از اروپا مانند هلند، آفریقای جنوبی و شرق دریای مدیترانه است. این گل که مانند گل نرگس، سوسن و لاله از طریق پیاز رشد می کند، تک شاخه ای است و دارای گل های ریز بسیار زیبا در رنگ هایی مانند صورتی، بنفش، سفید، آبی و زرد می باشد. گل سنبل (به انگلیسی: Hyacinth و با نام علمی: Hyacinthus orientalis ) در ابتدا بومی قاره آسیا بوده است اما از قرن ۱۶ام به بعد با وارد شدن پیاز آن به اروپا، بزرگترین صادر کننده سنبل به تمامی دنیا کشور هلند شد. در بازارهای ایرانی خرید گل سنبل با دو عنوان هلندی و ایرانی به فروش میرسد.
 

طریقه نگهداری از گل سنبل در خانه

کسانی که به پرورش گل ها و گیاهان آپارتمانی علاقه دارند می دانند هر گیاهی روش های خاصی برای مراقبت دارد. در این میان مراقبت از گل سنبل نیز نیاز به آموزش دارد. چرا که عمر این گل کوتاه است و تازه نگه داشتن گل سنبل و کمک به طراوت و زیبایی بیشتر آن نیاز به دقت و توجه خاصی دارد. برای همین تمامی نیازهای آن از جمله آب، نور، خاک، کود، رطوبت و دمای مناسب برای آن باید برطرف شود.

میزان نیاز به نور

نگهداری از گل سنبل و نیاز زیاد آن به نور خورشید باعث شده است بتوان از آن به عنوان یکی از گل های مناسب برای کاشت در باغچه استفاده کرد. اما اگر می خواهید گل سنبل را درون گلدان نگه دارید و برای سفره هفت سین از آن استفاده کنید باید سفره را در جایی پهن کنید که نور خورشید از پشت پنجره به آن بتابد.
 

میزان مناسب آبیاری

گل سنبل به دلیل خواستگاه اصلی و رشد به وسیله پیاز نیاز زیادی به آب ندارد. در واقع باید بگوییم آبیاری زیاد باعث پوسیدن پیاز و از بین رفتن گیاه می شود. بنابراین هنگام نگهداری از گل سنبل باید به این مساله دقت کنید و از آبیاری زیاد پرهیز کنید. بهترین روش نیز این است که خاک آن را چک کنید و هنگام خشک شدن آبیاری را تکرار کنید.
 

خاک مناسب گل سنبل

هنگام نگهداری از گل سنبل باید دقت کنید که آب زیادی به پیاز نرسد. بنابراین خاک آن نیز باید قابلیت زهکشی خوبی داشته باشد و علاوه بر داشتن مواد مغذی، سبک نیز باشد. بهترین ترکیب برای آن خاک برگ، ماسه و کود آلی می باشد. اگر از خاک برگ عمده استفاده می کنید، برای اطمینان از آلوده نبودن قبل از استفاده خاک گلدان را ضد عفونی کنید.
 

دما و رطوبت مورد نیاز

برای نگهداری از گل سنبل در خانه باید دمای هوای اتاق را معتدل و مرطوب نگه دارید. اما اگر آن را در باغچه کاشتید می توانید مطمئن باشید که این گل خود را با دمای محیط وفق می دهد. اما هنگام نگه داشتن پیاز سنبل باید حواستان به دمای اتاق یا محل نگهداری آن باشد. چرا که هوای گرم باعث آسیب به پیاز می شود.
 

تغذیه و کوددهی گل سنبل

چنانچه هنگام گلدهی و نگهداری از گل سنبل در خاک، از کود در ترکیب خاک آن استفاده کرده باشید نیازی به تغذیه مجدد آن با کودهای شیمیایی ندارید. در غیر این صورت می توانید به جای استفاده از کودهای سه بیست که برای آن مناسب نیست، آن را با کودهای حیوانی یا پودر استخوان تقویت کنید.
 

روش های تکثیر سنبل

به روش های زیر می توان سنبل را تکثیر نمود:

از طریق بذر

بذر سنبل حالت کاغذی داشته و 4 تا 6 سال زمان نیاز است تا گیاه گل دهد. سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند و سوخ آن یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. استفاده از دو روش ته شکافی و ته برداری برای تولید سوخک بیشتر مرسوم است.
 

از طریق ته برداری

در این روش بصورت افقی صفحه پایگاهی سوخ با چاقوی انحنا دار برداشته شده و تعداد زیادی سوخک در قسمت های برش داده شده تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. این روش به مهارت زیادی نیاز دارد.
 

از طریق ته شکافی

در این روش در صفحه پایگاهی سوخ برای تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی ایجاد می شود. به منظور تغذیه سوخ بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را روی گیاه نگه داشت. سوخ های سنبل را در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است، در می آوریم. برای زود گل دادن گیاه از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی می توانیم پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) استفاده کنیم.
 

روش تکثیر رویشی

روش تکثیر رویشی نیز تنها راه موثر برای افزایش عمر سنبل های شماست، زیرا این پیازها به مرور زمان کم می شوند. در حالی که ممکن است یک پیاز سال ها به گلدهی خود ادامه دهد، اندازه شکوفه ها و پیازها به تدریج کوچک می شوند و با جدا کردن جوانه ها هر چند سال یکبار، می توانید به طور موثر سنبل های خود را به طور نامحدود زنده نگه دارید.
 

روش تکثیربا جدا کردن جوانه پیازها 

بعد از اینکه گلها پژمرده شدند و قبل از اینکه شاخ و برگها شروع به قهوه ای شدن کنند معمولاً در اواخر تابستان یا پاییز، سنبل های بالغ را بیرون آورید. هنگام دست زدن به سنبل حتما از دستکش استفاده کنید، زیرا پیازها دارای سمومی هستند که می توانند باعث تحریک پوست شوند. خاک را بشویید و توده ها را با پیازها جدا کنید.

پیازها را بلافاصله در خاکی با زهکشی خوب بکارید. اگر خاک متراکم است، مخلوط کردن در ماسه یا کمپوست ایده خوبی است. یک مشت پودر استخوان یا کود پیاز نیز در زمان کاشت توصیه می شود. تعجب نکنید اگر چند سال طول کشید تا جوانه ها گلهای خوبی تولید کنند.
 

کاشت درگلدان و کاشت مجدد سنبل ها

زهکشی خوب در گلدان با استفاده از پلاستیک یا خاک رس انجام می شود. اندازه گلدان به تعداد پیازهایی که می کارید بستگی دارد اگرچه، پیاز سنبل را می توان نزدیک بهم کاشت زیرا پیازها به فضایی برای تکثیر نیاز ندارند یا می‌توانید آن‌ها را فشار دهید تا تقریباً با هم تماس داشته باشند اما، فضایی برای مقداری خاک بگذارید تا آب را نگه دارد.

خاک گلدان تجاری برای کاشت سنبل در گلدان مناسب است، اگرچه برخی افراد دوست دارند کمی ماسه را با خاک گلدان مخلوط کنند. محیط گلدان را تا زمانی که پیازها جوانه بزنند مرطوب نگه دارید سپس هر زمان که خاک خشک شد آبیاری کنید پس از جوانه زدن پیازها آنها را درنور غیر مستقیم خورشید قرار دهید. دمای سرد شکوفه ها را برای مدت طولانی تری نگه می دارد.
 

نکات خاص در نگهداری از گل سنبل

✓ گل سنبل هوای خشک و خنک را می پسندد و در چنین شرایطی به غبارپاشی نیاز ندارد.
✓ چنانچه آبیاری سنبل زیاد باشد سبب نرم شدن ریشه ها می گردد که از مشکلات عمده این گیاه محسوب می گردد، در این حالت گیاه نمی تواند به خوبی عناصر ضروری را دریافت کند که در نتیجه آن برگها قهوه ای و زرد می گردد. از مشکلات دیگر سنبل می توان به فاسد شدن ریشه به دلیل آبیاری زیاد اشاره کرد.
✓ اگر در زمان کاشت یا تعویض گلدان سنبل از کود استفاده کرده باشید، نیازی به کوددهی مجدد آن نیست؛ در غیر اینصورت می توانید با استفاده از کودهای حیوانی این گل را تقویت کنید.
✓ ماه آذر یا دی زمان اتمام استراحت گل سنبل می باشد و باید در این زمان پیاز این گل را از روزنامه خارج کرده و طبق روال عادی از آن نگهداری کنید.


منابع
https://www.golbazar.com
https://javaneban.ir
https://namnak.com
https://www.golator.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما